Πεδίο συνάντησης και γόνιμου διάλογου αποτέλεσε η εκδήλωση Πράσινη Επιχειρηματικότητα και τα Logistics, που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά στις 31 Μαΐου 2021, με τη συμμετοχή κορυφαίων ομιλητών και εκπροσώπων από σημαντικούς ακαδημαϊκούς, παραγωγικούς και επιστημονικούς φορείς. Το Συνέδριο διοργανώθηκε από την Ελληνική Εταιρεία Logistics Βορείου Ελλάδος, στα πλαίσια του έργου «Οργάνωση και Επιχορήγηση Δράσεων Προώθησης της Πράσινης Επιχειρηματικότητας μέσω Καινοτόμων Δράσεων στη Μακεδονία και Θράκη» το οποίο χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης, και υπό την αιγίδα του Ινστιτούτου Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών (Ι.ΜΕΤ.) του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (Ε.Κ.Ε.Τ.Α.), ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων (ΣΕΒΕ), του Ινστιτούτου LogisticsManagement Ελλάδος (ILME) και τηςΕλληνικής Ένωσης Βιομηχανιών Ψύχους και Logistics (ΕΒΨ).
Οι προσδοκίες της Οργανωτικής Επιτροπής επαληθεύτηκαν, και το Συνέδριο γνώρισε μεγάλη επιτυχία, όπως προκύπτει από τη συμμετοχή περισσότερων από 180 Επιστημόνων & Επαγγελματιών, Στελεχών Ελληνικών & Πολυεθνικών Εταιρειών, Φορέων, ΔΕΚΟ & Κρατικών Οργανισμών και Φοιτητών.
Την έναρξη της εκδήλωσης χαιρέτησε ο Υφυπουργός Μακεδονίας – Θράκης κος Σταύρος Καλαφάτης, τονίζοντας την σημαντικότητα της πράσινης επιχειρηματικότητας. Την δεύτερη συνεδρία της εκδήλωσης χαιρέτησε με την σειρά του ο τέωςΥφυπουργός Μακεδονίας – Θράκης και βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης κος Θεόδωρος Καράογλου, υπογραμμίζοντας την σημασία της πράσινης επιχειρηματικότητας αλλά και τον logistics για την χώρα.
Η πρώτη συνεδρία είχε αντικείμενο την «Πράσινη Επιχειρηματικότητα και Εφοδιαστικές Αλυσίδες: μορφές, πεδίο εφαρμογών και προκλήσεις για τις ελληνικές επιχειρήσεις». Στην συνεδρία αυτή συμμετείχαν διακεκριμένοι ερευνητές, εκπρόσωποι και ανώτατα στελέχη φορέων και εταιρειών. Συγκεκριμένα, ο συντονιστής της συνεδρίας και Πρόεδρος του ΔΣ της EELBE και καθηγητής του τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών Δημήτριος Βλάχος τόνισε την σημασία των πράσινων εφοδιαστικών αλυσίδων εισάγοντας στην συζήτηση και οικονομικά οφέλη τέτοιων δράσεων. Στην συνέχεια ο Δρ. Χρίστος Βλάχοκώστας, Αντιπρόεδρος της ΕΔΑ-ΘΕΣΣ ΑΕ αναφέρθηκε στην Κυκλική Οικονομία ως μοχλό ώθησης των εφοδιαστικών αλυσίδων δίνοντας έμφαση στην μετάβαση σε αλυσίδες αξίας, ενώ ο κος Κωνσταντίνος Χανιώτης, Πρόεδρος της TelenavisAE, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ITSHellas και Πρόεδρος ΔΣ του Ινστιτούτου Logistics Management Ελλάδος (ILME), υπογράμμισε ότι μέσω της ψηφιοποίησης και βελτιστοποίησης των εφοδιαστικών αλυσίδων μπορεί να επιτευχθεί όχι μόνο μείωση ρύπων, αλλά και καλύτερη αποδοτικότητα και ελάττωση κόστους. Ο Δρ Βασιλόπουλος Τάσος, ChiefInformationOfficer της DHLExpress (Hellas) SA, παρουσιάζοντας πρακτικές και μελλοντικά πλάνα της εταιρείας που εκπροσωπεί έδωσε τον παλμό για τις εταιρείες Logistics του μέλλοντος μέσω (1) της βελτιστοποίησης δικτύου με ορθή χρήση κόμβων (πράσινοι και έξυπνοι) και αξιοποίηση της τηλεματικής, (2) του upgrade στόλου και υποδομών, (3) των καλύτερων συστημάτων στις κτιριακές εγκαταστάσεις και της αξιοποίησης ΑΠΕ, (4) της επιλογής κατάλληλων συνεργατών, ενώ παράλληλα εισήγαγε στην συζήτηση και την ανάγκη αξιοποίησης KPIs και ενεργειακών δεικτών για την καταμέτρηση της επίτευξης των στόχων της επιχείρησης. Ο τελευταίος ομιλητής και Διευθύνων Σύμβουλος της TreditAE και Αντιπρόεδρος επι των Οικονομικών της EELBE κος Απόστολος Μπιζάκης, αναφερόμενος στα λιμάνια που αποτελούν κομβικό κρίκο για την Ελλάδα στις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες, αναφέρθηκε στην πράσινη διαχείριση σε 3 στάδια: (1) Υποδομές και υλοποίηση διαδικασιών μέσω συστήματος διαχείρισης Επιχειρησιακής Λειτουργίας, (2) Σύστημα Παρακολούθησης και (3) Εφαρμογές και Διαχείριση μέσω πλατφόρμας.
Στην δεύτερη συνεδρία με θέμα τα «City Logistics: σύγχρονες τάσεις και πράσινες πρακτικές», η Δρ Γεωργία Αϋφαντοπούλου,Διευθύντρια Ερευνών στο Ελληνικό Ινστιτούτο Μεταφορών (ΙΜΕΤ/ΕΚΕΤΑ), με ρόλο συντονίστριας αναφέρθηκε στους τρόπους με τους οποίους μπορούν να επιτευχθούν περιβαλλοντικοί στόχοι στις Αστικές Εμπορευματικές Μεταφορές CityLogistics: (1) με παροχή κίνητρων προς παρόχους αυτών των υπηρεσιών για να μειώσουν περιβαλλοντικό αποτύπωμα, (2) με τροποποίηση χρήσης γης στις πόλεις, μέσω (3) της διασφάλισης σταθερού περιβάλλοντος λειτουργείας για τις εταιρείες και (4) της στήριξης συνεργασίας για καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες. Ο κος Διονύσιος Γρηγορόπουλος, Managing Director της Logistics-Way και Πρόεδρος ΔΣ της Ελληνικής Ένωσης Βιομηχανιών Ψύχους & Logistics, με την σειρά του αναφέρθηκε στην συμβολή της έξυπνης πόλης για την επίτευξη τέτοιων στόχων με πυλώνες την έξυπνη οικονομία, έξυπνη μετακίνηση, το έξυπνο περιβάλλον και τους έξυπνους ανθρώπους. Ο κος Σταμάτης Αδριανόπουλος, ιδρυτής και ExecutiveConsultant στην PlanningAE, έδωσε την δικιά του οπτική, τονίζοντας την παρ’ ολίγον κατάρρευση των μεταφορών λόγω COVID και τις αλλαγές που επέφερε στα last–milelogistics καθώς και τις υψηλές απαιτήσεις του Ελληνικού κοινού σε σχέση με τις παραδόσεις οι οποίες πολλές φορές έχουν αρνητικό αντίκτυπο στο περιβάλλον με αύξηση της κίνησης, ατμοσφαιρική ρύπανση και ηχορύπανση. Ο Γενικός Διευθυντής του ΣΕΒΕ και Αντιπρόεδρος Δημοσίων σχέσεων της EELBE κος Σπύρος Ιγνατιάδης, σε παρέμβασή του αναφέρθηκε στα απαραίτητα βήματα ψηφιακού μετασχηματισμού για την πράσινη επιχειρηματικότητα στα logistics, ενώ στην συνέχεια ο κος Σάνδρος Αλέξανδρος, ManagementConsultant της ClaritySolutions και Μέλος του ΔΣ της EELBE τόνισε την έλλειψη βασικών στοιχείων ψηφιοποίησης και εφοδιαστικής αλυσίδας σε όλες τις επιχειρήσεις που απαιτούνται για την αντιμετώπιση των προκλήσεων.
Επιπρόσθετα, στα συμπεράσματα των 2 συνεδριών τονίστηκε η σημασία της ψηφιοποίησης και της συνεργατικότητας οι οποίες φαίνεται πως βρίσκονται στα πρώτα τους στάδια στην Ελλάδα, ειδικά για τις ΜμΕ επιχειρήσεις. Η συγκεκριμενοποίηση των στόχων για τις εταιρείες μπορεί να αποτελέσει χρήσιμο εργαλείο, ενώ πιο ακριβές λύσεις όπως αυτοματοποιήσεις μπορούν να γίνουν σε επόμενο χρόνο. Παρόλα αυτά, απαραίτητη είναι η παροχή κινήτρων και ειδικά για τις ΜμΕ, μιας και οι μεγαλύτερες και οι πολυεθνικές φαίνεται να υιοθετούν πιο γρήγορα σύγχρονες και πράσινες πρακτικές και στα Logistics αλλά και στα CityLogistics.
Της εκδήλωσης προηγήθηκε εσπερίδα σεμιναριακού χαρακτήρα με αντικείμενο Βέλτιστες Πρακτικές στην Διαχείριση Πράσινων Εφοδιαστικών Αλυσίδων στις 27 Μαΐου 2021. Ο Καθηγητής του Τμήματος Διοίκησης Εφοδιαστικών Αλυσίδων του Διεθνούς Πανεπιστήμιου της Ελλάδος Δημήτριος Φωλίνας ήταν συντονιστής και ομιλητής στην εκδήλωση, ενώ ομιλητές ήταν ο Δρ. Γεώργιος Μπανιάς, Ερευνητής B´στο InstituteforBio–EconomyandAgri–Technology του iBO/ΕΚΕΤΑ, ο Δημήτριος Μπεχτσής, Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης του Διεθνούς Πανεπιστήμιου της Ελλάδος και ο Υπεύθυνος Παραγωγής & Διαχείρισης Αποβλήτων της Biosolids SA Δρ. Παπαγεωργίου Αλέξανδρος.
Η εκδήλωση υλοποιήθηκε με την χρηματοδότηση του Υπουργείου Εσωτερικών, Τομέα Μακεδονίας-Θράκης, στα πλαίσια του έργου «Οργάνωση και Επιχορήγηση Δράσεων Προώθησης της Πράσινης Επιχειρηματικότητας μέσω Καινοτόμων Δράσεων στη Μακεδονία και Θράκη».
Την επιτυχή διοργάνωση επιμελήθηκε η ARTION Conferences & Events και όλες οι πληροφορίες που αφορούν στο επιστημονικό πρόγραμμα και στη διοργάνωση, βρίσκονται διαθέσιμες στην ιστοσελίδα www.logistics.org.gr/events/Πράσινη-Επιχειρηματικότητα-στα-logistics/.