Αρχική Δήμοι ΕΓΚΡΙΣΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕΩΝ ΥΨΟΥΣ 18 ΕΚ. ΓΙΑ ΕΡΓΑ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΤΗΣ...

ΕΓΚΡΙΣΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕΩΝ ΥΨΟΥΣ 18 ΕΚ. ΓΙΑ ΕΡΓΑ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΜΥΚΟΝΟΥ ΛΥΝΟΝΤΑΣ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

Σήμερα, 19/10/2021 επισκέφτηκε το Δήμο Μυκόνου ο Αν. Υπουργός Εσωτερικών κ. Στέλιος Πέτσας στα πλαίσια της έγκρισης σειράς χρηματοδοτήσεων συνολικού ύψους 18 εκατομμυρίων ευρώ από το Πρόγραμμα Τρίτσης των πολύ σημαντικών έργων της Δ.Ε.Υ.Α.Μ. που αφορούν την αποχέτευση και την υδροδότηση του νησιού.

Συγκεκριμένα οι χρηματοδοτήσεις αφορούν:

  1. Έργο συνολικού ποσού 6.015.000 ευρώ για την ολοκληρωμένη διαχείριση και βελτίωση-αναβάθμιση των υφιστάμενων υποδομών διαχείρισης αστικών λυμάτων της ΔΕΥΑ Μυκόνου. Το φυσικό αντικείμενο για το κύριο υποέργο της πρότασης είναι η επέκταση & αναβάθμιση αντλιοστασίων λυμάτων Αλευκάντρας, Κόρφου, Αγίου Ιωάννη, Costa Ilios με τους καταθλιπτικούς αγωγούς, ΔΕΥΑ Μυκόνου.
  2. Έργο με τίτλο «Διαχείριση και βελτίωση των υποδομών ύδρευσης ΔΕΥΑ Μυκόνου» συνολικού ποσού 6.697.000 ευρώ και αφορά στην ολοκληρωμένη διαχείριση και βελτίωση των υφιστάμενων υποδομών ύδρευσης της Μυκόνου. α) την αντικατάσταση τμήματος του υφιστάμενου καταθλιπτικού αγωγού μεταφοράς νερού από το φράγμα Μαραθίου προς το διυλιστήριο Αγίας Σοφίας της ΔΕΥΑ Μυκόνου, β) τη μεταφορά νερού από τη Μονάδα Αφαλάτωσης Κόρφου, με δυναμικότητα ημερήσιας παροχής 10.000 m3 /ημέρα, προς τις κεντρικές δεξαμενές της ΔΕΥA Μυκόνο, γ) εγκατάσταση σύγχρονου εξοπλισμού τηλεμετρίας και εξοπλισμού μέτρησης και τηλεδιαχείρισης της ποσότητας και της ποιότητας του παρεχόμενου νερού, εγκατάσταση μετρητών κατανάλωσης στην περιοχή ενδιαφέροντος και της ένταξής τους σε σύστημα αυτόματης καταμέτρησης τους.
  3. Έργο με τίτλο «Παρεμβάσεις και δράσεις βελτίωσης της διαχείρισης ενέργειας και αξιοποίησης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στις υποδομές διαχείρισης υδάτων και λυμάτων» συνολικού ποσού 5.155.000 ευρώ.

Η συνάντηση που έλαβε χώρα στο Γραφείο Δημάρχου πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα με το Δήμαρχο να ευχαριστεί τον κ. Πέτσα για τη συμβολή του και την επιτυχή ένταξη των έργων στις χρηματοδοτήσεις.

Στη συνάντηση παρόντες ήταν οι βουλευτές Κυκλάδων κ. Βρούτσης, κ. Μονογυιού και κ. Φόρτωμας, οι Αντιδήμαρχοι κ. Ατζαμόγλου και κ. Ζουγανέλης, ο Πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α.Μ. κ. Βιγλιάρης και ο Αν. Γενικός Διευθυντής της Τεχνικής Υπηρεσίας της Δ.Ε.Υ.Α.Μ. κ. Κουνάνης. 

Αρχικά, ο Αν. Υπουργός θέλησε να ενημερωθεί από το Δήμαρχο για όλες τις ενέργειες από πλευράς του Δήμου οι οποίες υλοποιήθηκαν για τη συμμετοχή στο Πρόγραμμα Τρίτσης τονίζοντας παράλληλα τη στήριξη της Κυβέρνησης.

Ο Δήμαρχος ανέδειξε το ζήτημα των έργων που χρειάζονται και τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης με επιπλέον επιστημονικό προσωπικό.

 

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α.Μ., κ. Βιγλιάρης, εξήγησε τα προβλήματα που απασχολούν το νησί ως προς τις υποδομές με τις βλάβες, περιέγραψε τις ενέργειες και τα έργα που έχουν υλοποιηθεί από την Δ.Ε.Υ.Α.Μ. έως σήμερα και ο κ. Κουνάνης επεξήγησε το ακριβές περιεχόμενο των χρηματοδοτούμενων μελετών-έργων.

Με το πέρας της συνάντησης μετέβησαν στη Μεγάλη Άμμο, τον Κόρφο, τις εγκαταστάσεις του βιολογικού καθαρισμού στην Αλεόμανδρα, με τελικό προορισμό τον Πλατύ Γιαλό όπου φέτος σημειώθηκαν σοβαρές βλάβες.

Ο Αν. Υπουργός Εσωτερικών, κ. Πέτσας σημείωσε:

«Αυτό το πανέμορφο νησί –μία από τις ναυαρχίδες του τουρισμού μας– που αποτελεί διαφήμιση για τη χώρα μας, πρέπει να μπορεί, συνεχώς, να επενδύει σε υποδομές, προκειμένου να είναι σε θέση να υποδέχεται τον αυξημένο όγκο επισκεπτών, που έχει κάθε χρόνο. Έχουμε, ήδη, διαθέσει –τους τελευταίους τρεις μήνες– περίπου 12,7 εκατ. ευρώ για ύδρευση και αποχέτευση, με τις πρόσφατες εντάξεις στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίστης» και, σήμερα, ανακοινώσαμε τη διάθεση 5,1 εκατ. ευρώ από το Υπουργείο Εσωτερικών για την ολοκλήρωση των έργων αποχέτευσης. Είμαστε και θα είμαστε δίπλα στις τοπικές κοινωνίες, προκειμένου να βελτιώνουμε στην πράξη την καθημερινότητα των πολιτών».

Ο Δήμαρχος Μυκόνου, Κωνσταντίνος Κουκάς δήλωσε σχετικά:

«Η σημερινή ημέρα αποτελεί μια ιδιαίτερη ημέρα χαράς και επιτυχίας όχι μόνο για την Δημοτική Αρχή αλλά για τους κατοίκους και τη Μύκονο μας.

Κόποι και προσπάθειες χρόνων από πλευράς μας για την αναβάθμιση των υποδομών και την άμεση επίλυση χρόνιων προβλημάτων στην ύδρευση και την αποχέτευση που ταλάνιζαν την καθημερινότητά μας παίρνουν οριστικά το δρόμο τους.

 Οι χρηματοδοτήσεις που λάβαμε από το Κεντρικό Κράτος στα πλαίσια του Προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» συνολικού ύψους 18 εκατομμυρίων ευρώ για τη βελτίωση των βασικών υποδομών του νησιού ύδρευσης και αποχέτευσης αποδεικνύουν έμπρακτα ότι μέσα από τις συντονισμένες και μεθοδικές κινήσεις, τις ολοκληρωμένες μελέτες και την αποτελεσματική λειτουργία των Υπηρεσιών μας τα λόγια πλέον γίνονται πράξεις με έργα.

Μετά την ίδρυση υποδιεύθυνσης της Ελληνικής Αστυνομίας, τη δρομολόγηση διαγωνισμού για το Χωροταξικό σχεδιασμό, την αναβάθμιση των αρχαιολογικών χώρων της Δήλου έρχεται αυτή η χρηματοδότηση.

Ευχαριστώ θερμά την Πολιτεία και τον Αν. Υπουργό κ. Πέτσα για τη συμβολή τους και την ουσιαστική στήριξή τους. Παράλληλα, ευχαριστώ τον πρόεδρο της Δ.Ε.Υ.Α. Μυκόνου κ. Βιγλιάρη και όλο το Δ.Σ. καθώς και τον Αν. Γενικό Διευθυντή κ. Κουνάνη και όλους όσους συνέβαλλαν από τη μεριά τους σε αυτή την επιτυχία.

Μια επιτυχία που αλλάζει σελίδα στην ποιότητα της καθημερινότητας μας και στην εξυπηρέτηση των εκατομμύρια επισκεπτών μας, καθιστώντας μας επάξια σε έναν από τους κορυφαίους διεθνής τουριστικούς προορισμούς διαθέτοντας πλέον τις απαραίτητες βασικές υποδομές.

Συνεχίζουμε να διεκδικούμε με σοβαρότητα, σχέδιο , υπομονή αυτά που αξίζει ο τόπος μας.»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.