Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά «Πράσινο φως» από το Κοινοβούλιο για το νέο πρόγραμμα της ΕΕ για...

«Πράσινο φως» από το Κοινοβούλιο για το νέο πρόγραμμα της ΕΕ για τον πολιτισμό

  • Επενδύσεις ύψους περίπου 2,5 δισ. ευρώ για τον πολιτιστικό και δημιουργικό τομέα στην ΕΕ
  • Μεγαλύτερη έμφαση στη μουσική, την καταπολέμηση των αποκλεισμών και την προώθηση των γυναικών καλλιτεχνών
  • Στήριξη για πρώτη φορά σε ειδησεογραφικά μέσα

 

Το ΕΚ ενέκρινε την Τετάρτη το πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη», το οποίο αποτελεί τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα δέσμευση για στήριξη του πολιτιστικού και οπτικοακουστικού τομέα της ΕΕ.

Το νέο πρόγραμμα, του οποίου ο προϋπολογισμός σε σύγκριση με την προηγούμενη χρηματοδοτική περίοδο (1,4 δισ. από τον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό 2014-2020) έχει σχεδόν διπλασιαστεί, θα επενδύσει 2,5 δισ. ευρώ στον πολιτιστικό και δημιουργικό τομέα της Ευρώπης. Οι ευρωβουλευτές αναγνωρίζουν τη σημασία του ευρωπαϊκού πολιτισμού και ως εκ τούτου συμβάλλουν στην ανάκαμψη του τομέα από την πανδημία, της οποίας αποτέλεσμα ήταν να παραμείνουν οι περισσότεροι μουσικοί και πολιτιστικοί χώροι σε ολόκληρη την Ευρώπη κλειστοί.

Εκτός από την σημαντική αύξηση του προϋπολογισμού, οι ευρωβουλευτές κατάφεραν να εξασφαλίσουν μεγαλύτερη στήριξη για διευρυμένες δυνατότητες ένταξης στο πρόγραμμα και για την ισότητα των φύλων, στήριξη στους τομείς της σύγχρονης και ζωντανής μουσικής που κατατάσσονται μεταξύ αυτών που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση της πανδημίας, και μεγαλύτερα ποσοστά συγχρηματοδότησης για έργα μικρής κλίμακας.

Στις διαπραγματεύσεις με το Συμβούλιο, οι ευρωβουλευτές κατάφεραν επίσης να συμπεριλάβουν την υποχρέωση να προωθεί το πρόγραμμα γυναικεία ταλέντα και την υποστήριξη της καλλιτεχνικής και επαγγελματικής σταδιοδρομίας των γυναικών. Οι γυναίκες εξακολουθούν να υποεκπροσωπούνται σε θέσεις λήψης αποφάσεων σε πολιτιστικά, καλλιτεχνικά και δημιουργικά ιδρύματα.

Κατά τη συζήτηση στην ολομέλεια πριν από την ψηφοφορία, οι ευρωβουλευτές μίλησαν για τον τρόπο με τον οποίο η νόσος COVID-19 έχει φέρει τους καλλιτέχνες και τους εργαζόμενους στον πολιτισμό σε εξαιρετικά επισφαλή κατάσταση, τονίζοντας ότι έχουν ανάγκη την στήριξη της ΕΕ περισσότερο από ποτέ. Πολλοί υπογράμμισαν ότι ο πολιτισμός και η τέχνη αξίζουν ακόμη μεγαλύτερη χρηματοδοτική στήριξη από την ΕΕ στο μέλλον.

Δηλώσεις

«Η νέα γενιά του προγράμματος αναπτύχθηκε με δύο σημαντικούς στόχους: πρώτον, τη διαφύλαξη, την ανάπτυξη και την προώθηση της ευρωπαϊκής συνεργασίας στον τομέα της πολιτιστικής πολυμορφίας και κληρονομιάς. Δεύτερον, την αύξηση της ανταγωνιστικότητας και του οικονομικού δυναμικού του πολιτιστικού και του δημιουργικού τομέα, ιδίως του οπτικοακουστικού τομέα. Το γεγονός αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό δεδομένων των καταστροφικών επιπτώσεων της πανδημίας. Το Κοινοβούλιο εργάστηκε σκληρά και αγωνίστηκε για ένα πιο δυνατό και ενισχυμένο πρόγραμμα. Τώρα ήρθε η ώρα τα κράτη μέλη να καταβάλουν συγκεκριμένες προσπάθειες για τη στήριξη της ανάκαμψης του τομέα», δήλωσε ο εισηγητής Massimiliano Smeriglio (Σοσιαλιστές, Ιταλία).

«Περίπου το 3,8% των Ευρωπαίων εργάζονται στον τομέα του πολιτισμού στην Ευρώπη. Ωστόσο, ο τομέας αυτός ανέκαθεν αντιμετώπιζε προκλήσεις, όπως ο ανταγωνισμός με μεγάλες εμπορικές παραγωγές και η κατά πολύ κατακερματισμένη διακρατική πολιτιστική αγορά. Αυτή την περίοδο, τα συνεχιζόμενα ‘λοκντάουν’ είχαν δραματικές επιπτώσεις στις ευρωπαϊκές πολιτιστικές κοινότητες της ΕΕ και χρειάζονται τη βοήθειά μας περισσότερο από ποτέ. Αυτό το σημαντικά καλύτερα χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα αναγνωρίζει την προστιθέμενη αξία του πολιτισμού στον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής μας και αποτελεί ένα πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της παγκοσμιοποίησης και της ψηφιακής μετάβασης», δήλωσε η πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτισμού και Παιδείας Sabine Verheyen (ΕΛΚ, Γερμανία).

Επόμενα βήματα

Το πρόγραμμα έχει ήδη εγκριθεί από το Συμβούλιο και θα τεθεί σε ισχύ αμέσως μετά τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ. Προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή μετάβαση από την προηγούμενη περίοδο προγραμματισμού, έχουν δρομολογηθεί διατάξεις αναδρομικότητας στον κανονισμό οι οποίες διασφαλίζουν ότι το νέο πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη» τίθεται σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2021.

Σχετικές πληροφορίες

Το μεγαλύτερο μέρος του προγράμματος «Δημιουργική Ευρώπη» (1,4 δισ. ευρώ) θα διατεθεί για το σκέλος για τα ΜΜΕ που στηρίζει την ανάπτυξη, την προώθηση και τη διανομή ευρωπαϊκών ταινιών και οπτικοακουστικών έργων εντός και εκτός Ευρώπης.

Το σκέλος για τον πολιτισμό υποστηρίζει διασυνοριακά πολιτιστικά και δημιουργικά έργα και συνεργασίες (δίκτυα, πλατφόρμες, έργα καινοτομίας) μεταξύ οργανώσεων και επαγγελματιών σε τομείς όπως η μουσική, το βιβλίο και η προώθηση της ευρωπαϊκής λογοτεχνίας, της αρχιτεκτονικής, καθώς και των πολιτιστικών βραβείων και πρωτοβουλιών της ΕΕ.

Στο πλαίσιο του τρίτου, διατομεακού σκέλους, θα διατεθεί επίσης στήριξη για πρώτη φορά στον τομέα των μέσων ενημέρωσης, προωθώντας την εκπαίδευση στις ψηφιακές τεχνολογίες και στα μέσα ενημέρωσης, τον πλουραλισμό, την ελευθερία του Τύπου και την ποιοτική δημοσιογραφία, βοηθώντας παράλληλα τα μέσα ενημέρωσης να αντιμετωπίσουν καλύτερα τις προκλήσεις της ψηφιακής μετάβασης.

Τα κονδύλια του προγράμματος «Δημιουργική Ευρώπη» θα επενδυθούν πρωτίστως για την ανάκαμψη της τέχνης και του πολιτισμού ©AFP/CARLOS COSTA

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.