Αρχική Δήμοι Τα Αποκαλυπτήρια της Νέας Τοιχογραφίας στην Αίγινα

Τα Αποκαλυπτήρια της Νέας Τοιχογραφίας στην Αίγινα

Την Κυριακή 29 Μαΐου στις 11.00, σε κλίμα γιορτής και συγκίνησης, με την παρουσία του Δήμαρχου Αίγινας κ. Γιάννη Ζορμπά αλλά και άλλων σημαντικών εκπροσώπων της διοίκησης και του πολιτισμού του νησιού, αποκαλύφθηκε στο κοινό η τοιχογραφία «Ο Θησαυρός της Αίγινας», που ο διακεκριμένος εικαστικός Λεωνίδας Γιαννακόπουλος σχεδίασε και εκτέλεσε σε μεγάλη κλίμακα στο λιμάνι της Αίγινας. 

Η πρωτοβουλία και η χορηγική δράση ανήκουν στον ταξιδιωτικό οδηγό για την Αίγινα weloveaegina.com και στην ιδρύτριά του Ελίνα Αργύρη, ενώ η τοιχογραφία υλοποιήθηκε υπό την αιγίδα και με την πολύτιμη υποστήριξη του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου και του Δήμου της Αίγινας. 

Στην εκδήλωση χαιρετισμούς απηύθυναν ο Δήμαρχος Αίγινας κ. Γιάννης Ζορμπάς, ο δημιουργός του έργου, εικαστικός κ. Λεωνίδας Γιαννακόπουλος, η εικαστική σύμβουλος για το έργο, ιστορικός τέχνης κα Ίρις Κρητικού και η Ελίνα Αργύρη, ιδρύτρια και ψυχή του We Love Aegina που συνέλαβε την ιδέα και οργάνωσε την όλη πρωτοβουλία. 

Ευχή όλων, το εξαιρετικό αυτό έργο που θα αποτελεί στο εξής δημόσιο αγαθό για το νησί και τους επισκέπτες του, να αγαπηθεί από όλους και να λειτουργήσει ως ιδανικό καλωσόρισμα ομορφιάς και συμπυκνωμένου μαθήματος τοπικής ιστορίας και πολιτισμού για μικρούς και μεγάλους. 

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ακόμη, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου κ. Στέλιος Θεριανός, η Πρόεδρος του Fistiki Fest κα Μαριλένα Γιαννούλη, ο Πρόεδρος της Καποδιστριακής Δημόσιας Βιβλιοθήκης Αίγινας κ. Γιώργος Καλόφωνος, ο Διευθυντής του 2ου Γυμνασίου Αίγινας κ. Γιώργος Μπήτρος, η Πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Αίγινας κα. Φλώρα Αλυφαντή, διακεκριμένοι Αιγινήτες δημιουργοί και συγκεκριμένα η κα Μαίρη Γαλάνη Κρητικού, ο κ. Παναγιώτης Μαρίνης και ο κ. Νεκτάριος Αποσπόρης, ο Γιατρός Γρηγόρης Γαλάνης και η κα Σταθούλα Μαρίνη από το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης. 

Την εκδήλωση υποστήριξαν οι χορηγοί Aegina Hotel, Aeginitikon Arhontikon Stylish Boutique Hotel, Aiakeion, Κυψέλη, Margaritis, Μαριδάκι, Spyridakis Bros S.A, Το Στέκι και Tsias Restaurant.

Περιγραφή του έργου

Στο έργο του Λεωνίδα Γιαννακόπουλου, αποτυπώνεται η Αίγινα με όσα πρεσβεύει και συμβολίζει εδώ και αιώνες.

Κεντρική φιγούρα η νύμφη Αίγινα, η ωραιότερη κόρη από τις είκοσι του ποτάμιου θεού Ασωπού και της Μετώπης. Σύμφωνα με τη μυθολογία, όταν την είδε ο Δίας την ερωτεύτηκε παράφορα και θέλησε να την πάρει μαζί του στο ακατοίκητο τότε νησί που πήρε το όνομά της. Οι δυο τους απέκτησαν ένα γιο, τον Αιακό, ο οποίος έγινε ο πρώτος βασιλιάς του νησιού της Αίγινας και γενάρχης του γένους των Αιακιδών. 

Η όμορφη Αίγινα φορά ως στέμμα στα μαλλιά της τον υπέρλαμπρο Ναό της Αφαίας, ένα από τα σημαντικότερα εμβλήματα του νησιού, ενώ το αυτί της κοσμεί ένα μπουκέτο από ώριμα αιγινήτικα φιστίκια – ο χρυσός καρπός της Αίγινας. Στο λαιμό της φέρει ένα περιδέραιο με το πρώτο αργυρό ελληνικό νόμισμα που κόπηκε στην Αίγινας κατά τον 7ο αιώνα π.Χ., τη Χελώνη, μία ένδειξη του καθοριστικού ρόλου που διαδραμάτισε το νησί μας από την αρχαιότητα. 

Τα χρώματα που πλαισιώνουν το τοπίο, γαλανό και λευκό, συμβολίζουν τη θάλασσα αλλά και τη γλυκιά ώρα εκείνη της ημέρας όπου δεν ξεχωρίζεις αν είναι δειλινό ή χαραυγή. Το κανόνι στα μαλλιά της, το παλαιού τύπου πολεμικό πλοίο και ο Πύργος του Μαρκέλλου υμνούν τη μεγάλη και ένδοξη ιστορία της, ενώ ο φάρος συμβολίζει το λιμάνι της που εδώ και χιλιάδες χρόνια καλωσορίζει τον κόσμο και περιμένει και πάλι να υποδεχθεί με θέρμη τις επόμενες γενιές επισκεπτών. 

Δηλώσεις

Ο Δήμαρχος Αίγινας, κ. Γιάννης Ζορμπάς, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Ο τίτλος του έργου “Ο Θησαυρός της Αίγινας” παραπέμπει σε τρεις συνειρμούς. Ο πρώτος αφορά στον αρχαιολογικό θησαυρό μινωικής προέλευσης που εκτίθεται στο βρετανικό μουσείο ο οποίος ανακαλύφθηκε στην Αίγινα και στη συνέχεια πωλήθηκε στους Εγγλέζους, ένας θησαυρός μοναδικής ομορφιάς που αποτελείται από χρυσά κοσμήματα και πολύτιμους λίθους. Ο δεύτερος συνειρμός αφορά  στο μυθιστόρημα της Ζωρζ Σαρρή, «Ο θησαυρός της Βαγίας» που ξετυλίγεται στο νησί μας. Ο τρίτος συνειρμός είναι πλέον ο θησαυρός της Αίγινας του σήμερα που παρουσιάζει ο εικαστικός Λεωνίδας Γιαννακόπουλος σε αυτό το έργο που είναι γεμάτο από συμβολισμούς που μπορεί κανείς να αναζητήσει σήμερα στο νησί μας. Ο περαστικός, ο πολίτης ο οποίος έρχεται σε άμεση επαφή με τα έργα τέχνης καλλιεργεί ένα αίσθημα καλαισθησίας το οποίο τον οδηγεί σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής του προς το να γίνει καλύτερος, να αγαπήσει την τέχνη και, γιατί όχι, να ακολουθήσει την τέχνη.

Ο δημιουργός του έργου, εικαστικός Λεωνίδας Γιαννακόπουλος σχολίασε: «Ευχαριστώ πάρα πολύ όλους σας που είστε σήμερα εδώ, είναι μεγάλη τιμή για μένα. Ευχαριστώ πολύ την Ελίνα Αργύρη που με κάλεσε να δημιουργήσουμε μαζί αυτό το έργο για το οποίο εργαζόμασταν πολύ καιρό και την Ίριδα Κρητικού για την καλλιτεχνική υποστήριξη. Προσπάθησα να σχεδιάσω και να υλοποιήσω ένα έργο για την Αίγινα με αναφορά στην Αίγινα και με σεβασμό στην παράδοση και την ιστορία του νησιού εμπλέκοντας και τη δική μου καλλιτεχνική ταυτότητα και ελπίζω να σας αρέσει».


Η ιστορικός τέχνης Ίρις Κρητικού, με αφορμή το έργο του Λεωνίδα Γιαννακόπουλου, σημειώνει: «Είμαι πολύ χαρούμενη που κάτι ωραίο θα μας καλωσορίζει στο νησί. Όταν μου ζήτησαν έναν τίτλο για το έργο, προσπάθησα να σκεφτώ τι ταιριάζει σε όλο αυτό το συμπύκνωμα του Λεωνίδα και κατέληξα ότι είναι όλα αυτά που πολύ σωστά ανέφερε ο Δήμαρχος κ. Ζορμπάς, είναι η αρχαιολογία, είναι ο πολιτιστικός θησαυρός της Αίγινας, είναι και μία δόση από το θησαυρό της Βαγίας της Ζωρζ Σαρρή με τον οποίο μεγαλώσαμε. Όλα αυτά είναι τελικά που κατάφερε να συμπυκνώσει ο Λεωνίδας σε αυτή την ελάχιστη επιφάνεια και χωρίς καμία περιττή φλυαρία, αυτό νομίζω είναι και η επιτυχία αυτής της πρωτοβουλίας η οποία πολύ στοχευμένα έλαβε τον τίτλο «Ο Θησαυρός της Αίγινας». Η χρήση των χρωμάτων απεικονίζει το φως της Αίγινας, το πράσινο το γαλανό και η ώχρα της, αυτά τα πρωτογενή συστατικά του νησιού τα οποία πήρε ο Λεωνίδας μεταπλάθοντάς τα με έναν πολύ σύγχρονο τρόπο. Αυτή είναι και η επιτυχία της τέχνης τελικά, να μπορεί να αντλεί από την αλήθεια ενός τόπου και να τη μεταφράζει σε κάτι που συνεχίζει, γιατί οφείλουμε να προχωράμε. Η δημόσια τέχνη είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό σε όλο τον κόσμο και πρέπει να την προστατεύουμε και να την διατηρούμε σε καλή κατάσταση. Είναι σημαντικό να το αγκαλιάσει το νησί μας».

Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Αίγινας κ Στέλιος Θεριανός εκφράστηκε στην εκδήλωση ως εξής: «Ευχαριστώ την Ελίνα Αργύρη και το We Love Aegina, την Ίριδα Κρητικού αλλά και τον Λεωνίδα Γιαννακόπουλο ο οποίος εργαζόμενος για μέρες κάτω από δύσκολες συνθήκες με ζέστη και ήλιο κατάφερε να μας παραδώσει αυτό το εξαιρετικό έργο προσκαλώντας και προτρέποντας τον κόσμο που επισκέπτεται το νησί μας να μπαίνει πιο γρήγορα μέσα στον κόσμο της Αίγινας που είναι πολύ μεγάλος».

Η Ελίνα Αργύρη, δημιουργός του We Love Aegina έκλεισε την εκδήλωση αποκαλύπτοντας το έργο ευχαριστώντας όλους τους παρευρισκόμενους αλλά και όλους όσοι συνετέλεσαν σε αυτό προσθέτοντας: «Είναι μεγάλη μέρα αυτή για εμένα προσωπικά, για το We Love Aegina αλλά και για την Αίγινα. Εύχομαι η συμβολική αυτή τοιχογραφία, το νέο αυτό καλλιτεχνικό έργο του νησιού της Αίγινας να προσθέσει λίγο ακόμα στην ομορφιά του νησιού μας». 

Για περισσότερες πληροφορίες για την εκδήλωση και το παρόν δελτίο τύπου:

Έργο του Λεωνίδα Γιαννακόπουλου – leonidasgiannakopoulos.gr

Ο Λεωνίδας Γιαννακόπουλος γεννήθηκε στα Χανιά της Κρήτης το 1983. Αποφοίτησε το 2011 από την Α.Σ.Κ.Τ της Αθήνας με πτυχίο χαρακτικής. Μεγάλωσε, ζει κι εργάζεται στην Αθήνα.

Πρωτοβουλία και παραγωγή του ταξιδιωτικού οδηγού για την Αίγινα weloveaegina.com

Στο We Love Aegina όραμά μας είναι να αναδείξουμε την αληθινή ομορφιά της Αίγινας κάνοντας γνωστό τον πλούτο των επιλογών που προσφέρει το νησί ως ταξιδιωτικός προορισμός. Αποστολή μας είναι να παρέχουμε ολοκληρωμένη πληροφορία, δοκιμασμένες προτάσεις και ιδέες για κάθε τύπο ταξιδιώτη που φτάνει στην Αίγινα όχι μόνο για τα πιο γνωστά αξιοθέατα του νησιού αλλά και για τα πιο κρυμμένα μυστικά του.

Φωτογραφίες: Ανέστης Κορνέζος, Φωτογραφία & Τέχνη Αίγινα

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.