Αρχική Αγροτικά προϊόντα Συνάντηση με Περιφερειάρχη και “καμπάνια” ενημέρωσης από την Περιφέρεια για την διατροφική...

Συνάντηση με Περιφερειάρχη και “καμπάνια” ενημέρωσης από την Περιφέρεια για την διατροφική αξία, ανθεκτικότητα και μεγαλύτερη χρήση του Κρητικού ελαιολάδου

Η Περιφέρεια Κρήτης με την Αγροδιατροφική σύμπραξη σε συνεργασία με φορείς του νησιού, Πανεπιστημιακά ιδρύματα, την λέσχη Αρχιμαγείρων Κρήτης, ετοιμάζει μια στοχευμένη ενημερωτική καμπάνια για την ανάδειξη της υψηλής διατροφικής αξίας του Κρητικού ελαιόλαδου και την αντικατάσταση της χρήσης των σπορελαίων, ηλιελαίου που γίνεται μέχρι σήμερα σε πολλά εστιατόρια, ξενοδοχεία, ταβέρνες και που οι τιμές τους έχουν ”εκτοξευτεί” και  φτάνουν ή είναι μεγαλύτερες από αυτές του παρθένου παραδοσιακού κρητικού ελαιολάδου. 

Αυτό αποφασίστηκε σε μια πρώτη συνάντηση του Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη με την συμμετοχή του Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου Παύλου Μπαριτάκη, του Περιφερειακού συμβούλου -Προέδρου της Αγροδιατροφικής σύμπραξης της Περιφέρειας Κρήτης Σταύρου Τζεδάκη, του Προέδρου της λέσχης Αρχιμαγείρων Κρήτης Αναστασίου Παπαδάκη και των ερευνητών -επιστημόνων, Απόστολου Σπύρου Αν. Καθηγητή του τμήματος χημείας του Πανεπιστημίου Κρήτης και του Γιώργου Φραγκιαδάκη, αντίστοιχα, Αν. Καθηγητή του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου. 

Η καμπάνια, όπως αναφέρθηκε θα ξεκινήσει άμεσα για την  προβολή και διάθεση του κρητικού ελαιόλαδου με σκοπό την ορθή και ευρεία χρήση του, ειδικά στις ξενοδοχειακές μονάδες και στους χώρους εστίασης αρχής γενομένης από την φετινή τουριστική σεζόν. Όπως διαβεβαίωσαν οι επιστήμονες στη συνάντηση, το Κρητικό ελαιόλαδο είναι το πλέον κατάλληλο σε διατροφική αξία και υψηλή ανθεκτικότητα στην Κρητική και δημιουργική κουζίνα και ότι, τώρα ήρθε η ώρα, είναι η κατάλληλη εποχή να γίνει πράξη και να αναδειχτεί περαιτέρω η διατροφική αξία του παραδοσιακού μας ελαιολάδου, που είναι μέρος της Κρητικής φιλοξενίας. Ταυτόσημη είναι η θέση που εξέφρασε και ο Πρόεδρος της λέσχης Αρχιμαγείρων Κρήτης Αναστάσιος Παπαδάκης ο οποίος και αναφέρθηκε στα πλεονεκτήματα της διατροφικής αξίας του Κρητικού ελαιολάδου αλλά στην υψηλή ανθεκτικότητα του με την ορθή χρήση στους χώρους εστίασης.

 

Στ.Τζεδάκης: Καλούμε  σε συστράτευση για το κρητικό ελαιόλαδο φορείς και επαγγελματίες εστίασης -τουρισμού. Πρέπει το πρόβλημα τις έλλειψης ηλιελαίου και της αύξηση των τιμών να το μετατρέψουμε σε χρυσή ευκαιρία για το δικό μας, ανώτερο ελαιόλαδο.

Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Αγροδιατροφικής σύμπραξης της Περιφέρειας Σταύρος Τζεδάκης “η συνάντηση υπό τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη σκοπό είχε να συνεργαστούμε για ακόμη μια φορά, Περιφέρεια Κρήτης, η Αγροδιατροφική Σύμπραξη, εκπαιδευτικά ιδρύματα και η Λέσχη Αρχιμαγείρων Κρήτης, αφουγκραζόμενοι τις ιδιαίτερες συνθήκες που βιώνουμε, προκειμένου να μετατρέψουμε ένα πρόβλημα, σε ευκαιρία για τους παραγωγούς και το νησί μας. Συγκεκριμένα, η έλλειψη σπορέλαιων στην αγορά, που έχει εκτοξεύσει την τιμή των προϊόντων αυτών σε απαγορευτικό επίπεδο, θα μπορούσε να λειτουργήσει ως θετικός παράγοντας στην σημαντική αύξηση της κατανάλωσης του κρητικού ελαιολάδου, στη μαζική εστίαση και στα ξενοδοχεία, όχι μόνο ωμό για τις σαλάτες αλλά και για τηγάνισμα. Έρευνες εξάλλου, έχουν αποδείξει  ότι το ελαιόλαδο,  όχι μόνο δεν είναι κατώτερο από τα σπορέλαια στο τηγάνισμα, αλλά αντίθετα πλεονεκτεί σε πολλά σημεία.

Με σκοπό λοιπόν το σχεδιασμό μιας καμπάνιας, που να αναδεικνύει και να προβάλει  τις ιδιότητες και τα οφέλη του κρητικού ελαιολάδου και παράλληλα να ενημερώνει για τον ορθό τρόπο χρήσης του στο μαγείρεμα – τηγάνισμα, στοχεύουμε να παροτρύνουμε και να πείσουμε καταναλωτές και επαγγελματίες, ότι δεν είναι «μονόδρομος» η χρήση  των σπορέλαιων. Αντίθετα  το χρυσάφι της κρητικής γης, το ελαιόλαδο, είναι πλέον η πιο υγιεινή και συμφέρουσα επιλογή”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.