Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά Στοίχημα η επιστροφή στην κανονικότητα– Οι πιθανότερες ημερομηνίες

Στοίχημα η επιστροφή στην κανονικότητα– Οι πιθανότερες ημερομηνίες

Μια σειρά από βήματα εξετάζουν κυβέρνηση και λοιμωξιολόγοι για τη σταδιακή άρση των περιορισμών κατά της διασποράς του κορωνοϊού, κι ενώ το άνοιγμα των συνόρων αναμένεται στις 15 Μαΐου.
Η άρση των μέτρων του lockdown θα γίνει σταδιακά, με αυστηρές προδιαγραφές, αλλά και αυξημένα μέτρα προστασίας.
Βασικό εργαλείο σε μια σειρά από δραστηριότητες, αναμένεται ότι θα διαδραματίσουν τα self tests.
Οι λοιμωξιολόγοι θα συνεδριάσουν σήμερα και με τη συμμετοχή της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη για να λάβουν αποφάσεις για το πότε και με ποιους όρους θα ανοίξουν μουσεία, θέατρα, θερινά σινεμά και συναυλίες.

Αναλυτικά οι ημερομηνίες άρσης των μέτρων

Σάββατο 8 Μαΐου 2021

  • Μειώνεται το ποσοστό εμβαδού ανά πελάτη που αντιστοιχεί σε καταστήματα άνω των 500 τ.μ. σε 50 τ.μ. ανά άτομο.
  • Επαναλειτουργούν οργανωμένες παραλίες, με βάση πρωτόκολλο που θα εγκριθεί και θα ανακοινωθεί έως την Παρασκευή 7 Μαΐου.

Δευτέρα 10 Μαΐου 2021

  • Επανέρχεται η δια ζώσης διδασκαλία σε όλες τις σχολικές βαθμίδες. Βασικό εργαλείο θα είναι τα self test για μαθητές, εκπαιδευτικούς και διοικητικό προσωπικό. Σε νηπιαγωγεία και δημοτικά η σχολική χρονιά θα παραταθεί και θα ολοκληρωθεί στις 25 Ιουνίου, ενώ τα μαθήματα στα γυμνάσια και τα λύκεια θα τελειώσουν κανονικά στις 11 Ιουνίου, χωρίς προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις.
  • Επαναλειτουργούν τα δια ζώσης τμήματα φροντιστηρίων και κέντρων ξένων γλωσσών που σχετίζονται με τη διενέργεια εξετάσεων, όπως οι Πανελλήνιες εξετάσεις και οι εξετάσεις τίτλων επάρκειας ξένων γλωσσών.
  • Επαναλειτουργούν τα διοικητικά δικαστήρια, καθώς και ορισμένες διαδικασίες σε πολιτικά και ποινικά δικαστήρια, με βάση εξειδίκευση που θα ακολουθήσει.

Σάββατο 15 Μαΐου

  • Πρεμιέρα του τουρισμού. Οι τουρίστες θα μπορούν να έρχονται με πιστοποιητικό εμβολιασμού, PCR τεστ πριν την άφιξη και rapid test με την αναχώρηση.
  • Απελευθερώνονται οι υπερτοπικές μετακινήσεις

Η πορεία της πανδημίας

Η Ελλάδα, για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα, χρωματίζεται «πράσινη» στους χάρτες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) για τον δείκτη θετικότητας κάτω από 4%.
Η θετική πορεία της πανδημίας στη χώρα επισφραγίζεται και σήμερα από τον σκληρό δείκτη των διασωληνωμένων, με τον αριθμό μειωμένο για μία ακόμη ημέρα (754 από 765 χθες). Παράλληλα, έπειτα από αρκετές ημέρες, ο ΕΟΔΥ ανακοινώνει λιγότερους θανάτους, 83 έναντι 96 χθες, μια μικρή αλλά σημαντική διαφορά για τη νόσο που έχει στοιχίσει τη ζωή σε 466 ανθρώπους πριν καν ολοκληρώσει την πρώτη του εβδομάδα ο Μάιος.
Σε γενικές γραμμές, η επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ κινείται στα γνώριμα στοιχεία, με την Αττική να καταγράφει 1.604 νέα κρούσματα, με τα 564 στο Κέντρο ασύγκριτα πολλά, όταν στην αμέσως επόμενη επιδημιολογικά Π.Ε., τα Δυτικά Προάστια, εντοπίζονται 224. Το λεκανοπέδιο χθες νοσήλευε 2.442 ασθενείς με COVID-19, τους μισούς σχεδόν από τους συνολικά 5.135 στη χώρα, ενώ σε ένα 24ωρο δέχθηκε 222 εισαγωγές.
Η Θεσσαλονίκη, με 417 νέα κρούσματα, διατηρεί το έντονο επιδημιολογικό της φορτίο το οποίο αποτυπώνεται κυρίως στις νοσηλείες της πόλης, εικόνα που παρατηρείται στο σύστημα υγείας όλης της βόρειας Ελλάδας. Χθες νοσηλεύονταν συνολικά 1.363 ασθενείς με COVID-19.
Εντούτοις, η πορεία αποκλιμάκωσης του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα της συμπρωτεύουσας παραμένει σταθερή, σύμφωνα με τη σχετική έρευνα των ΑΠΘ και ΕΥΑΘ.
Από τις υπόλοιπες Π.Ε., περισσότερα κρούσματα εντοπίζονται σε Λάρισα (78), Αχαΐα (71) και Βοιωτία (60).

Στον 66,34% η βρετανική μετάλλαξη στη χώρα – Παρούσα και η ινδική μετάλλαξη

Την επικράτηση του βρετανικού μεταλλαγμένου στελέχους στη χώρα σε ποσοστό 66,34% μαρτυρούν τα αποτελέσματα της γονιδιωματικής ανάλυσης από το Eθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης για τις μεταλλάξεις του SARS-CoV-2.
Ειδικότερα, από τα 1.058 επιλεγμένα δείγματα για την περίοδο 29 Μαρτίου έως 28 Απριλίου 2021, αναδείχθηκαν 752 δείγματα με στελέχη μεταλλάξεων ειδικού ενδιαφέροντος (Variants Of Concern – VOC), εκ των οποίων τα 749 αφορούσαν τη βρετανική μετάλλαξη [Β.1.1.7/UK lineage (Variant VOC_202012)] και 3 τη νοτιοαφρικανική [B.1.351/South Africa (Variant 501.V2)], η οποία ανέρχεται στο 0.63% των εγχώριων μεταλλάξεων.
Επιπλέον, από τα 245 δείγματα με στελέχη υπό διερεύνηση (Variants Under Investigation – VUI), τα 243 αφορούσαν το στέλεχος B.1.1.318 (Variant_E484K) που συνολικά αποτελεί το 6.99% των μεταλλάξεων στην Ελλάδα, και 2 αφορούσαν το στέλεχος Β.1.617.2 (VUI-21APR-01) (ινδική μετάλλαξη).
Τέλος, έχουν απομονωθεί συνολικά 98 στελέχη με μεταλλάξεις από εισαγόμενα δείγματα, εκ των οποίων 93 αφορούν τη μετάλλαξη Β.1.1.7/UK lineage (Variant VOC_202012), 3 αφορούν τη μετάλλαξη B.1.351/South Africa (Variant 501.V2), 1 αφορά το στέλεχος VariantVUI202102/03 και 1 αφορά το στέλεχος Β.1.617.1.

Κικίλιας: Διαθέσιμα όλα τα εμβόλια για τους 30 – 44 από τέλη Μαΐου

Τη θέση πως από τα τέλη Μαΐου θα μπορούν οι πολίτες 30 – 44 ετών να επιλέγουν ποιο εμβόλιο θα μπορούν να κάνουν για να εμβολιαστούν κατά της covid διατύπωσε ο υπουργός Υγείας, Β. Κικίλιας.
Σημειώνεται πως έως σήμερα τα άτομα ηλικίας 30 – 44 ετών μπορούν να προγραμματίζουν ραντεβού μόνο για το εμβόλιο της AstraZeneca.
Συνεπώς από τέλη Μαίου, θα μπορούν οι άνω των 30 να κλείνουν ραντεβού και με τα άλλα εμβόλια – Pfizer, Moderna, Johnson and Johnson – ανάλογα με το εμβολιαστικό κέντρο που θα επιλέγουν.
«Μέσα στο καλοκαίρι θα έχουμε πετύχει το πολυπόθητο τοίχος ανοσίας» υποστήριξε ο κ.Κικίλιας, αναφέροντας πως τον Ιούλιο θα μπορούν να εμβολιαστούν όλοι οι ενήλικοι.
Ο υπουργός τόνισε μάλιστα πως όταν εγκρίνει ο EMA τον εμβολιασμό και των παιδιών, τότε οι διαδικασίες θα τρέξουν γρήγορα και για τη χώρα μας, προσθέτοντας μάλιστα πως ο Καναδάς είναι η πρώτη χώρα που θα εμβολιάσει παιδιά ηλικίας 12-15 ετών με το εμβόλιο της Pfizer.

Το άνοιγμα

Σημειώνεται πως το Σάββατο 8/5 επαναλειτουργούν οι οργανωμένες παραλίες ενώ χαλαρώνουν μέτρα στη λειτουργία του λιανεμπορίου, καθώς προβλέπεται μείωση του ποσοστού εμβαδού ανά πελάτη που αντιστοιχεί σε καταστήματα άνω των 500 τ.μ. σε 50 τ.μ. ανά άτομο.
Επιπλέον, από την ερχόμενη Δευτέρα 10/5 ανοίγουν τα σχολεία με τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς να υποχρεούνται να κάνουν δύο self test σε εβδομαδιαία βάση, ενώ από την ίδια ημέρα επαναλειτουργούν τα διοικητικά δικαστήρια, καθώς και ορισμένες διαδικασίες σε πολιτικά και ποινικά δικαστήρια, τα φροντιστήρια και τα κέντρα ξένων γλωσσών που σχετίζονται με τη διενέργεια εξετάσεων, όπως οι Πανελλήνιες εξετάσεις και οι εξετάσεις τίτλων επάρκειας ξένων γλωσσών.
Το μεγάλο βήμα πάντως θα γίνει στις 15/5 με το άνοιγμα του τουρισμού και των υπερτοπικών μετακινήσεων αλλά και την κατάργηση των sms για τις μετακινήσεις ενώ από τις 17/5 αναμένεται να επανεκκινήσουν οι πρακτικές, οι κλινικές και οι εργαστηριακές ασκήσεις σε ΙΕΚ και κολέγια, ενώ επιτρέπεται η δια ζώσης επαναλειτουργία των σχολείων δεύτερης ευκαιρίας.

Πηγή: www.bankingnews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.