Από το Σάββατο 14 Μαΐου 2022, το Ηράκλειο της Κρήτης κατέχει και επίσημα μία θέση στο βιβλίο των Ρεκόρ Guinness, καθώς είναι πλέον ο τόπος, όπου δημιουργήθηκε το μεγαλύτερο «μωσαϊκό» από καλιτσούνια στον κόσμο. Στην προβλήτα του Μικρού Κουλέ του Ηρακλείου σχηματίστηκε ένας πρωτοφανής σε μέγεθος χάρτης της Κρήτης, διαστάσεων 41Χ16 μέτρα, χρησιμοποιώντας 37.531 καλιτσούνια τύπου “λυχναράκια” και συνθέτοντας ένα φαντασμαγορικό σκηνικό μπροστά από το εμβληματικό Ενετικό Κάστρο της πόλης.
Το μοναδικό αυτό επίτευγμα κατασκευής του μεγαλύτερου «μωσαϊκού» στον κόσμο ήταν μια πρωτοβουλία της Σχολής Μαγειρικής και Ζαχαροπλαστικής του ΙΕΚ ΑΚΜΗ (εκατοντάδες σπουδαστές του οποίου δημιούργησαν το χάρτη της μεγαλονήσου), που συντόνισε η Gastronomy Essentials. Η διοργάνωση πραγματοποιήθηκε με την ευγενική υποστήριξη του Δήμου Ηρακλείου και του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου, καθώς και των εταιριών Λυχνία (Lyhnia), Μύλοι Κρήτης (Mills of Crete), Aφοί Καλογεράκη, Παρλαμάς (Πρώτες ύλες ζαχαροπλαστικής, αρτοποιίας και παγωτού), Αφοί Χιωτάκη, Super Market Χαλκιαδάκης, που συμμετείχαν ως αρωγοί – χορηγοί.
Η συνολική προετοιμασία για το σχηματισμό του χάρτη, που έβαλε την Κρήτη στις λαμπρές σελίδες του βιβλίου των Guinness World Records, διήρκεσε έξι μήνες. Τα 37.531 καλιτσούνια παρασκευάζονταν τις τελευταίες δύο εβδομάδες και για την παρασκευή τους χρησιμοποιήθηκαν μεταξύ άλλων προϊόντων: 1 τόνος αλεύρι, 1 τόνος μυζήθρα, 400 κιλά ζάχαρη και 230 λίτρα αυγού. Ο χάρτης της Κρήτης, που κατασκευάστηκε με τα κατεξοχήν παραδοσιακά της γλυκίσματα, ήταν μοναδικός και στις λεπτομέρειές του, με ξεχωριστούς χρωματισμούς από λευκή σοκολάτα και βούτυρο κακάο να αποτυπώνουν ανάγλυφα τα μορφολογικά χαρακτηριστικά του νησιού.
Το εντυπωσιακό αυτό γαστρονομικό εγχείρημα αποτέλεσε μια μεγάλη γιορτή για την πόλη του Ηρακλείου με κεράσματα, μουσική, άφθονο κέφι και άρωμα κρητικής παράδοσης, την οποία παρακολούθησε πλήθος κόσμου. Μετά την επίτευξη του παγκόσμιου ρεκόρ -για την υλοποίηση του οποίου τηρήθηκαν αυστηρές υγειονομικές προδιαγραφές- το μεγαλύτερο μέρος των γλυκισμάτων προσφέρθηκε σε 12 Κοινωφελείς Οργανισμούς στο Ηράκλειο, αλλά και ευρύτερα στην Κρήτη.
Πιο συγκεκριμένα, 30.000 περίπου κρητικά καλιτσούνια συσκευάστηκαν ξανά και προσφέρθηκαν σε σισίτια διαφόρων ενοριών, καθώς και σε κοινωνικούς φορείς, όπως: η Διακονία Αγάπης της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης, η Αποστολή Αγάπης – Εθελοντική Ομάδα Αλληλεγγύης Ηρακλείου, το Παιδικό Χωριό SOS Κρήτης, η Τράπεζα Τροφίμων Κρήτης – Ίδρυμα για την Καταπολέμηση της πείνας και της σπατάλης, η Κοινότητα Ουκρανών Προσφύγων λόγω πολέμου, το Κέντρο Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανήλικων Προσφύγων στα Ανώγεια, το Κέντρο Ειδικών Παιδιών Ζωοδόχος Πηγή Ηρακλείου Κρήτης.