Σε βασικό παράγοντα για την επίτευξη των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης παγκοσμίως αναδεικνύεται η βιώσιμη χρηματοδότηση, καθώς η εφαρμογή κριτηρίων ESG αλλά και οι δράσεις προσαρμογής έναντι της κλιματικής αλλαγής αποτελούν πλέον πρώτη προτεραιότητα.
Παρά το γεγονός ότι οι βιώσιμες χρηματοδοτήσεις κατέγραψαν και καταγράφουν εντυπωσιακή ανάπτυξη, η συγκεκριμένη αγορά απέχει πολύ από το να χαρακτηριστεί ώριμη ενώ το κατακερματισμένο και περίπλοκο ρυθμιστικό πλαίσιο δυσχεραίνει τη σωστή λήψη αποφάσεων.
Τα παραπάνω τόνισε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Delphi Economic Forum ο κ. Peter Gassmann, Global Leader Strategy & και Global ESG Leader, του παγκόσμιου δικτύου της PwC, επισημαίνοντας ταυτόχρονα πως υπάρχουν σοβαρές προκλήσεις ως προς τον τρόπο παρουσίασης και σύγκρισης των αναφορών σε θέματα ESG.
Ο κ. Gassmann, επεσήμανε τον κίνδυνο επιλεκτικών αναφορών σε στοιχεία που δημιουργούν στρεβλή εικόνα και μπορεί να οδηγήσουν σε φαινόμενα Greenwashing. Επιπλέον εστίασε στις ευκαιρίες που θα έφερνε σε παγκόσμια κλίμακα η αξιοποίηση και εφαρμογή των διασυνοριακών Υποδομών Χρηματοπιστωτικών Αγορών, που μπορούν να λειτουργήσουν ως καταλύτης ανάπτυξης, ειδικά μεταξύ των αναπτυσσόμενων χωρών.
Σημαντική πρόκληση, σύμφωνα με τον κ. Gassmann ειναι το γεγονός ότι το ρυθμιστικό πλαίσιο αλλά και οι υποδομές των χρηματοπιστωτικών αγορών δεν έχουν αναπτυχθεί αρκετά, κάτι που με τη σειρά του έχει ως αποτέλεσμα οι υποψήφιοι επενδυτές να αντιμετωπίζουν δυσκολίες στη σύγκριση βιώσιμων τίτλων.
Άμεσα συνυφασμένο με το παραπάνω, είναι το γεγονός ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή ένα σταθερό πλαίσιο κριτηρίων αξιολόγησης των ESG πρακτικών, με αποτέλεσμα να υπάρχουν ασυνέπειες αλλά και καθυστερήσεις, καθώς τα σχετικά πρότυπα βρίσκονται υπό διαμόρφωση, δυσκολεύοντας την αντικειμενική σύγκριση.
Ο κ. Gassmann αναφέρθηκε διεξοδικά στο ρυθμιστικό πλαίσιο που διέπει τις αναφορές ESG, προαναγγέλλοντας μάλιστα αλλαγές που θα εξασφαλίσουν ένα διεθνές πλαίσιο κανόνων που είναι λειτουργικό και στηρίζεται στη διαφάνεια.
Το όραμα για μια νέα, λειτουργική αγορά
Την ίδια στιγμή, καθώς η διαχείριση των κριτηρίων ESG και η αναστροφή των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής αποτελούν πρώτη προτεραιότητα, η βιώσιμη χρηματοδότηση είναι κομβική για την επίτευξη των στόχων.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Gassmann, παρά το ότι διατίθεται μια σειρά εργαλείων και πόρων για τη μεγέθυνση της συγκεκριμένης αγοράς, εντούτοις η αξιοποίηση τους δεν γίνεται με αποτελεσματικό τρόπο. Εφόσον όμως αυτό καταστεί εφικτό, η βιωσιμότητα των χρηματοπιστωτικών αγορών θα βελτιωθεί συνολικά. Μάλιστα, αν υπάρξει η απαραίτητη πολιτική βούληση σε διεθνές επίπεδο, ο αντίκτυπος θα είναι ακόμη μεγαλύτερος, καθώς – παρά την εντυπωσιακή άνοδο των τελευταίων ετών – η αγορά απέχει πολύ από το να χαρακτηριστεί ώριμη.
Επιπλέον, ο κ. Gassman τόνισε ότι τα σημαντικά θέματα που απασχολούν τον πλανήτη, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία, η ενεργειακή κρίση και η πανδημία αναμφισβήτητα επιταχύνουν την ενσωμάτωση των “S” και “G” παραγόντων του ESG οικοσυστήματος. Συγκεκριμένα, μέσα από τις παγκόσμιες κρίσεις αναδεικνύεται η ανάγκη για τη θέσπιση ισχυρών δομών διακυβέρνησης που θα διέπονται από αξίες ηθικής και διαφάνειας, ενώ σημαντικό ρόλο έχει και η προώθηση των αρχών της εταιρικής διακυβέρνησης για τη διαφύλαξη της κοινωνικής συνοχής.
Ο ρόλος των (διασυνοριακών) Υποδομών Χρηματοπιστωτικών Αγορών
Τελος, ο κ. Gassmann αναφέρθηκε στο ρόλο των Υποδομών Χρηματοπιστωτικών Αγορών (Financial Market Infrastructures FMIs), οι οποίες, όπως τόνισε, αποτελούν βασικά στοιχεία του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Μάλιστα, αν υπάρξει συμφωνία μεταξύ των εμπλεκομένων στην αγορά ως προς τη διαχείριση των δεδομένων, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντική αύξηση της ρευστότητας.