Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά Χαιρετισμός της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη στα εγκαίνια του Μουσείου...

Χαιρετισμός της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη στα εγκαίνια του Μουσείου Φιλελληνισμού και στην τελετή απονομής του μεταλλίου «Λόρδος Βύρων»

Στη φωτογραφία η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη και ο πρόεδρος της Εταιρείας για τον Ελληνισμό και τον Φιλελληνισμό και του Μουσείου Φιλελληνισμού, Κωνσταντίνος Βελέντζας

Στην καθοριστική συνεισφορά του διεθνούς κινήματος φιλελληνισμού στην ίδρυση του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους, καθώς και στον ρόλο του νέου Μουσείου Φιλελληνισμού ως πυλώνα ανάδειξης του, αναφέρθηκε στον χαιρετισμό της η Υπουργός Πολιτισμού και ΑΘλητισμού Λίνα Μενδώνη, κατά την τελετή εγκαινίων του Μουσείου Φιλελληνισμού, που πραγματοποιήθηκε χθες Τετάρτη 7 Ιουλίου. Στα εγκαίνια του Μουσείου απονεμήθηκε το μετάλλιο του «Λόρδου Βύρωνος» και τιμητικό δίπλωμα, σε 15 απογόνους σημαντικών φιλελλήνων, οι οποίοι βοήθησαν την Ελλάδα κατά την διάρκεια της Επανάστασης. Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού απένειμε συμβολικά το δίπλωμα και μετάλλιο στον Γάλλο Πρέσβη, κ. Patrick Maisonnave, τιμώντας τους Charles Nicolas Fabvier, Pasquale Gambini, Jean-François Maxime Raybaud και Olivier Voutier.

Το μετάλλιο «Λόρδος Βύρων» αποδίδεται σε απογόνους σημαντικών Φιλελλήνων και σε όσους συμβάλλουν στην προώθηση του Ελληνισμού, της ελληνικής εκπαίδευσης και τους στόχους της Εταιρείας για τον Ελληνισμό και Φιλελληνισμό.

Ακολουθεί ο χαιρετισμός της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού:

«Με αίσθημα μεγάλης χαράς και ικανοποίησης, αλλά πρωτίστως εξαιρετικής τιμής, βρίσκομαι σήμερα εδώ μαζί σας, καθώς οι υγειονομικές συνθήκες επιτρέπουν πλέον –έστω και με κάποιους περιορισμούς ακόμη– την κοινή φυσική μας παρουσία και συμμετοχή στην εκδήλωση αυτή επ’ αφορμή των επίσημων εγκαινίων του Μουσείου Φιλελληνισμού.

Εκτιμώ ότι το ευρύτερο κοινό, πληροφορούμενο τους τελευταίους μήνες από τα μέσα ενημέρωσης την είδηση της ίδρυσης του Μουσείου στην Αθήνα, θα εξεπλάγη ενδεχομένως από το γεγονός ότι η Ελλάδα ανάμεσα στα τόσα μουσεία της δεν διέθετε έως τώρα κάποιο αφιερωμένο σε αυτό εξαιρετικά σημαντικό για τη νεότερη ιστορία του Έθνους διεθνές κίνημα. Ένα κίνημα που συνέβαλε καθοριστικά στην ευόδωση του απελευθερωτικού αγώνα και στην ίδρυση του ανεξάρτητου Ελληνικού Κράτους.

Σε κάθε περίπτωση, το κενό αυτό έρχεται να καλύψει σήμερα με άρτιο επιστημονικά τρόπο, με ιδιαίτερη καλαισθησία, και ταυτόχρονα με πλήρη σεβασμό προς τη μεγάλη ιστορική και καλλιτεχνική αξία των αντικειμένων που κοσμούν τις συλλογές του το Μουσείο Φιλελληνισμού, ένα δημιούργημα της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Πρωτοβουλίας που ανέλαβε και υλοποίησε με τη συνδρομή της Περιφέρειας Αττικής η Εταιρεία για τον Ελληνισμό και Φιλελληνισμό, πρωτοστατούντος του κ. Κωνσταντίνου Βελέντζα, ο οποίος συνεισέφερε τα μέγιστα για τη συγκέντρωση περισσότερων από 2000 σπάνιων αντικειμένων τέχνης και τεκμηρίων, που καταγράφουν τη γέννηση και την εξέλιξη του φιλελληνικού κινήματος και τον ρόλο που αυτό διαδραμάτισε στον αγώνα για την εθνική ανεξαρτησία.

Με την ίδρυση, την ολοκλήρωση της συγκρότησής του στο σύγχρονο αυτό κτήριο, και την έναρξη της λειτουργίας του, που παρά την πανδημία πραγματοποιήθηκε εγκαίρως ενόψει της κορύφωσης των εορτασμών για τη διακοσιοστή επέτειο από την έναρξη της Επανάστασης, το Μουσείο Φιλελληνισμού πραγματοποιεί μια δυναμική είσοδο στο μουσειακό τοπίο και στην πνευματική πολιτιστική, και κοινωνική ζωή της χώρας.

Αναλαμβάνει αφενός να υπηρετεί τους σκοπούς της επιστημονικής τεκμηρίωσης και της παιδευτικής ανάδειξης του φιλελληνικού κινήματος από την Αναγέννηση έως σήμερα, αφετέρου δε –στο πρόσωπο των διάσημων και εμβληματικών, αλλά και των λιγότερο επιφανών φιλελλήνων του 18ου και 19ου αιώνα, που συνέδραμαν καθοριστικά στον απελευθερωτικό αγώνα– να αποτίνει τον οφειλόμενο φόρο τιμής προς τους απανταχού φιλέλληνες όλων των εποχών, εκπληρώνοντας ένα διαρκές ηθικό χρέος του Ελληνισμού. Ένα ηθικό χρέος ανάλογο με εκείνο που αποτέλεσε το κέντρο αναφοράς της πεποίθησης και της αποφασιστικότητας των φιλελλήνων στο δίκαιο του σκοπού που τάχθηκαν να υπηρετήσουν, καταβάλλοντας συχνά γι’ αυτό το υπέρτατο τίμημα, ανεξάρτητα από το αν το αρχικό τους κίνητρο ήταν η συμπάθεια προς έναν χριστιανικό λαό δυναστευόμενο από μια αλλόθρησκη εξουσία, ο θαυμασμός προς την πολιτιστική κληρονομιά της αρχαίας Ελλάδας ή η ρομαντική και ιδεαλιστική υποστήριξη της φιλελεύθερης ιδέας της αυτοδιάθεσης των λαών.

Η Εταιρεία για τον Ελληνισμό και Φιλελληνισμό και το Μουσείο Φιλελληνισμού έχουν θέσει, ωστόσο, και έναν ακόμη υψηλό στόχο, αυτόν της ανάδειξης και ενίσχυσης του φιλελληνισμού ως πάγιας και διαρκούς αξίας και «αρετής», υπό την έννοια της προσήλωσης στα παγκόσμια και διαχρονικά πνευματικά επιτεύγματα και ιδεώδη του ελληνικού πολιτισμού.

Την ανώτερη και ευγενή αυτή επιδίωξη υπηρετεί ακριβώς η θέσπιση του ετήσιου σχετικού Βραβείου, που απονέμεται στο όνομα του Λόρδου Βύρωνα, της εμβληματικότερης ίσως μορφής του φιλελληνισμού, σε σημαντικές διεθνείς προσωπικότητες, ο βίος και η πολιτεία των οποίων διαπνέονται από αυτά ακριβώς τα ιδεώδη. Στο ίδιο πνεύμα εντάσσεται και το μετάλλιο «Λόρδος Βύρων», που αποδίδεται τιμής ένεκεν σε απογόνους σημαντικών Φιλελλήνων του παρελθόντος, αλλά και σε όσους συμβάλλουν στην προώθηση του Ελληνισμού και των Ελληνικών σπουδών και των σκοπών της Εταιρείας για τον Ελληνισμό και Φιλελληνισμό. Κατά την αποψινή εκδήλωση θα έχουμε την ξεχωριστή χαρά να συμμετάσχουμε όλοι στην τελετή απονομής αυτού του μεταλλίου σε ένδειξη τιμής και αναγνώρισης, έστω και μέσω διαδικτύου λόγω των ειδικών περιστάσεων.

Κλείνοντας, επιτρέψτε μου να συγχαρώ θερμά και να ευχαριστήσω από καρδιάς τα μέλη της Εταιρείας για τον Ελληνισμό και Φιλελληνισμό και όλους όσους συνέδραμαν τη μεγάλη και κοπιώδη προσπάθεια που απαιτήθηκε προκειμένου να επιτευχθεί αυτό το εξαιρετικό αποτέλεσμα, πρωτίστως όμως εκείνους, που αποτελούν το κέντρο αναφοράς της προσπάθειας αυτής, τους απανταχού φιλέλληνες».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.