To οδοιπορικό που ξεκίνησε το Υπουργείο Τουρισμού τον περασμένο Ιούλιο στη Σαντορίνη με σκοπό την ανάδειξη του ελληνικού οινοτουρισμού, συνεχίζεται το Νοέμβριο.
Επόμενη στάση του πρόκειται να αποτελέσει η Δυτική Μακεδονία. Υπουργείο Τουρισμού, ΕΟΤ και Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας συνδιοργανώνουν στις 12- 14 Νοεμβρίου το δεύτερο κατά σειρά τριήμερο πρόγραμμα αφιερωμένο στο ελληνικό κρασί και τις ευκαιρίες ανάπτυξης που προσφέρει ο οινοτουρισμός, ιδίως συνδυαζόμενος με λοιπές ειδικές μορφές τουρισμού.
Η περιοχή, με ισχυρή και μακρά παράδοση στον κλάδο παραγωγής και επεξεργασίας οίνου, περνά σε μια νέα εποχή. Η απολιγνοτοποίηση αποτελεί μία μοναδική ευκαιρία για την υιοθέτηση ενός σύγχρονου και βιώσιμου παραγωγικού μοντέλου, που θα αξιοποιεί και θα επενδύει στις δυνάμεις και στα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου. Αυτήν την προσπάθεια έρχεται να συμπληρώσει το Υπουργείο Τουρισμού αναδεικνύοντας τις προοπτικές οικονομικής αναζωογόνησης και βιώσιμης ανάπτυξης που μπορούν να προσφέρουν στην περιοχή οι ειδικές μορφές τουρισμού.
Κατά τη διάρκεια του τριημέρου, θα πραγματοποιηθούν περιήγηση σε αμπελώνα του Αμυνταίου (εντός προστατευόμενης περιοχής ενταγμένης στο Δίκτυο Natura 2000), επισκέψεις οινογνωσίας σε παραγωγικές μονάδες της περιοχής (μεταξύ των οποίων μονάδες στο Βελβεντό και το Αμύνταιο), οι οποίες έχουν λάβει το ειδικό Σήμα Επισκέψιμου Οινοποιείου («ΣΕΟ») του Υπουργείου Τουρισμού, αλλά και επίσκεψη στα παραδοσιακά «καζάνια» της Δυτικής Μακεδονίας καθώς και σε παραδοσιακά αρχοντικά της Σιάτιστας.
Το τριήμερο, το οποίο θα παρακολουθήσουν Έλληνες και ξένοι δημοσιογράφοι, θα περιλαμβάνει και συνεδριακό σκέλος. Στο πλαίσιο αυτό, θα μιλήσουν εκπρόσωποι των Υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Υποδομών και Μεταφορών, Ενέργειας και Περιβάλλοντος αλλά και του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής. Στόχος είναι η ανάδειξη των προοπτικών σύνδεσης του τουρισμού και του ελληνικού οίνου με λοιπούς παραγωγικούς κλάδους αλλά και λοιπές ειδικές μορφές τουρισμού που μπορούν να αναπτυχθούν ανά περιοχή. Παρεμβάσεις επιπλέον θα γίνουν από ειδικούς του οίνου και του οινοτουρισμού με παρουσίαση, ανάλυση και συζήτηση γύρω από το ελληνικό κρασί και τις καλές πρακτικές στον τομέα της στρατηγικής προώθησης του οινοτουρισμού, όπως ενδεικτικά είναι οι διάσημοι πλέον δρόμοι του κρασιού της Βόρειας Ελλάδας, αλλά και από επιχειρηματίες του τουρισμού εν γένει που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.
“Στόχος του οινοτουριστικού οδοιπορικού μας, το οποίο τον Νοέμβριο πραγματοποιεί τη δεύτερη στάση του, είναι να συνδεθεί η ταξιδιωτική εμπειρία του κάθε φιλοξενούμενου με τις επισκέψεις σε οινοποιεία. Στόχο μας αποτελεί η ολιστική προσέγγιση της εμπειρίας ενός ταξιδιώτη για την δημιουργία ενός πολυεπίπεδου και πολυδιάστατου πακέτου δραστηριοτήτων και εμπειριών, μέσω των οποίων μπορεί κανείς να γνωρίσει πραγματικά και με τον πιο έντονο τρόπο τις ομορφιές κάθε ξεχωριστού τόπου της πατρίδας μας. Δραστηριότητες όλων των ειδών, με κοινό παρονομαστή την αυθεντικότητα των εμπειριών που προσφέρουν και την έμφαση στον ιδιαίτερο τοπικό χαρακτήρα κάθε περιοχής, το χρώμα της, συνδυάζονται και αναδεικνύονται με τον καλύτερο τρόπο συνθέτοντας ένα ανταγωνιστικό και ξεχωριστό τουριστικό προϊόν για την παγκόσμια τουριστική αγορά. Παράλληλα, οι τοπικές κοινωνίες αποκτούν και πάλι την αυτοπεποίθηση που αξίζουν για την επιστροφή τους σε ρυθμούς βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης και ευημερίας. Θα ήθελα να ευχαριστήσω από καρδιάς την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, τον Περιφερειάρχη και τους συνεργάτες του, τον ΕΟΤ και την Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού της Δυτικής Mακεδονίας για τη συνεργασία και την τόσο θετική διάθεση στο κοινό μας εγχείρημα τουριστικής ανάδειξης του πλούτου και των ευκαιριών της περιοχής καθώς και την Aegean και την Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Άμπελου και Οίνου (Ε.Δ.Ο.Α.Ο) ” δήλωσε η αρμόδια Υφυπουργός, Σοφία Ζαχαράκη.