Αρχική Δήμοι Δήμος Πάτμου: «Φως στο τούνελ» για τις άδικες διεκδικήσεις περιουσιών στους Αρκιούς!

Δήμος Πάτμου: «Φως στο τούνελ» για τις άδικες διεκδικήσεις περιουσιών στους Αρκιούς!

Travel & Leisure: Στην Πάτμο, η καλύτερη μυστική Ελληνική παραλία της Ευρώπης!

«Καρπούς» φαίνεται πως αρχίζουν να αποδίδουν οι προσπάθειες του Δήμου Πάτμου και του Δημάρχου Λευτέρη Πέντε σχετικά με τις άδικες διεκδικήσεις των περιουσιών μόνιμων κατοίκων από το δημόσιο σε Μαράθι και Αρκιούς, ένα θέμα που απασχολεί πλήθος νοικοκυριών στα νησιά επί σειρά ετών. «Το χρόνιο ζήτημα ιδιοκτησίας των πατρογονικών περιουσιών για πολλούς συμπολίτες και συνδημότες μας σε Πάτμο και Μαράθι και Αρκιούς είναι εξαιρετικά κρίσιμο και σημαντικό και επιτέλους αποκτά την προσοχή που του αρμόζει. Μετά από σειρά παρεμβάσεων μας και  αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων εργαλείων, δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για την οριστική λύση», δηλώνει ο κ. Πέντες. «Με έναν παράλογο γείτονα που αποκαλεί ανά τακτά διαστήματα «τσιφλίκι» του το Μαράθι και τους Αρκιούς δηλώσαμε σε κάθε τόνο και προς κάθε θεσμικό φορέα πως απαρέγκλιτη  προϋπόθεση για να θωρακίσουμε την Ελληνικότητα των ακριτικών νησιών μας είναι να προασπίσουμε στο απόλυτο τα δικαιώματα των μόνιμων κατοίκων τους», συμπληρώνει ο Δήμαρχος.

Σημειώνεται πως το πρόβλημα προέκυψε γιατί το Ελληνικό Δημόσιο προχωράει τις διαδικασίες διεκδίκησης και αναγνώρισης της κυριότητας επί ακινήτων που βρίσκονται στην Πάτμο, τους Αρκιούς και το Μαράθι που αποτελούν όμως πατρογονικές περιουσίες. Επιπλέον έχει  προβεί και στην κατάθεση αγωγών θέλοντας να εδραιώσει τη νομιμότητα των διεκδικήσεων αυτών με την ένδειξη αγνώστου ιδιοκτήτη. Ένα μέρος όμως των αγωγών αυτών στρέφονται αδίκως και κατά ιδιωτών αλλά και του Δήμου.

Στο πνεύμα αυτό σειρά παρεμβάσεων και συναντήσεων του Δημάρχου προηγήθηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα με θετική όπως φαίνεται έκβαση.

Γνωρίζοντας ότι οι αγωγές αυτές διενεργούνται  από το Υπουργείο Οικονομικών, γνωστοποιήθηκε σε συνάντηση στις 23/2/21 το ζήτημα από τον Δήμαρχο στον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Κώστα Τσιάρα, ο οποίος αντιλήφθηκε άμεσα το μέγεθος του προβλήματος και δήλωσε τη στήριξη του.

Σε συνάντηση εργασίας με τον Υφυπουργό Οικονομικών κ. Απόστολο Βεσυρόπουλο στις 29/5/21 κατατέθηκε αναλυτικά από τον κ. Πέντε η άποψη του Δήμου  για το μείζον και χρόνιο αυτό θέμα με την ανταπόκριση του Υφυπουργού να είναι ενθαρρυντική. Μάλιστα υπήρξε τότε ενημέρωση  ότι σε επικείμενο νομοσχέδιο και έπειτα από την παρέμβαση του Δήμου, θα ληφθεί υπόψη το ιδιαίτερο καθεστώς του νησιού και μέσω αυτού θα δοθεί ένα τέλος στην λανθασμένη και αυθαίρετη διεκδίκηση.

Στις 15/10/21 πραγματοποιήθηκαν εξίσου χρήσιμες συναντήσεις του Δημάρχου με τον Υπουργό Επικρατείας κ Γεραπετρίτη και τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών κ Στέλιο Πέτσα.

Έπειτα από την κατάθεση σχετικού υπομνήματος στο Γραφείο του Πρωθυπουργού αλλά και σε συναρμόδια Υπουργεία, έρχεται  στις αρχές του 2022 η παρέμβασή του Δήμου και στην “Επιτροπή Νήσων και Πολιτικής Συνοχής” της ΚΕΔΕ με τον Πρόεδρο της Επιτροπής, κ. Ευστράτιο Χαρχαλάκη,  Δήμαρχο Κυθήρων και Αντικυθήρων να συμπεριλαμβάνει το θέμα στην εισήγηση του προς το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ.

Μέσα στον Φεβρουάριο 2022 κατατέθηκε αίτημα στον Πρόεδρο της ΠΕΔ και Δήμαρχο Ρόδου κ. Αντώνη Καμπουρακη, αλλά και τον Γραμματέα κ. Γιώργο Πόκκια ώστε να εντάξουν στην ημερήσια διάταξη του ΔΣ το εν λόγω ζήτημα, με σκοπό την έκδοση ψηφίσματος στήριξης των συνδημοτών και του Δήμου Πάτμου. Το αίτημα ψηφίστηκε ομόφωνα.

Στις 18/3/22 πραγματοποιήθηκε νέα τοποθέτηση του Δημάρχου στην Έκτακτη Συνάντηση όλων των Δημάρχων της χώρας, που διοργανώθηκε απο την ΚΕΔΕ με θέμα “Ισχυροί Δήμοι «στήριγμα»της κοινωνίας σε έναν κόσμο που αλλάζει”. Στο επίκεντρο της παρέμβασης ήταν οι άδικες διεκδικήσεις, γεγονός που προκάλεσε το ενδιαφέρον, την αποδοχή και τη στήριξη των Δημάρχων και εκπροσώπων φορέων και διαμόρφωσε νέα δεδομένα για το ζήτημα αυτό.

Στο πλαίσιο της συνεδρίασης του ΔΣ της ΚΕΔΕ  στις 28/4, μετά από νέα εισήγηση του κ. Πέντε διατυπώθηκε η ισχυρή βούληση και αποφασίστηκε να ενσωματωθεί το ζήτημα της Πάτμου στην «ατζέντα» της ΚΕΔΕ ώστε να γίνει επίσημη παρέμβαση στο Υπουργείο Οικονομικών για νομοθετική ρύθμιση που θα λύνει οριστικά το πρόβλημα. Επίσης αποφασίστηκε ομόφωνα να στηρίζει η ΚΕΔΕ με πρόσθετη παρέμβαση κάθε δικαστήριο που έχει ο Δήμος με το Δημόσιο και συμφωνήθηκε να παρέχει κάθε είδους δυνατή βοήθεια για το ζήτημα αυτό. 

«Η μάχη που έχουμε δώσει τα τελευταία χρόνια είναι δύσκολη και άνιση. Σε όλη αυτή την πορεία όμως, το διακύβευμα μας εισάκουστηκε και αποκτήσαμε συμμάχους και υποστηρικτές σε όλα τα επίπεδα. Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, αναμένεται νομοθετική διάταξη που θα κρίνει παράλογες τις επίμαχες διεκδικήσεις και θα ακυρώσει τα εκκρεμή δικαστήρια μεταξύ του Δημοσίου και μόνιμων κατοίκων. Θα συνεχίσουμε τη σκληρή δουλειά μέχρι να δικαιωθούν οι συνδημότες και συμπολίτες μας», καταλήγει ο Δήμαρχος Πάτμου, Λευτέρης Πέντες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.