Αρχική Αρχαιολογία Προγραμματική Σύμβαση για την ανάδειξη του Αρχαιολογικού Χώρου του Ιερού της Αυλιδείας...

Προγραμματική Σύμβαση για την ανάδειξη του Αρχαιολογικού Χώρου του Ιερού της Αυλιδείας Αρτέμιδος στην Εύβοια

Προγραμματική Σύμβαση Πολιτιστικής Ανάπτυξης υπέγραψαν η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη και ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός.

Αντικείμενο της σύμβασης είναι η συνεργασία του ΥΠΠΟΑ και της Περιφέρειας για την εκπόνηση των απαραίτητων μελετών ανάδειξης, ανάπλασης και συντήρησης του Αρχαιολογικού Χώρου του Ιερού της Αυλιδείας Αρτέμιδος, ώστε στη συνέχεια το αντίστοιχο έργο να ενταχθεί σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα.

Η Προγραμματική Σύμβαση έχει διάρκεια 12 μηνών. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου -76.840€- καλύπτεται από πιστώσεις της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, ενώ τις διαδικασίες εκπόνησης και έγκρισής τους αναλαμβάνουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Μετά την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη δήλωσε:

«Έχουμε μία σταθερή συνεργασία με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και με τον Περιφερειάρχη Φάνη Σπανό για την προώθηση έργων προστασίας και ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Η Περιφέρεια αναγνωρίζει τη σημασία της προστασίας του πολιτιστικού αποθέματος και της διασύνδεσής του με την αναπτυξιακή δυναμική των τοπικών κοινοτήτων. Με την Προγραμματική Σύμβαση που υπογράψαμε, εξασφαλίζεται η συνέχεια του έργου ανάδειξης, ανάπλασης και συντήρησης του Ιερού της Αυλιδείας Αρτέμιδος, ενός χώρου άμεσα συνδεδεμένου με τα ομηρικά έπη, ο οποίος παρέμεινε τόπος λατρείας σε όλη τη διάρκεια της αρχαιότητας. Οι προσπάθειές μας στοχεύουν στην προστασία και ανάδειξη του πολιτιστικού πλούτου της Εύβοιας, αλλά και στην ενίσχυση και προώθηση του πολιτιστικού τουρισμού της ευρύτερης περιοχής. Ευχαριστώ τον Περιφερειάρχη για τη γόνιμη συνεργασία».

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός δήλωσε:

«Ο αρχαίος Ναός της Αυλιδείας Αρτέμιδος, στην Αυλίδα, στον τόπο όπου συγκεντρώθηκαν τα πλοία των Ελλήνων για την Τρωική εκστρατεία είναι ένα τοπόσημο που μπορεί – και αξίζει – να αποκτήσει παγκόσμια εμβέλεια. Το πρώτο μας βήμα είναι η επικείμενη διάνοιξη παρακαμπτήριας οδού με σκοπό την ενοποίηση και προστασία του αρχαιολογικού χώρου. Συνεργαζόμαστε με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και αναλαμβάνουμε το κόστος όλων των αναγκαίων μελετών και των πρόδρομων εργασιών (περίφραξη κλπ), που θα εκπονηθούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου . Κοινός τελικός μας στόχος είναι να αξιοποιήσουμε κάθε ευκαιρία χρηματοδότησης για την ανάπλαση και ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου του Ιερού της Αυλιδείας Αρτέμιδος. Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη είναι ο στρατηγικός μας σύμμαχος στην πολυεπίπεδη προσπάθεια για την προστασία και ανάδειξη του πολιτιστικού μας πλούτου. Και ένα καθοριστικό βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση κάνουμε σήμερα με την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης».

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.