Αρχική Yachting ΠΟΛΥ ΕΠΙΤΥΧΗΣ Η ΑΝΟΙΚΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΔΣ ΤΟΥ ΣΙΤΕΣΑΠ ΣΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑ

ΠΟΛΥ ΕΠΙΤΥΧΗΣ Η ΑΝΟΙΚΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΔΣ ΤΟΥ ΣΙΤΕΣΑΠ ΣΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑ

Πραγματοποιήθηκε στην Λευκάδα την περασμένη Τρίτη 7.12.20221, η Ανοικτή Συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Επαγγελματικού Σωματείου «Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Τουριστικών Επαγγελματικών Σκαφών Άνευ Πληρώματος», στην οποία συμμετείχαν τα Μέλη του ΣΙΤΕΣΑΠ που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, καθώς και άλλοι ενδιαφερόμενοι επαγγελματίες.

Στην Συνεδρίαση αναγνώσθηκε μήνυμα του Δημάρχου Λευκάδας κ. Χαράλαμπου Καλού, και χαιρετισμό απηύθυναν ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λευκάδας, και Πρόεδρος του Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών – ΕΟΑΕΝ, κ. Σωτήρης Σκιαδαρέσης, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενοικιαζομένων Δωματίων και Καταλυμάτων Λευκάδας, και Α’ Αντιπρόεδρος της ΣΕΤΚΕ, κ. Διονύσης Γαζής και ο  Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Λευκάδας κ. Μανώλης Θερμός, που όλοι εξήραν την σημασία του θαλάσσιου τουρισμού και ιδιαίτερα του κλάδου των ενοικιαζομένων σκαφών για την οικονομία της Λευκάδας.

Οι τοπικές Ανοικτές Συνεδριάσεις είναι πρωτοβουλία του παρόντος  Διοικητικού Συμβουλίου (που εκλέχτηκε στην Γενική Συνέλευση του Ιουλίου 2021) και εντάσσονται στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του ΣΙΤΕΣΑΠ, και πραγματοποιούνται σε διάφορες περιοχές όπου είναι ανεπτυγμένη η δραστηριότητα του επαγγελματικού τουριστικού σκάφους αναψυχής, για αμεσότερη ενημέρωση των μελών. Η Συνεδρίαση αυτή ήταν η πρώτη που έγινε με φυσική παρουσία, γιατί λόγω κορωνοϊού οι προηγούμενες έγιναν διαδικτυακά.

Ο ΣΙΤΕΣΑΠ είναι το επαγγελματικό Σωματείο του κλάδου του τουριστικού επαγγελματικού σκάφους – γιώτινγκ – δραστηριότητας που αναπτύσσεται σε όλη την παράκτια και  νησιωτική Ελλάδα, εκτιμάται ότι συνεισφέρει περίπου το 1,3% του ΑΕΠ της χώρας, και επηρεάζει περισσότερα από 50 επαγγέλματα.

Ενημερωτικές εισηγήσεις έκαναν: ο Πρόεδρος του ΣΙΤΕΣΑΠ κ. Πάρις- Γεώργιος Λουτριώτης, σχετικά με απολογιστική αξιολόγηση της προηγούμενης περιόδου που δυστυχώς ήταν ακόμη σε επίπεδο του 50% του 2019 και με αρκετά προβλήματα, αλλά και σχετικά με διαφαινόμενες θετικές προοπτικές για την ανάπτυξη του κλάδου, με την προϋπόθεση της προσαρμογής των μέτρων της πανδημίας, με την αναμενόμενη και επιθυμητή επανεκκίνηση των ταξιδίων κυρίως από τις σημαντικές αγορές της Αμερικής, της Σκανδιναβίας, της Μεγάλης Βρετανίας της Ρωσίας – Ανατολικής Ευρώπης, και της Ασίας και Κίνας, που έχουν ανασταλεί την τελευταία διετία. Ενδεικτικά ο κ. Λουτριώτης ανέφερε ότι η δυνητική πελατεία της Ελλάδας περιλαμβάνει περισσότερους από 30 εκατομμύρια Ευρωπαίους που κάνουν δραστηριότητα με σκάφος, ενώ η Ελλάδα εισπράττει σήμερα ένα ελάχιστο ποσοστό από την συνολικά αγορά των ναυλώσεων στην Μεσόγειο, και ο ανταγωνισμός αυξάνεται συνεχώς.

Στην συνέχεια ο Έφορος Δημοσίων Σχέσεων κ. Δημήτρης Δεληκάρης, έκανε παρουσίαση του festival που θα διοργανωθεί από τον ΣΙΤΕΣΑΠ για 3η φορά, το “ATHENS YACHTING FESTIVAL”, που πλέον, λόγω της ιδιωτικοποίησης της Μαρίνας Αλίμου, που έγινε τα προηγούμενα χρόνια, θα πραγματοποιηθεί στην Πλατεία Νερού, στη Μαρίνα Δέλτα Καλλιθέας, στις 7-10 Απριλίου 2022. Περιέγραψε τις διάφορες προγραμματισμένες δράσεις και επικεντρώθηκε και στο νέο θεσμό της πρόσκλησης επαγγελματιών από το εξωτερικό για να αναπτυχθούν συνεργασίες.

Ο Αντιπρόεδρος του ΣΙΤΕΣΑΠ κ. Κώστας Χιώτης, στην εισήγησή του ασχολήθηκε με το μείζον θέμα του ελλιμενισμού γενικότερα σε όλη την Ελλάδα, που έχει γίνει εμφανές, με την είσοδο στην Ελλάδα στόλου αρκετών νέων σκαφών, με την αύξηση των καταμαράν που απαιτούν μεγαλύτερη θέση, καθώς και με άλλες δράσεις του ΔΣ του ΣΙΤΕΣΑΠ, σχετικά με την διευκόλυνση της λειτουργίας των επιχειρήσεων του κλάδου. Ένα μεγάλο τμήμα της συζήτησης που ακολούθησε επικεντρώθηκε στην διαμόρφωση των οικονομικών επιβαρύνσεων του κλάδου, και τα μέλη του ΔΣ ενημέρωσαν για τις ενέργειες που είναι σε εξέλιξη.

Μετά έλαβε τον λόγο η Γενική Γραμματέας κα Φωτεινή Κιταμρτζιάν που ανέλυσε ειδικότερα τις προβλεπόμενες νέες δομές ελλιμενισμού στην ευρύτερη περιοχή της Λευκάδας, ανέφερε στοιχεία από την πρόσφατη Μελέτη της ΔΙΑΝΕΟΣΙΣ για τον Θαλάσσιο τουρισμό (που έχει υποβληθεί στο Υπουργείο και τονίζει την ανάγκη δημιουργίας νέων μαρινών και αγκυροβολίων), και ανέλυσε το θέμα των πλωτών προβλητών, που ήδη έχουν εγκριθεί για να τοποθετηθούν στον Λιμένα Λευκάδας και μελετώνται και σε άλλες περιοχές (Βλυχός, Πάλαιρος, κ.α.).

Ακολούθησε μία πολύ ζωντανή συζήτηση στην οποία συμμετείχαν όχι μόνο οι τοπικοί επαγγελματίες αλλά και αυτοί που είχαν συνδεθεί διαδικτυακά από άλλες περιοχές της Ελλάδας, και η Συνεδρίαση έληξε με την σύμφωνη γνώμη όλων της σημασίας της ανταλλαγής απόψεων και κυρίως της παρακολούθησης των εξελίξεων και της ανάγκης να υπάρξει ουσιαστική ανταπόκριση από την πολιτεία και τους αρμόδιους φορείς για τα θέματα που απασχολούν τον κλάδο.

Στην Συνεδρίαση συμμετείχε επίσης και η Tοπική Εκπρόσωπος του ΣΙΤΕΣΑΠ κα Μαίρη Γκογκόση, η υπεύθυνη της Γραμματείας κα Μυρσίνη Πακιού, ο Επιστημονικός Σύμβουλος κ. Χρήστος Πετρέας.

Τα Μέλη του ΔΣ είχαν την ευκαιρία να κάνουν και συναντήσεις με τις τοπικές αρχές και φορείς.

Οι τοπικές ανοικτές συνεδριάσεις του ΔΣ του ΣΙΤΕΣΑΠ σκοπό έχουν να υπάρχει και η άμεση ενημέρωση για τις δραστηριότητες του σωματείου όπως και για την καταγραφή των τοπικών και γενικότερων θεμάτων ενδιαφέροντος των μελών, και να εξετάζονται και οι τοπικές ιδιαιτερότητες και προοπτικές για την ανάπτυξη της δραστηριότητας του επαγγελματικού σκάφους αναψυχής.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.