Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά ΥΠΠΟΑ : Το Αρχαιολογικό Μουσείο των Χανίων αποτελεί ένα κόσμημα για την...

ΥΠΠΟΑ : Το Αρχαιολογικό Μουσείο των Χανίων αποτελεί ένα κόσμημα για την πόλη

ΥΠΠΟΑ

Σε ερώτηση δημοσιογράφων σχετικά με τα όσα δήλωσε η αρχαιολόγος και τ. Γενική Γραμματέας του ΥΠΠΟΑ Μαρία Βλαζάκη, το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού απάντησε ως ακολούθως:

«Το Αρχαιολογικό Μουσείο των Χανίων αποτελεί ένα κόσμημα για την πόλη, τόσο από άποψη αρχιτεκτονικής, όσο και για τις πολύτιμες και σε πολλές περιπτώσεις μοναδικές Συλλογές που φιλοξενεί.

Η τ. Γενική Γραμματέας ως προϊσταμένη της ΚΕ’ Εφορείας Αρχαιοτήτων Χανίων, από την δεκαετία του 1990 ως τις αρχές του 2009, λειτούργησε στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων και των υπηρεσιακών της καθηκόντων. Στο πλαίσιο αυτό είχε την υποχρέωση να ασχοληθεί με την εξεύρεση λύσης για την δημιουργία ενός Αρχαιολογικού Μουσείου, αντίστοιχου του πολιτιστικού αποθέματος των Χανίων, δεδομένου ότι το καθολικό της Μονής του Αγίου Φραγκίσκου, δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στις σύγχρονες μουσειολογικές και μουσειογραφικές απαιτήσεις, και να εισηγηθεί αρμοδίως στην εκάστοτε πολιτική ηγεσία. Αυτό και έπραξε ως δημόσιος λειτουργός. Η ίδρυση των κρατικών και των δημοσίων μουσείων καθορίζεται από την πολιτική της εκάστοτε κυβέρνησης.

Ολες οι κρίσιμες αποφάσεις που αφορούν στην ίδρυση του Νέου Μουσείων των Χανίων χρονολογούνται στην περίοδο 2002-2014. Το έργο της ανέγερσης του κτηρίου εντάχθηκε σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα το 2010. Η δημοπράτησή του έγινε το 2011 και το κτήριο ολοκληρώθηκε στα μέσα του 2016, όταν η Μ. Βλαζάκη, από το 2015, κατείχε την θέση της Γενικής Γραμματέως του ΥΠΠΟΑ.

Από το 2015 έως το 2017, οπότε εντάχθηκε το έργο της οργάνωσης της μόνιμης έκθεσης και του εξοπλισμού εργαστηρίων και αποθηκών του Μουσείου στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κρήτης πέρασαν δύο νεκρά χρόνια. Επίσης, η χρηματοδότηση των εργασιών αποπεράτωσης του αμφιθεάτρου και της αίθουσας εκπαιδευτικών προγραμμάτων ξεκίνησε το 2019. Τρία χρόνια μετά την ολοκλήρωση του κτηρίου.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.