Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά Ολοκληρώθηκε το Ευρωπαϊκό έργο «ΝΑΥΣ» με την συμμετοχή της Περιφέρειας Κρήτης

Ολοκληρώθηκε το Ευρωπαϊκό έργο «ΝΑΥΣ» με την συμμετοχή της Περιφέρειας Κρήτης

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η τελική εκδήλωση του Ευρωπαϊκού έργου «ΝΑΥΣ» του Προγράμματος INTERREG VA «Ελλάδα – Κύπρος 2014 – 2020», με σημαντική εκπροσώπηση από την πολιτική ηγεσία και τις διοικητικές αρχές των έξι εταίρων (Περιφέρεια Κρήτης, Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης – ΕΚΕΤΑ, Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο και Ερευνητικό Ίδρυμα του Πανεπιστήμιου Λευκωσίας) .

Εκ μέρους της Περιφέρειας Κρήτης ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος για Ευρωπαϊκά και Διεθνή Θέματα Γιώργος Αλεξάκης χαιρέτησε διαδικτυακά την εκδήλωση, με ιδιαίτερη χαρά για την ολοκλήρωση του ΝΑΥΣ, ενός έργου που ο ίδιος οραματίστηκε και στη συνέχεια υποστήριζε συνεχώς τόσο στη σχεδιασμό του, σε συνεργασία με το ΕΚΕΤΑ, όσο και στην υλοποίησή του με τους υπόλοιπους εταίρους.

Η Περιφέρεια Κρήτης εκπροσωπήθηκε στη Μυτιλήνη από την κα Χρυσάνθη Μακράκη-Χαριτάκη συντονίστρια του έργου για την Περιφέρεια Κρήτης.

Στόχος του ΝΑΥΣ ήταν η ανάπτυξη ενός συστήματος εξυπηρέτησης της εφοδιαστικής αλυσίδας της κρουαζιέρας βασιζόμενο σε σύγχρονες τεχνολογίες διασύνδεσης και ανταλλαγής πληροφοριών, μέσω του οποίου οι τοπικοί παραγωγοί και προμηθευτές θα μπορούσαν να προωθήσουν απευθείας τα προϊόντα τους στα κρουαζιερόπλοια και τους επιβάτες στα λιμάνια της Ελλάδας και της Κύπρου.

Η ιδέα αυτή έγινε πράξη με τη μορφή της διαδικτυακής πλατφόρμας ΝΑΥΣ e-market place, η οποία λειτουργεί πιλοτικά από τις αρχές του έτους.

Σημαντικά αποτελέσματα του έργου είναι :

  • Η «απόκτηση γνώσης» με την εκπόνηση μελετών σχετικά με τα δίκτυα κρουαζιέρας στη Μεσόγειο, τη λειτουργία των εφοδιαστικών αλυσίδων τους και την ανάλυση των απαιτήσεων των επιβατών κρουαζιέρας, οι οποίες επιχείρησαν για πρώτη φορά να περιγράψουν και να αξιολογήσουν την υπάρχουσα κατάσταση στον τουριστικό αυτόν τομέα, προσφέροντας ένα ισχυρό εργαλείο για μελλοντικούς περιφερειακούς και εθνικούς σχεδιασμούς.
  • Η «ανάπτυξη εργαλείων και προηγμένων υπηρεσιών δικτύωσης» που θα συνεχίσουν να υφίστανται και μετά την ολοκλήρωση του έργου.

Οι εταίροι του έργου έδωσαν ιδιαίτερη βαρύτητα στο εγχείρημα αυτό με πρώτες διεπαφές μεταξύ παραγωγών / προμηθευτών, εταιριών κρουαζιέρας και φορέων οι οποίοι θα μπορούσαν να υποστηρίξουν τη συνέχιση της λειτουργίας της πλατφόρμας και την εμπορική εκμετάλλευση της με την ανάδειξη του κατάλληλου οργανωτικού σχήματος διαχείρισης, τα πλέον σημαντικά εξαγόμενα καθότι σχετίζονται με την αειφορία και την προστιθέμενη αξία του έργου.

Όλοι οι συμμετέχοντες, συμφώνησαν ότι η πρωτοπορία της πλατφόρμας ΝΑΥΣ θα πρέπει να συνεχίσει μέσω ενός κεντρικού διαχειριστικού σχήματος το οποίο θα υποστηρίζεται από όλους τους εταίρους. Και σημείωσαν ότι παράλληλες δράσεις προβολής της ιστορίας και του πολιτισμού των τόπων μας που θα συνδέουν τη γαστρονομία με την πολιτιστική μας κληρονομιά, θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη ενός εναλλακτικού βιωματικού τουρισμού που θα ενισχύσει τη διαπεριφερειακή συνεργασία και θα συνεισφέρει στις τοπικές και εθνικές οικονομίες.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν οι: Κωνσταντίνος Μουτζούρης, Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Μανώλης Κουτουλάκης, Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτης Χριστόφας, Αντιπεριφερειάρχης Προγραμματισμού, Βιομηχανίας & Ενέργειας Βορείου Αιγαίου, Χρήστος Μπάρδος, Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και Δια Βίου Μάθησης Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, μέλη της ομάδας του έργου, εκπρόσωποι τοπικών επιχειρήσεων και οργανισμών, φορέων κρουαζιέρας, λιμενικών ταμείων και επιμελητηρίων από Ελλάδα και Κύπρο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.