Αρχική Δήμοι Φωκαέων Πολιτεία – Δήμος Σαρωνικού: Εκδήλωση μνήμης για τις “αλησμόνητες πατρίδες”

Φωκαέων Πολιτεία – Δήμος Σαρωνικού: Εκδήλωση μνήμης για τις “αλησμόνητες πατρίδες”

Οι «Ημέρες Πολιτισμού στον δήμο Σαρωνικού» μεταφέρονται στις Αλησμόνητες Πατρίδες  και ανακαλούν μνήμες και ιστορικά γεγονότα μιας εποχής που σημαδεύτηκε από τη δίνη του πολέμου, στο Θέατρο της Παλαιάς Φώκαιας, το Σάββατο 28 Αυγούστου, ώρα 21:00.

Η Φωκαέων Πολιτεία με τη στήριξη του δήμου Σαρωνικού και του ΝΠΔΔ Αριστόδικος προβάλει το ντοκιμαντέρ του Ιδρύματος Ιστορικών  Μελετών (ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ.) «Η Ανατολή Έδυσε» σε σενάριο και σκηνοθεσία Αλέξανδρου Παπαηλιού.

Το ντοκιμαντέρ βασίζεται στις ανταποκρίσεις του δημοσιογράφου Κώστα Μισαηλίδη, για την Μικρασιατική Εκστρατεία  (1919-1922). Μέσα απ΄ αυτό αναδύεται το ανθρώπινο δράμα από τα πεδία των μαχών και τα ερείπια, της μεγαλύτερης τραγωδίας που έζησε ο Ελληνισμός στη νεότερη ιστορία του. Ο Μισαηλίδης από τις 2 Μαΐου 1919 έως τον Σεπτέμβριο του 1922, ακολοήθησε την Ελληνική Στρατιά στα βάθη της Ανατολίας και κατέγραψε τα τεκταινόμενα της εκστρατείας για παραπάνω από δέκα εφημερίδες της εποχής. Οι ανταποκρίσεις του αποτελούν μια εξαιρετική πρωτογενή πηγή για ερευνητές, ιστορικούς αλλά και το ευρύ κοινό, εκφράζοντας τον πόνο και την οδύνη της εποχής εκείνης.

Την εκδήλωση πλαισιώνει μουσικό σχήμα με την Μαριτζίνα Αντωνάτου (κανονάκι, τραγούδι) και τον Μάκη Γρηγοράσκο (βιολί) σε ένα πρόγραμμα με μικρασιάτικα τραγούδια και σκοπούς. Επίσης, η ηθοποιός Μάρω Παπαδοπούλου απαγγέλει ποιήματα και λογοτεχνικά κείμενα με αναφορές στις αλησμόνητες πατρίδες.

Για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης θα τηρηθούν τα προβλεπόμενα από τον ΕΟΔΥ υγειονομικά πρωτόκολλα.

Η είσοδος στην εκδήλωση είναι ελεύθερη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.