Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά Ελληνοαμερικανική Ένωση: Συναντήσεις με θέα Θοδωρής Κοντάρας

Ελληνοαμερικανική Ένωση: Συναντήσεις με θέα Θοδωρής Κοντάρας

Κύκλος: «Μικρασία, Η Σκυτάλη της Μνήμης» 

Τετάρτη 13 Απριλίου 2022, 18:30 

Η δημοσιογράφος Μαργαρίτα Πουρνάρα συνομιλεί με τον φιλόλογο Θοδωρή Κοντάρα 

Για τις παλαιότερες γενιές η Μικρασία ήταν βίωμα, τραγούδια, γεύσεις, τόποι,  χούγια, λαλιά, παραδόσεις, δεισιδαιμονίες, πλούτος συνύπαρξης με άλλες φυλές.  Για τη δική μας γενιά είναι η μνήμη που κρατάμε στα χέρια μας, σαν σκυτάλη, για  να την περάσουμε στους νεότερους. Τι διατηρούμε από αυτήν; Τι αφήνουμε πίσω;  Πώς η ιστορία φτάνει ως εμάς; 

Έξι εκλεκτοί καλεσμένοι, ο καθένας από το δικό του μετερίζι, μιλούν για το αφήγημα της συνέχειας της Μικρασίας στην δημοσιογράφο Μαργαρίτα  Πουρνάρα. Πρόκειται για έναν ιδιαίτερο κύκλο εκδηλώσεων στην  Ελληνοαμερικανική Ένωση, που θα διαρκέσει από τον Μάρτιο ως και τον Μάιο  του 2022 με αφορμή τα 100 χρόνια από την Καταστροφή. Οι συναντήσεις αυτές  θα γίνονται στο γυάλινο δώμα της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης με θέα την Αθήνα  και την παρουσία ολιγάριθμου κοινού λόγω πανδημίας αλλά θα αναμεταδίδονται ζωντανά τον ιστότοπο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης και στο κανάλι της στο  Youtube. 

Τρίτος προσκεκλημένος, στις 13 Απριλίου στις 18:30, είναι ο φιλόλογος  Θοδωρής Κοντάρας που κατάγεται από το Σιβρισάρι, ένας βέρος Μικρασιάτης  που τα τελευταία 40 χρόνια έχει καταφέρει να διασώσει λαογραφικά σπαράγματα  μουσικής, χορού, αφηγήσεων. Η εκκίνηση έγινε από τη γειτονιά που μεγάλωσε, την Νέα Ερυθραία, η οποία απετέλεσε την αφετηρία πολλών δραστηριοτήτων του,  όπως τη δημιουργία ενός Χορευτικού Ομίλου για την διατήρηση της  μουσικοχορευτικής κληρονομιάς. Επιμελήθηκε το 1991-94 τους τρεις δίσκους του  Λυκείου των Ελληνίδων Αθηνών με χορούς και τραγούδια από τα Αλάτσατα, την  Ερυθραία και τη Σμύρνη, καθώς και ένα δίσκο ακτίνας με τίτλο «Τραγούδια από τα  Παλάτια του Μαρμαρά Μ. Ασίας». Σ’ αυτούς τους τέσσερις δίσκους τραγουδούν  και παίζουν με αυθεντικό τρόπο πρόσφυγες της πρώτη και δεύτερης γενιάς από  τη Νέα Ερυθραία και από τα Νέα Παλάτια Ωρωπού. Επίσης, μελέτησε και  κατέγραψε τις παραδοσιακές φορεσιές των Ελλήνων του Μαρμαρά, της  Ερυθραίας και των χωριών της Σμύρνης. Όμως, η ασίγαστη περιέργειά του τον  οδήγησε στο να ανακαλύψει ο ίδιος πολλές μικρασιατικές και θρακιώτικες πατρίδες  με ταξίδια και επιτόπια έρευνα. Χαρισματικός αφηγητής, ξέρει να σε μεταφέρει  στον τόπο και τον χρόνο, σε κάτι που δεν υπάρχει πια, αλλά ζει μέσα μας.

Διεύθυνση Online στη σελίδα της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης και στο κανάλι της στο  YouTube (Hellenic American Union Athens – YouTube) 

Παρακολούθηση Ελεύθερη παρακολούθηση με προεγγραφές στο site της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης 

Πληροφορίες Διεύθυνση Πολιτιστικών (2103680052), culture@hau.gr, www.hau.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.