Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά Έρευνα Refundit: Ο αντίκτυπος των αφορολόγητων αγορών στην Ευρώπη

Έρευνα Refundit: Ο αντίκτυπος των αφορολόγητων αγορών στην Ευρώπη

Celestyal Cruises

Νέα έρευνα της Refundit: Σημαντική αύξηση των εσόδων από την ενίσχυση των αφορολόγητων αγορών στην Ευρώπη

Έρευνα σε επτά κράτη μέλη της, ΕΕ συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας

·        Η έρευνα, που διενεργήθηκε από το CEBR, για λογαριασμό της Refundit, αναδεικνύει τα δυνητικά οικονομικά οφέλη από την υιοθέτηση μιας πλήρως ψηφιακής λύσης για την διευκόλυνση του καταναλωτή και την διαμόρφωση ενός νέου μοντέλου αφορολόγητων αγορών, που επικεντρώνεται στην τεχνολογία

·        Σύμφωνα με την έρευνα, όλες οι χώρες θα ωφελούνταν από σημαντική αύξηση στα κρατικά έσοδα, παρά την ενδεχόμενη απώλεια εσόδων από την επιστροφή φόρου.

·        Για την Ελλάδα, τα προβλεπόμενα πρόσθετα έσοδα εκτιμώνται σε 155 με 311 εκατ. ευρώ, αντισταθμίζοντας τις απώλειες που σχετίζονται με τις επιστροφές φόρου.

Η Refundit, το mobile app που στοχεύει στην απλοποίηση του συστήματος επιστροφής φόρου, ανέθεσε στο Κέντρο Οικονομικών και Επιχειρηματικών Ερευνών (CEBR), τη διεξαγωγή έρευνας για την ανάλυση των πιθανών οικονομικών οφελών που συνδέονται με την αντικατάσταση του τρέχοντος μοντέλου αφορολόγητων αγορών με μία πλήρως ψηφιακή, appbased εναλλακτική λύση και στοχεύει στη διευκόλυνση του καταναλωτή.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, οι χώρες που εξετάστηκαν δεν εκμεταλλεύονται στο έπακρο τις αφορολόγητες αγορές και τα οφέλη που αυτές μπορούν να προσφέρουν μακροπρόθεσμα στις εθνικές οικονομίες τους. Μάλιστα, η έρευνα τονίζει ότι μια ενδεχόμενη αλλαγή στη νομοθεσία, που θα επέτρεπε στους καταναλωτές να αιτούνται την επιστροφή φόρου απευθείας στον αρμόδιο φορέα, χωρίς ενδιάμεση συναλλαγή της επιχείρησης με τον αρμόδιο φορέα, γεγονός που σήμερα δυσχεραίνει τη διαδικασία.

Από τη μετάβαση σε αυτό το μοντέλο θα δοθεί η δυνατότητα σε περισσότερους τουρίστες και περισσότερες επιχειρήσεις να επωφελούνται από το σύστημα των αφορολόγητων αγορών. Τα οφέλη μιας τέτοιας αλλαγής υπολογίζεται ότι θα είναι ακόμα μεγαλύτερα για τις επιχειρήσεις που βρίσκονται μακριά από την πρωτεύουσα ή τις δημοφιλείς τουριστικές περιοχές, που ουσιαστικά σήμερα με το ισχύον μοντέλο αφορολόγητων αγορών, αποκλείονται από τη διαδικασία.
Η έρευνα ανέλυσε επίσης τα οικονομικά οφέλη σε Τσεχία, Κροατία, Γαλλία, Ελλάδα, Νορβηγία, Πορτογαλία και Ισπανία. Αξιοποιώντας τις διαθέσιμες πληροφορίες για τον τουρισμό του 2018 και του 2019, κατέληξε στο ότι και οι επτά χώρες θα έβλεπαν σημαντική αύξηση στα κρατικά έσοδα παρά την ενδεχόμενη απώλεια εσόδων λόγω της επιστροφής φόρου, εάν χρησιμοποιούσαν ένα πλήρως ψηφιακό σύστημα, βασισμένο σε app και με επίκεντρο τον καταναλωτή, για τις αφορολόγητες αγορές.

Πιο συγκεκριμένα, για την Ελλάδα, διαπιστώθηκε ότι:

• Οι επιλέξιμες δαπάνες για αφορολόγητες αγορές στη χώρα το 2019 ανήλθαν σε 2,1 δισ. ευρώ.

• Στο πλαίσιο του νέου συστήματος αφορολόγητων αγορών εκτιμάται ότι θα επιστρέφονταν στους καταναλωτές με τη μορφή επιστροφών φόρου 0,2 με 0,5 δισ. ευρώ.  

• Αυτό θα μείωνε το κόστος της επίσκεψης στην Ελλάδα κατά περίπου 2,8% έως 5,7% και θα αύξανε τον αριθμό των επισκεπτών από 472.000 έως 945.000.

• Οι νέοι επισκέπτες θα δαπανούσαν επιπλέον από 396 έως 643 εκατ. ευρώ, οδηγώντας σε συνολική αύξηση των τουριστικών εσόδων κατά 717 εκατ. ευρώ έως 1,4 δισ. ευρώ.

• Τέλος, η υιοθέτηση ενός ανοικτού, εστιασμένου στον καταναλωτή, αφορολόγητου συστήματος αγορών θα αύξανε τα εκτιμώμενα έσοδα της χώρας κατά 155 έως 311 εκατ. ευρώ, αντισταθμίζοντας τις απώλειες από την επιστροφή φόρου. Παρόμοια ήταν τα αποτελέσματα και για τις υπόλοιπες επτά χώρες. Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη την έκθεση κάνοντας κλικ εδώ.

Η Refundit είναι μια startup εταιρεία που στοχεύει να αλλάξει οριστικά τη διαδικασία επιστροφής φόρου, βοηθώντας τους τουρίστες να λάβουν εύκολα αυτό που δικαιωματικά τους ανήκει, ενισχύοντας παράλληλα την οικονομία και τις επιχειρήσεις σε όλη την Ευρώπη. Μέσω μίας απλής και εύχρηστης εφαρμογής, οι τουρίστες λαμβάνουν πίσω τα χρήματα που τους αναλογούν για τις αγορές τους, απλά τραβώντας φωτογραφίες τις αποδείξεις αγορών. Παράλληλα, οι φορολογικές αρχές έχουν πρόσβαση στην προηγμένη πανευρωπαϊκή πλατφόρμα διαχείρισης – VATWISE – που επιτρέπει την ανάλυση μεγάλων δεδομένων, προσφέρει καλύτερες δυνατότητες πρόληψης απάτης και πολλά άλλα.

 

###

Για τη Refundit

Η Refundit είναι εταιρεία τεχνολογίας που ιδρύθηκε το 2017 από τους Uri Levine, ιδρυτής της WAZE, και του Ziv Tirosh, ιδρυτή της Stockton. Η Refundit εστιάζει στην αναδιοργάνωση του μοντέλου αφορολόγητων αγορών για τους τουρίστες (TaxFree Shopping) στην Ευρώπη, δημιουργώντας μία νέα και πλήρως ψηφιακή appbased λύση, που παρέχει σημαντικά οφέλη σε τουρίστες, επιχειρηματίες, αρχές και κυβερνήσεις.

Το 2019, η Refundit ήταν η νικήτρια του πρώτου UNWTO TravelTech Startup Competition, ξεχωρίζοντας από 3.000 διαγωνιζόμενους. Ο βασικός μέτοχος της Refundit είναι η Amadeus, παγκόσμιος ηγέτης σε λύσεις τουριστικής τεχνολογίας, ενώ μεταξύ των επενδυτών της εταιρείας είναι και η Portugal Ventures.

Website: https://refundit.tax/

LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/refundit-ltd/

Twitter: https://twitter.com/refundit_tax

Facebook: https://www.facebook.com/Refundit.tax/

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.