Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά ΤΑΚΤΙΚΟ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ «EUROPEAN BOATING INDUSTRY» ΕΚΛΕΧΘΗΚΕ Ο «ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ...

ΤΑΚΤΙΚΟ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ «EUROPEAN BOATING INDUSTRY» ΕΚΛΕΧΘΗΚΕ Ο «ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΣΚΑΦΩΝ ΑΝΕΥ ΠΛΗΡΩΜΑΤΟΣ – ΣΙΤΕΣΑΠ»

ΣΙΤΕΣΑΠ

Μετά από αρκετούς μήνες επαφών, την περασμένη εβδομάδα, στην Γενική Συνέλευση της 14ης Ιουνίου 2022, ο Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Τουριστικών Επαγγελματικών Σκαφών Άνευ Πληρώματος – ΣΙΤΕΣΑΠ εξελέγη ομοφώνως, τακτικό μέλος της European Boating Association – EBI, φορέα που εκπροσωπεί τα συλλογικά Ευρωπαϊκά εθνικά όργανα της δραστηριότητας του κλάδου των σκαφών αναψυχής (επιχειρηματικά, επαγγελματικά και ιδιωτικά),  στα θαλάσσια και εσωτερικά ύδατα, στις Ευρωπαϊκές χώρες, και όπου συμμετέχουν και ως «υποστηρίζοντα μέλη»  συναφείς επιχειρήσεις του κλάδου. Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΙΤΕΣΑΠ είχε εγκρίνει την υποβολή υποψηφιότητας ως τακτικού μέλους στην ΕΒΙ και είχε επιβεβαιωθεί και στην  Τακτική Γενική Συνέλευση του Σωματείου.

Ο Πρόεδρος του ΣΙΤΕΣΑΠ, κ. Πάρις Λουτριώτης, μετά την ολοκλήρωση της Γενικής Συνέλευσης της ΕΒΙ, όπου ψηφίστηκε η συμμετοχή του ΣΙΤΕΣΑΠ, δήλωσε: «Είμαστε  ιδιαίτερα ευχαριστημένοι με την ένταξή μας στην  European Boating Industry – EBI, και προσβλέπουμε σε μία εποικοδομητική συνεργασία σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, δεδομένου ότι στην ΕΒΙ συμμετέχουν επαγγελματικοί φορείς και από την Μεσόγειο αλλά και τις χώρες της Βαλτικής. Οι επιχειρήσεις του κλάδου της βιομηχανίας σκαφών αναψυχής, που καλύπτει η ΕΒΙ, αποδεικνύεται ότι έχουμε πολλές κοινές επιδιώξεις, κοινούς σκοπούς, παρόμοιους προβληματισμούς. Είναι σημαντικό, και θέλουμε, όλοι μαζί, με το δεδομένο ότι η ΕΒΙ είναι αναγνωρισμένος επαγγελματικός εταίρος σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, να προάγουμε μια βιώσιμη δραστηριότητα θαλάσσιου και ναυτικού τουρισμού, να βελτιώσουμε και το νομικό καθεστώς λειτουργίας των κλάδων που περιλαμβάνονται, αλλά και να αναδείξουμε την Ευρώπη ως διεθνές κέντρο για την βιομηχανία της θαλάσσιας αναψυχής».

Η European Boating Industry (EBI) αντιπροσωπεύει τη βιομηχανία σκαφών αναψυχής και ναυτικού τουρισμού στην Ευρώπη, που περιλαμβάνει όλους τους υποτομείς από την κατασκευή, σκαφών, κινητήρων, εξοπλισμού, εμπορία, μαρίνες και λιμάνια, εταιρείες ναύλωσης και ενοικίασης, και ακόμη και εταιρείες με συναφές επιχειρηματικό αντικείμενο. 

Με βάση στοιχεία που παρέχει η ΕΒΙ, εκτιμάται ότι στα ευρωπαϊκά ύδατα κινούνται τουλάχιστον 6 εκατομμύρια σκάφη, ενώ είναι περίπου 36 εκατομμύρια οι τακτικά «ενασχολούμενοι». Η ευρωπαϊκή βιομηχανία σκαφών αναψυχής περιλαμβάνει περίπου 32.000 εταιρείες (κυρίως ΜΜΕ) που απασχολούν άμεσα πάνω από 280.000 άτομα, ενώ ο τομέας συμβάλλει καθοριστικά στον τουρισμό και στις τοπικές οικονομίες στις παράκτιες και νησιωτικές περιοχές, και η Ευρώπη είναι σημαντικός εξαγωγέας σκαφών αναψυχής.

Στόχοι της European Boating Industry – EBI, ενδεικτικά, μεταξύ άλλων, είναι, για την περιβαλλοντική βιωσιμότητα, η διατήρηση υγιών θαλάσσιων οικοσυστημάτων, η ανάπτυξη φιλικών προς το περιβάλλον λύσεων πρόσδεσης, οι προσπάθειες για την ελαχιστοποίηση της θαλάσσιας ρύπανσης. Αντίστοιχα, στο πλαίσιο της Γαλάζιας Οικονομίας, ο ναυτικός τουρισμός χρειάζεται υποστήριξη και επενδύσεις στην έρευνα και την καινοτομία, ακόμα και ως προς την απασχόληση, να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση σχετικά με τις δυνατότητες καριέρας στον ναυτικό τουρισμό και απόκτησης για τις απαιτούμενες δεξιότητες, με αμοιβαία αναγνώριση προσόντων σε όλη την Ευρώπη. Επίσης ως προς την φορολογία, πρέπει να επιτρέπεται εφαρμογή στα κράτη μέλη, μειωμένου ΦΠΑ και στις μαρίνες, και να αντιμετωπισθούν με ενιαίο τρόπο ρυθμίσεις, για να αποφευχθούν ανταγωνιστικές ανισορροπίες.  

O ΣΙΤΕΣΑΠ στη συνέχεια θα εξετάσει τη συμμετοχή του σε διάφορες πρωτοβουλίες της ΕΒΙ σχετικά με τους ανωτέρω σκοπούς.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.