Στο πλαίσιο της επίσκεψης της επιχειρηματικής αποστολής από τη Σαουδική Αραβία, πραγματοποιήθηκε σήμερα, στο ξενοδοχείο Intercontinental, η 5η Μικτή Διυπουργική Επιτροπή, με τη συμμετοχή Υπουργών και κυβερνητικών εκπροσώπων.
Η 5η Μικτή Διυπουργική Επιτροπή διαρθρώθηκε γύρω από τους τέσσερις τομείς που παρουσιάζουν τις μεγαλύτερες προοπτικές συνεργασίας και προσέλκυσης επενδύσεων: α) Τουρισμός, β) Ενέργεια/ Κατασκευές / Υποδομές, γ) Καινοτομία και δ) Αγροτοδιατροφή.
Τις εργασίες άνοιξε ο Υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και Εξωστρέφεια Κώστας Φραγκογιάννης, εκφράζοντας την προσωπική του δέσμευση για την προώθηση και εμβάθυνση των διμερών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας.
Η Γενική Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης κ. Ολυμπία Αναστασοπούλου και ο Υφυπουργός Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας Α.Ε. Mahmoud Abdulhadi υπογράμμισαν τη σπουδαιότητα της στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στον τομέα του τουρισμού και την αναγκαιότητα της περαιτέρω ενίσχυσης των διμερών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας. Το πρωτόκολλο συνεργασίας που υπεγράφη στη συνέχεια προέβλεψε περαιτέρω εμβάθυνση στον εν λόγω τομέα και ειδικότερα:
«Συνεργασία στον Τομέα του Τουρισμού
Τα δύο Μέρη ανέδειξαν τη σημασία της ενθάρρυνσης της διμερούς συνεργασίας στον τομέα του τουρισμού, σημειώνοντας τη μεγάλη δυναμική του τομέα. Εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την πρόοδο που επετεύχθη έως τώρα στη διμερή τουριστική συνεργασία και ειδικότερα στην επιτυχία των συναπτών εκδόσεων των Greek Tourism Fora, που διεξήχθησαν στο Ριάντ και την Τζέντα το 2017, 2018, και 2019.
Τα δυο Μέρη εξέφρασαν την εκτίμησή τους για την επίσκεψη του Έλληνα Υπουργού Τουρισμού στο Ριάντ το Μάιο του 2021 και την υπογραφή του Κοινού Προγράμματος Δράσης μεταξύ του Υπουργείου Τουρισμού της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Υπουργείου Τουρισμού του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας για την περίοδο 2021-2023 στον τομέα του Τουρισμού για την ενεργοποίηση του εν θέματι Μνημονίου Κατανόησης.
Και τα δυο Μέρη συμφώνησαν να συνεργαστούν περαιτέρω στον τομέα του βιώσιμου παράκτιου και θαλάσσιου τουρισμού και να αξιοποιήσουν τη Δήλωση Πρόθεσης που υπεγράφη κατά τη διάρκεια του Διεθνούς Συνεδρίου για τον Παράκτιο και Θαλάσσιο Τουρισμό, που διεξήχθη στην Αθήνα τον Ιούνιο του 2021. Η Δήλωση Προθέσεων περιλαμβάνει την ανταλλαγή γνώσης και βέλτιστων πρακτικών στους τομείς των επενδύσεων, της ανάπτυξης του ανθρώπινου δυναμικού, της κατάρτισης, της διοργάνωσης εκδηλώσεων, καθώς και της προβολής και προώθησης του βιώσιμου παράκτιου και θαλάσσιου τουρισμού στις δυο χώρες.
Τα δυο Μέρη εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την επίσκεψη της Ελληνίδας Υφυπουργού Τουρισμού και της Γενικής Γραμματέως Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης στο Ριάντ το Μάρτιο του 2022, στο πλαίσιο του Ελληνο- Σαουδαραβικού Επιχειρηματικού Φόρου, το οποίο παρείχε την ευκαιρία να φέρει σε επαφή τους εκπροσώπους των τουριστικών επιχειρήσεων των δυο κρατών εγγύτερα, με σκοπό την προαγωγή της συνεργασίας, την ενίσχυση των επιχειρήσεων και των συνεργειών.
Εξέφρασαν επίσης την προθυμία τους για την επέκταση της τουριστικής περιόδου και στις δυο χώρες, συμπληρώνοντας μεταξύ άλλων τη θερινή περίοδο στην Ελλάδα με τη χειμερινή περίοδο στη Σαουδική Αραβία. Επιπροσθέτως, εξέφρασαν την ετοιμότητά τους να ανταλλάξουν τεχνογνωσία και βέλτιστες πρακτικές στον τομέα των ειδικών μορφών τουρισμού, με έμφαση στον πολιτιστικό, το γαστρονομικό, υγείας κι ευεξίας, χειμερινό, πολυτελείας(π.χ. yachting), θαλάσσιο (π.χ. κρουαζιέρα) και αθλητικό τουρισμό.
Και τα δυο Μέρη αναγνώρισαν την επιθυμία του Υπουργείου Τουρισμού της Σαουδικής Αραβίας να συνεργαστεί με το Υπουργείο Τουρισμού της Ελληνικής Δημοκρατίας για κοινή τουριστική προώθηση και εθνικές δράσεις προβολής τη διοργάνωση fora και τη συμμετοχή σε διεθνή συνέδρια. Τα δυο Μέρη συμφώνησαν επίσης να ανταλλάξουν τεχνογνωσία σε αυτούς τους τομείς, με έμφαση στις πράσινες επενδύσεις, συμπεριλαμβανομένων των πράσινων λιμένων και μαρινών και την ψηφιακή καινοτομία.»