Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά Ο Αυστραλός Υπουργός Αστικών Υποδομών και Τεχνών και οι ομογενείς βουλευτές επιβεβαίωσαν...

Ο Αυστραλός Υπουργός Αστικών Υποδομών και Τεχνών και οι ομογενείς βουλευτές επιβεβαίωσαν στη Λίνα Μενδώνη τη στήριξή τους για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα

Η Λίνα Μενδώνη με τον Ομοσπονδιακό Υπουργό Επικοινωνιών, Αστικών Υποδομών και Τεχνών Paul Fletcher
Η Λίνα Μενδώνη με τον Ομοσπονδιακό Υπουργό Επικοινωνιών, Αστικών Υποδομών και Τεχνών Paul Fletcher  

Τη στήριξη της Αυστραλίας στο αίτημα της Ελλάδας για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, στο πλαίσιο των αποφάσεων της UNESCO, επιβεβαίωσε στην Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη ο Ομοσπονδιακός Υπουργός Επικοινωνιών, Αστικών Υποδομών και Τεχνών Paul Fletcher, κατά τη συνάντηση εργασίας που είχαν, στο Σίδνεϊ.

Η Λίνα Μενδώνη συζήτησε με τον κ. Fletcher τις εξελίξεις σχετικά με τη διεκδίκηση του επαναπατρισμού των Γλυπτών στην Ελλάδα, ενώ συζήτησαν αναλυτικά το ζήτημα της παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αγαθών. Όπως είπε ο Αυστραλός Υπουργός, για την χώρα του αποτελεί προτεραιότητα η προστασία των έργων τέχνης της πολιτιστικής κληρονομιάς της Αυστραλίας και ειδικά της τέχνης των Αβορίγινων, τεχνουργήματα της οποίας, συχνά αποτελούν αντικείμενο παράνομης διακίνησης σε όλο τον κόσμο.

Η Λίνα Μενδώνη ενημέρωσε τον κ. Fletcher για την προστασία που προσφέρει στην διαφύλαξη του πολιτιστικού αποθέματος το θεσμικό πλαίσιο στην Ελλάδα, καθώς και για τους πρόσφατους επαναπατρισμούς αρχαιοτήτων, ενώ συζητήθηκε και η στενότερη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών επί του θέματος. Κατά τη συνάντηση των δύο Υπουργών ετέθη και το θέμα της αναπτυξιακής διάστασης του πολιτισμού και η  σημασία   του τομέα για την Οικονομία, ειδικά μετά την περίοδο της πανδημίας και κυρίως για τις Δημιουργικές και Πολιτιστικές Βιομηχανίες.

Αναλυτική συζήτηση έγινε και για τα  σύγχρονα εργαλεία ανάπτυξης  του ηλεκτρονικού εμπορίου με τα οποία μπορεί να μεγιστοποιηθεί το οικονομικό αντικείμενο προς όφελος της προβολής και συντήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η Λίνα Μενδώνη με τους ομογενείς βουλευτές Σοφία Κώτση, Παναγιώτη Πούλο, Σταύρο Καμπερογιάννη
Η Λίνα Μενδώνη με τους ομογενείς βουλευτές Σοφία Κώτση, Παναγιώτη Πούλο, Σταύρο Καμπερογιάννη

Στο γεύμα εργασίας που παρέθεσαν στη Λίνα Μενδώνη οι ομογενείς βουλευτές της Πολιτείας της Νέας Νότιας Ουαλίας, Σοφία Κώτση, Σταύρος Καμπερογιάννης και Παναγιώτης Πούλος διαβεβαίωσαν την Υπουργό για την σταθερή τους στήριξη στην Επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα.

Η Υπουργός ενημέρωσε τους βουλευτές αναλυτικά για τις προτεραιότητες του Υπουργείου Πολιτισμού, και για τις σχετικές δράσεις που έχουν  αναληφθεί για  την αναβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών προς τους επισκέπτες, ιδίως για τα ΑμεΑ και τα εμποδιζόμενα άτομα, καθώς και για τα έργα του πολιτισμού, που χρηματοδοτούνται από το Ταμεἰο Ανάκαμψης, με τα οποία εκσυγχρονίζονται οι πολιτιστικές υποδομές παρέχοντας σε αυτές προστιθέμενη αξία, ενώ ενισχύουν, παράλληλα, την Οικονομία και όχι μόνον σε τοπικό επίπεδο. 

Ξενάγηση σε έργο της Μπιενάλε του Σίδνεϊ στην Art Gallery of New South Wales
Ξενάγηση σε έργο της Μπιενάλε του Σίδνεϊ στην Art Gallery of New South Wales

Στη συνέχεια, η Υπουργός επισκέφθηκε την Art Gallery of New South Wales, όπου φιλοξενούνται έργα της Μπιενάλε του Σίδνεϊ, καθώς και  σημαντικά έργα σύγχρονης τέχνης των Αβορίγινων. Επίσης, επισκέφθηκε το Australian National Maritime Museum, στο οποίο εκτίθενται σκάφη, αλλά και αντικείμενα  που σχετίζονται με τις ναυτικές δεξιότητες των Αυστραλών.

Την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού συνόδευε ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Σίδνεϊ Χρήστος Καρράς.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.