Αρχική Ελλάδα Συνάντηση της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη με την Υπουργό Πολιτισμού...

Συνάντηση της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη με την Υπουργό Πολιτισμού του Μαυροβουνίου Vesna Bratić

H Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη είχε συνάντηση την Τρίτη 20 Οκτωβρίου με την ομόλογό της Υπουργό Πολιτισμού του Μαυροβουνίου Vesna Bratić, με την οποία συζήτησε θέματα ενίσχυσης της πολιτιστικής συνεργασίας των δύο χωρών

Η  Vesna Bratic ζήτησε από τη Λίνα Μενδώνη  την υποστήριξη και την παροχή τεχνογνωσίας εκ μέρους των αρχαιολογικών υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού στον τομέα της αρχαιολογικής έρευνας και ειδικότερα σε θέματα τεχνικής των ανασκαφών, της αναστήλωσης και της συντήρησης κινητών και ακινήτων μνημείων. Επίσης, ζήτησε, από το ΥΠΠΟΑ την δυνατότητα πρακτικής άσκησης νέων αρχαιολόγων και συντηρητών σε ανασκαφές και ελληνικά μουσεία. Η Υπουργός Πολιτισμού του Μαυροβουνίου αναφέρθηκε εκτενώς στη συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα της ανταλλαγής εκθέσεων πολιτιστικής κληρονομιάς και σύγχρονου πολιτισμού, αλλά και στις συνέργειες που μπορούν να αναπτυχθούν μεταξύ των φορέων του σύγχρονου πολιτισμού των δύο χωρών.

Η  Λίνα  Μενδώνη διαβεβαίωσε για την προθυμία της χώρας μας να συνδράμει το Μαυροβούνιο, τονίζοντας τη μεγάλη εμπειρία της Ελλάδας στον τομέα της αρχαιολογικής έρευνας, της συντήρησης, της αναστήλωσης και της ανάδειξης αρχαιολογικών χώρων και μνημείων, αλλά και την πρόθεση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού να συμβάλλει στην επιμόρφωση  των στελεχών του Μαυροβουνίου, όπως έχει ήδη γίνει και με άλλες χώρες. Σημείωσε, ακόμη, ότι η πολιτιστική πολιτική  της χώρας μας είναι εξωστρεφής και -εκτός της τεχνογνωσίας- στόχος της είναι η προώθηση  των  πολιτιστικών ανταλλαγών, που συμβάλλουν  στην κατανόηση μεταξύ των λαών. Προκειμένου να προχωρήσει ουσιαστικά ο διάλογος των δύο Υπουργείων και να συγκροτηθεί πρόγραμμα συγκεκριμένων ενεργειών και δράσεων, πρότεινε εντός του πρώτου διμήνου του 2022, να διοργανωθεί   συνάντηση  εργασίας, στη Θεσσαλονίκη, στην οποία να λάβουν μέρος οι αρμόδιοι  υπηρεσιακοί παράγοντες  των δύο χωρών ώστε να καταλήξουν σε συγκεκριμένα σχέδια συνεργασίας. Η πρόταση έγινε ασμένως δεκτή από την Υπουργό Πολιτισμού του Μαυροβουνίου.

Η Λίνα Μενδώνη αναφέρθηκε, επίσης,   στην  περαιτέρω συνδρομή του Μαυροβουνίου στην ανάδειξη των Πολιτιστικών Διαδρομών του Συμβουλίου της Ευρώπης, που διασχίζουν τις δύο χώρες,  όπως και  στη συνεργασία  τους για την ανάδειξη νέων διαδρομών.

Η Υπουργός Πολιτισμού του Μαυροβουνίου αναφέρθηκε και στην συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών σε Ευρωπαϊκούς Οργανισμούς, όπως στο
Συμβούλιο της Ευρώπης και στη  Σύνοδο Υπουργών Πολιτισμού Ν/Α Ευρώπης. Στη συνάντηση συμμετείχαν από πλευράς Μαυροβουνίου οι: κ. Milica Kadovic, γενική γραμματέας Υπουργείου Πολιτισμού, ο  κ. Goran Drobnjak, γενικός διευθυντής ΥΠΠΟ Μαυροβουνίου και η κ. Ana Vukadinovic, πρέσβης του Μαυροβουνίου στην Αθήνα.

Από ελληνικής πλευράς: Η γενική γραμματέας Σύγχρονου Πολιτισμού Ελένη Δουνδουλάκη, ο γενικός διευθυντής του Μουσείου Ακρόπολης καθηγητής Νίκος Σταμπολίδης, ο διευθυντής Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ενωσης Γιώργος Καλαμαντής, οι σύμβουλοι της ΥΠΠΟΑ Αννα Παναγιωταρέα  και  Βασίλης Ξηρός.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.