Αρχική Αεροπορικά Νέα Σχέδιο Δράσης για την ομαλή διεξαγωγή πτήσεων και την λειτουργία των Αερολιμένων...

Σχέδιο Δράσης για την ομαλή διεξαγωγή πτήσεων και την λειτουργία των Αερολιμένων της Κυπριακής Δημοκρατίας με ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΝ 1/3/2022

Σχέδιο Δράσης για την ομαλή διεξαγωγή πτήσεων και την λειτουργία των Αερολιμένων της Κυπριακής Δημοκρατίας με ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΝ 1/3/2022

Το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων ανακοινώνει ότι, κατά τη σημερινή του  συνεδρία, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε το νέο Σχέδιο Δράσης για την ομαλή διεξαγωγή πτήσεων και τη λειτουργία των Αερολιμένων. Το νέο Σχέδιο Δράσης τίθεται σε  ισχύ από την 1η Μαρτίου 2022

Συγκεκριμένα, το νέο Σχέδιο Δράσης προβλέπει τα ακόλουθα: 

Α. Κατηγοριοποίηση των χωρών: 

Από 1η Μαρτίου 2022, η κατηγοριοποίηση των κρατών βάσει του επιδημιολογικού τους  κινδύνου διαφοροποιείται και θα περιλαμβάνει τρεις κατηγορίες με τον ακόλουθο  χρωματικό κώδικα: Πράσινη, Κόκκινη και Γκρίζα Κατηγορία. Διευκρινίζεται ότι,  σύμφωνα με το νέο Σχέδιο Δράσης, οι κατηγορίες Πράσινη και Πορτοκαλί του Ευρωπαϊκού  Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) αντιστοιχούν στην Πράσινη Κατηγορία της  Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ οι κατηγορίες Κόκκινο και Βαθύ Κόκκινο αντιστοιχούν στην  Κόκκινη Κατηγορία της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

Β. Εμβολιασμένοι ή Αναρρώσαντες επιβάτες: 

1) Εμβολιασμένοι ή Αναρρώσαντες επιβάτες, ανεξαρτήτως υπηκοότητας και χώρας  αναχώρησης, εξαιρούνται από την υποχρέωση να ικανοποιήσουν τις  προϋποθέσεις της αντίστοιχης κατηγορίας (π.χ. προσκόμιση αρνητικού  αποτελέσματος εργαστηριακής εξέτασης, υποχρέωση για αυτοπεριορισμό/καραντίνα,  έκδοση ειδικής άδειας, κτλ), στην οποία έχει κατηγοριοποιηθεί το κράτος από το οποίο  ταξιδεύουν. Οι εμβολιασμένοι ή αναρρώσαντες επιβάτες δύνανται να εισέλθουν στην  Κυπριακή Δημοκρατία, δεδομένου ότι πληρούν μια από τις πιο κάτω προϋποθέσεις:

  1. Κατέχουν έγκυρο πιστοποιητικό εμβολιασμού από τις αρμόδιες Αρχές  οποιουδήποτε τρίτου κράτους. 
  2. Κατέχουν πιστοποιητικό ανάρρωσης που εκδίδεται από τρίτο κράτος που  περιλαμβάνεται στη λίστα τρίτων κρατών που έχουν ενταχθεί στο Σύστημα  Ψηφιακού Πιστοποιητικού COVID της ΕΕ (EUDCC). 

iii. Κατέχουν Ευρωπαϊκό ή ισοδύναμο από τρίτες χώρες Ψηφιακό Πιστοποιητικό  Εμβολιασμού ή Ανάρρωσης COVID. 

2) Το πιστοποιητικό εμβολιασμού ή ανάρρωσης θα θεωρείται αποδεκτό, μόνο εάν  ισχύουν όλες οι πιο κάτω προϋποθέσεις

Έχει εκδοθεί από τις δημόσιες Αρχές των κρατών, 

Το εμβόλιο είναι ένα εκ των: Johnson&Johnson/Janssen, AstraZeneca,  (Vaxzervia, COVISHIELD, SKBio), Pfizer/BioNTech, Moderna, Sputnik V (Gam COVID-Vac), Sinopharm (BBIBPCOVID-19), Sinovac (CoronaVac), Covaxin,  Sputnik Light (μόνο ως ενισχυτική δόση σε βασικό σχήμα εμβολιασμού) και  Novavax Nuvaxovid COVID-19. 

Επιβάτες 18 ετών και άνω: Για σκοπούς ταξιδιού, ο επιβάτης θα πρέπει να  έχει λάβει και την ενισχυτική 3η δόση σε περίπτωση διδοσικού εμβολίου ή τη  2η δόση σε περίπτωση μονοδοσικού εμβολίου, ενός εκ των πιο πάνω εμβολίων.  Τα πιστοποιητικά εμβολιασμού επιβατών που έχουν λάβει δύο δόσεις διδοσικού  εμβολίου ή μια δόση μονοδοσικού εμβολίου, γίνονται αποδεκτά μόνο εφόσον  δεν έχει παρέλθει περίοδος 9 μηνών από την ημερομηνία χορήγησης της 2ης δόσης σε περίπτωση διδοσικού εμβολίου ή της μιας δόσης σε περίπτωση  μονοδοσικού εμβολίου, αντίστοιχα. 

Επιβάτες 18 ετών και κάτω: Για σκοπούς ταξιδιού, ο επιβάτης θεωρείται ότι έχει ολοκληρώσει το εμβολιαστικό του σχήμα, εάν έχει λάβει τη 2η δόση σε  περίπτωση διδοσικού εμβολίου ή τη μια δόση σε περίπτωση μονοδοσικού  εμβολίου. 

Έχει παρέλθει το χρονικό πλαίσιο για σκοπούς ταξιδιού που καθορίζεται από το  Υπουργείο Υγείας και αναρτάται στην πλατφόρμα CyprusFlightPass, για το κάθε  εμβόλιο. 

Στην περίπτωση πιστοποιητικού ανάρρωσης, η ημερομηνία ταξιδιού δεν ξεπερνά  τις 180 ημέρες από το πρώτο θετικό αποτέλεσμα.

Γ. Επιβάτες που δεν έχουν εμβολιαστεί ή δεν κατέχουν εν ισχύι πιστοποιητικό  εμβολιασμού ή ανάρρωσης: 

1) Επιβάτες που δεν έχουν εμβολιαστεί ή δεν κατέχουν εν ισχύι πιστοποιητικό  εμβολιασμού ή ανάρρωσης, ανεξαρτήτως υπηκοότητας, θα δύνανται να εισέλθουν στην  Κυπριακή Δημοκρατία από οποιοδήποτε κράτος αναχώρησης, μόνο εφόσον  ικανοποιούν τις προϋποθέσεις (π.χ. προσκόμιση αρνητικού αποτελέσματος  εργαστηριακής εξέτασης, υποχρέωση για αυτοπεριορισμό/καραντίνα, έκδοση ειδικής  άδειας, κτλ) της αντίστοιχης κατηγορίας, στην οποία έχει κατηγοριοποιηθεί το κράτος  από το οποίο ταξιδεύουν. 

2) Πράσινη Κατηγορία: Επιβάτες που δεν έχουν εμβολιαστεί ή δεν κατέχουν εν ισχύι  πιστοποιητικό εμβολιασμού ή ανάρρωσης, ηλικίας 6 ετών και άνω, που επιθυμούν να  ταξιδέψουν στην Κυπριακή Δημοκρατία από χώρα της Πράσινης Κατηγορίας υποχρεούνται να διενεργούν εργαστηριακή εξέταση PCR με ισχύ 72 ωρών προ της  αναχώρησης ή εξέταση rapid test αντιγόνου με ισχύ 24 ώρες προ της αναχώρησης. 

3) Κόκκινη Κατηγορία: Επιβάτες που δεν έχουν εμβολιαστεί ή δεν κατέχουν εν ισχύι  πιστοποιητικό εμβολιασμού ή ανάρρωσης, ηλικίας 6 ετών και άνω, που επιθυμούν να  ταξιδέψουν στην Κυπριακή Δημοκρατία από χώρα της Κόκκινης Κατηγορίας  υποχρεούνται να: 

διενεργούν εργαστηριακή εξέταση PCR με ισχύ 72 ωρών προ της αναχώρησης ή  εξέταση rapid test αντιγόνου με ισχύ 24 ώρες προ της αναχώρησης, και υποβάλλονται σε διαγνωστική εξέταση PCR κατά την άφιξή τους στους Αερολιμένες  της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το κόστος για την εξέταση επιβαρύνει τον επιβάτη. 4) Γκρίζα Κατηγορία (Ειδικής Άδειας): Από τις χώρες της Γκρίζας Κατηγορίας (Ειδικής  Άδειας/Special Permission), επιτρέπεται η είσοδος στην Κυπριακή Δημοκρατία μόνο  στις ακόλουθες κατηγορίες επιβατών:  

Κύπριοι πολίτες και μέλη της οικογένειάς τους (οι αλλοδαποί σύζυγοι και τα ανήλικα  τέκνα αυτών). 

Νόμιμα διαμένοντα στη Δημοκρατία πρόσωπα. 

Πρόσωπα που δικαιούνται να εισέλθουν στη Δημοκρατία σύμφωνα με τη Σύμβαση  της Βιέννης. 

Ευρωπαίοι πολίτες, πολίτες του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (Ισλανδία,  Λιχτενστάιν, Νορβηγία) και της Ελβετίας.

Πρόσωπα υπηκοότητας τρίτων κρατών, που δικαιούνται να εισέλθουν στην  Κυπριακή Δημοκρατία, μετά από ειδική άδεια στην ηλεκτρονική πλατφόρμα  CyprusFlightPass (https://cyprusflightpass.gov.cy/el/special-permission-request) που  παραχωρείται από την Κυπριακή Δημοκρατία, ως καθορίζεται στο εν ισχύι περί  Λοιμοκαθάρσεως (Καθορισμός Μέτρων για Παρεμπόδιση της Εξάπλωσης του  Κορωοϊού COVID-19) Διάταγμα. 

Οι επιβάτες που δεν έχουν εμβολιαστεί ή δεν κατέχουν εν ισχύι πιστοποιητικό  εμβολιασμού ή ανάρρωσης, ηλικίας 6 ετών και άνω, που επιτρέπεται να ταξιδέψουν  στην Κυπριακή Δημοκρατία από χώρα της Γκρίζας Κατηγορίας, υποχρεούνται να: 

διενεργούν εργαστηριακή εξέταση PCR με ισχύ 72 ωρών προ της αναχώρησης ή  εξέταση rapid test αντιγόνου με ισχύ 24 ώρες προ της αναχώρησης, και υποβάλλονται σε διαγνωστική εξέταση PCR κατά την άφιξή τους στους  Αερολιμένες της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το κόστος για την εξέταση επιβαρύνει  τον επιβάτη, και 

παραμένουν σε καθεστώς υποχρεωτικού αυτοπεριορισμού 14 ημερών ή 7  ημερών νοουμένου ότι θα υποβληθούν σε εξέταση PCR την 7η ημέρα με αρνητικό  αποτέλεσμα με ιδία έξοδα. 

Αναφορικά με επιβάτες που δεν έχουν εμβολιαστεί ή δεν κατέχουν εν ισχύι πιστοποιητικό εμβολιασμού ή ανάρρωσης και ανήκουν στις περιπτώσεις των  οικιακών εργαζομένων ή οποιωνδήποτε άλλων ατόμων που έχουν εξασφαλίσει  εκ των προτέρων άδεια για εργασία στη Δημοκρατία από τα αρμόδια Υπουργεία  και Τμήματα, καθώς και στις περιπτώσεις των εργαζομένων στον τομέα της  γεωργίας/κτηνοτροφίας, παύει να εφαρμόζεται η προτέρα απόφαση του  Υπουργικού Συμβουλίου αναφορικά με την υποχρέωση προπληρωμής και  καραντίνας σε τουριστικά καταλύματα στην Κυπριακή Δημοκρατία. Νοείται,  ωστόσο ότι και για τους εν λόγω επιβάτες θα εφαρμόζονται οι αντίστοιχες πιο  πάνω προϋποθέσεις της Γκρίζας Κατηγορίας. 

Νοείται ότι, σε περίπτωση δειγματοληπτικού ελέγχου κατά την άφιξη, όλοι ανεξαιρέτως οι  επιβάτες οφείλουν να συμμορφωθούν.

 

Η δυνατότητα επιλογής εργαστηριακής εξέτασης κατά την άφιξη στην Κυπριακή Δημοκρατία  για τους Κύπριους πολίτες, περιλαμβανομένων αλλοδαπών συζύγων και των ανήλικων  τέκνων αυτών, για όλα τα νόμιμα διαμένοντα στη Δημοκρατία πρόσωπα και για τα  πρόσωπα που δικαιούνται να εισέλθουν στη Δημοκρατία σύμφωνα με τη Συνθήκη της  Βιέννης, παύει να υφίσταται. 

Υπενθυμίζεται ότι όλοι ανεξαιρέτως οι επιβάτες υποχρεούνται να συμπληρώνουν το Cyprus Flight Pass, εντός 48 ωρών πριν την έναρξη του ταξιδιού τους. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.