Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά Το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου αποχαιρετά το 2021 με το βλέμμα στραμμένο...

Το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου αποχαιρετά το 2021 με το βλέμμα στραμμένο στις νέες δράσεις του 2022

Το Open Plan, η πλατφόρμα χειμερινών δράσεων και συνεργασιών του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, που συστήθηκε στο κοινό με μεγάλη επιτυχία την περσινή σεζόν, επιστρέφει και το 2022 δυναμικά, με ανανεωμένο πρόγραμμα και συναρπαστικές καλλιτεχνικές και εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες. Η νέα σειρά δράσεων εστιάζει στη σύνδεση της Μόδας με το Αρχαίο Δράμα, δίνει έμφαση σε εφηβικά εργαστήρια για το Θέατρο και τον Χορό και αναδεικνύει τη γοητεία της Λογοτεχνίας στο ραδιόφωνο, με όχημα ατμοσφαιρικές «Αλλόκοτες Ιστορίες».

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο του Open Plan θα υλοποιηθούν τέσσερις δράσεις, εκ των οποίων οι δύο πρώτες ξεκινούν τον Ιανουάριο: 1) Το εργαστήριο Μόδας Morphés υπό την καθοδήγηση του καταξιωμένου σχεδιαστή Χρήστου Κωσταρέλλου, κατά τη διάρκεια του οποίου οι συμμετέχοντες *ουσες θα δημιουργήσουν ενδύματα εμπνευσμένα από τη μορφή της Ελένης του Ευριπίδη. 2) Το πολύπλευρο εκπαιδευτικό πρόγραμμα Youthquake υπό την καθοδήγηση της Γιώτας Αργυροπούλου και της θεατρικής ομάδας blindspot, που απευθύνεται σε εφήβους 14 – 17 ετών, με στόχο να αποτυπώσει τη δική τους, ιδιαίτερη σχέση με τον σύγχρονο κόσμο, απελευθερώνοντας την εκφραστική τους δύναμη. Με υλικό τις ανησυχίες, τις σκέψεις, τους προβληματισμούς, τα ενδιαφέροντα και τα ταλέντα των εφήβων, το Youthquake, που θα διεξαχθεί από τον Ιανουάριο έως τον Απρίλιο, θα οδηγηθεί κατόπιν σε παράσταση με τη συμμετοχή των εφήβων αλλά και επαγγελματιών ηθοποιών, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2022. 

 

Λίγο αργότερα, εντός της χειμερινής περιόδου, θα ξεκινήσουν δύο ακόμα αγαπημένες δράσεις του Open Plan, με ανανεωμένη φόρμα και περιεχόμενο: τα Radio Plays με θέμα, φέτος, «Αλλόκοτες Ιστορίες», σε καλλιτεχνική επιμέλεια Διονύση Καψάλη και της Καλλιτεχνικής Διευθύντριας του Φεστιβάλ, Κατερίνας Ευαγγελάτου και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Χορού για εφήβους με τη Μαριάννα Καβαλλιεράτου Ancient Future Chorus.

Η επιλογή του Φεστιβάλ, εν μέσω πανδημίας, να ανταποκριθεί στην ανάγκη Κοινού και Δημιουργών για πρωτότυπο, ποιοτικό Θέατρο με όχημα τη ραδιοφωνική δημιουργία, έτυχε πέρσι πολύ θερμής υποδοχής. Η μοναχική ακρόαση κατάργησε τους χωροχρονικούς περιορισμούς και τα Radio Plays ενεργοποίησαν ένα σημαντικό καλλιτεχνικό δυναμικό από τον χώρο του Θεάτρου αλλά και της Μουσικής. Συνδυάζοντας φέτος το ραδιοφωνικό Θέατρο με τη Λογοτεχνία του φανταστικού, τα Radio Plays θα συνεχιστούν ως πρωτότυπη σειρά αυτοτελών έργων, με ενιαία σύλληψη και αφετηρία: πέντε ξεχωριστοί σκηνοθέτες *ιδες θα δώσουν ο καθένας τη δική του δημιουργική πνοή σ’ ένα λογοτεχνικό έργο από το σύμπαν του «φανταστικού». Ταυτόχρονα, για το σύνολο των έργων θα γραφτούν, όπως και πέρσι, πρωτότυπες μουσικές συνθέσεις.

Συνεχίζεται, όμως, και το εργαστήριο που εμψύχωσε το 2021 για λογαριασμό του Φεστιβάλ η χορεύτρια και χορογράφος Μαριάννα Καβαλλιεράτου με τους συνεργάτες της, με στόχο να μυήσει το εφηβικό κοινό στη δημιουργική γλώσσα του σύγχρονου Χορού. Ήταν μια εξαιρετικά γόνιμη πρωτοβουλία, που έδωσε την δυνατότητα στους εφήβους να ανακαλύψουν τον Χορό, μέσα από μια βιωματική γνωριμία με το Αρχαίο Δράμα. Με αφετηρία έργα έργα του Αρχαίου Δράματος, οι έφηβοι μαθητές 13 – 17 ετών που θα συμμετάσχουν στο φετινό Ancient Future Chorus (αντί για Ancient Future Solo που ήταν πέρσι), θα δημιουργήσουν μια δική τους χορογραφική δημιουργία. Οι συμμετέχοντες *ουσες θα συνεργαστούν, ταυτόχρονα, με τη θεατρολόγο Παρασκευή Τεκτονίδου. Αναλυτικότερες πληροφορίες για τις δύο αυτές δράσεις θα ανακοινωθούν με ξεχωριστά δελτία τύπου εντός του Ιανουαρίου. 

Η συμμετοχή σε όλες τις Οpen Plan δράσεις του Φεστιβάλ είναι δωρεάν.

Το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου έχει προνοήσει ώστε να τηρηθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας για την COVID-19 κατά τη διεξαγωγή του εργαστηρίου. Σε περίπτωση έκτακτων μέτρων, το πρόγραμμα των συναντήσεων είναι ειδικά σχεδιασμένο, ώστε να πραγματοποιηθεί και διαδικτυακά.

Το πρόγραμμα Open Plan επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.