Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός 2021»: 1.800.000 ευρώ για 70 προτάσεις

«Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός 2021»: 1.800.000 ευρώ για 70 προτάσεις

Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ανακοινώνει τα αποτελέσματα αξιολόγησης των προτάσεων οι οποίες υποβλήθηκαν για τον Θεσμό του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός 2021», από τις 22 Δεκεμβρίου 2020 έως 25 Φεβρουαρίου 2021, μετά από ανοικτή πρόσκληση υποβολής.

Όπως δήλωσε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, «Ο επιτυχημένος Θεσμός «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» δημιουργήθηκε το καλοκαίρι του 2020, με διπλό στόχο: Να προσφέρει στο κοινό πολιτιστικές παραγωγές υψηλού επιπέδου, μέσα στις πρωτοφανείς συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία και να δώσει τη δυνατότητα σε ένα σημαντικό αριθμό καλλιτεχνών, τεχνικού και βοηθητικού προσωπικού, να εργαστούν. Όπως είχαμε ανακοινώσει, τον Οκτώβρη 2020,  το πρόγραμμα “Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός 2021”, συγκροτείται από τις προτάσεις των δημιουργών, κατόπιν ανοιχτής πρόσκλησης του ΥΠΠΟΑ. Πιστεύω ότι η ιδιαίτερα θετική ανταπόκριση του κοινού, όπως  καταγράφηκε το καλοκαίρι 2020, θα επαναληφθεί,  για δεύτερη χρονιά, με  τις φετινές πρωτότυπες παραγωγές. Με την αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, το κοινό σε όλη την επικράτεια, θα μπορέσει να απολαύσει ενδιαφέρουσες παραστάσεις, υψηλών  ποιοτικών προδιαγραφών και άρτιας παραγωγής, ενώ ταυτόχρονα  δημιουργούνται  συνθήκες απασχόλησης για έναν σημαντικό αριθμό εργαζομένων στον Πολιτισμό.

Θέλω θερμά να συγχαρώ και να ευχαριστήσω από καρδιάς τα μέλη της Ειδικής Επιτροπής Αξιολόγησης  τα οποία εργάστηκαν αφιλοκερδώς, απερίσπαστα  και αυστηρά με καλλιτεχνικά  κριτήρια,  στηρίζοντας με τον πλέον αξιόπιστο τρόπο τον Θεσμό “Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός 2021”».

Η Ειδική Επιτροπή Αξιολόγησης  έκρινε τις υποβληθείσες προτάσεις,  κατόπιν εισήγησης των υπεύθυνων μελών της, ανά τομέα, βάσει των κριτήριων της πρόσκλησης ενδιαφέροντος:  Κάθε πρόταση να συνδυάζει τουλάχιστον δύο από τους έξι τομείς: Μουσική, Θέατρο, Χορό, Μουσικό Θέατρο, Εικαστικές Τέχνες/performance, Παραστάσεις/δράσεις για παιδιά και εφήβους. Οι προτάσεις να αφορούν σε πρωτότυπη δημιουργία, βασισμένη στους θεματικούς άξονες που ανέφερε η πρόσκληση ενδιαφέροντος, με σκοπό την ανάπτυξη συνεργειών και συνθέσεων πολιτιστικής κληρονομιάς και σύγχρονης δημιουργίας.

Επελέγησαν 70 παραγωγές, συνολικού προϋπολογισμού 1.800.000€, οι οποίες θα παρουσιαστούν από τις 15 Ιουλίου έως τις 15 Σεπτεμβρίου 2021, σε αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία και μνημεία, ανά την επικράτεια, εκτός Αττικής,  σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 3028/2002 και σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Από αυτές, οι 27 είναι θεατρικές παραστάσεις, οι 15 μουσικές παραγωγές, οι 8 παραστάσεις χορού, 8 παραστάσεις μουσικού θεάτρου, 6 αφορούν σε εικαστικές δράσεις και 6 σε παιδικό θέατρο.

Σημειώνεται ότι για τις ΑΜΚΕ που έχουν επιλεγεί, θα καταρτιστούν τριμηνιαίες συμβάσεις. Τα δικαιώματα, για την μετέπειτα χρήση των παραγωγών, ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.

Στην κατηγορία των 15.000€ επελέγησαν 36 προτάσεις

Στην κατηγορία των 30.000€ επελέγησαν 26 προτάσεις

Στην κατηγορία των 60.000€ επελέγησαν 8 προτάσεις

Αριθμός υποβληθεισών προτάσεων ανά θεματική ενότητα:

Βυζάντιο – 37 προτάσεις (επελέγησαν 6)

Η πόλις – 93 προτάσεις (επελέγησαν 16)

Κλασικισμός-Ρομαντισμός – 33 προτάσεις (επελέγησαν 2)

Μεσαίωνας/Αναγέννηση/Μπαρόκ – 45 προτάσεις (επελέγησαν 3)

Μυθολογία – 179 προτάσεις (επελέγησαν 24)

Τραγικά Σπαράγματα – 58 προτάσεις (επελέγησαν 3)

Παγκόσμια κι Ελληνική Λογοτεχνία – 126 προτάσεις (επελέγησαν 16)

Η Εθνική Λυρική Σκηνή, η οποία ανέλαβε, με εξαιρετικά αποτελέσματα, το μεγαλύτερο μέρος παραγωγής του προγράμματος «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός 2020» είναι ο φορέας, ο οποίος -σε συνεργασία με το ΥΠΠΟΑ- αναλαμβάνει την διοικητική και οργανωτική ευθύνη του προγράμματος για το 2021.

Την Ειδική Επιτροπή Αξιολόγησης για το 2021 αποτέλεσαν οι εξής προσωπικότητες,  ανά κατηγορία τέχνης:

Γιώργος Κουμεντάκης: Πρόεδρος της Επιτροπής, Συνθέτης και Καλλιτεχνικός Διευθυντής της ΕΛΣ – υπεύθυνος αξιολόγησης τομέα Μουσικής.

Κατερίνα Ευαγγελάτου: Σκηνοθέτις, Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου – υπεύθυνη αξιολόγησης τομέα Θεάτρου.

Δάφνις Κόκκινος: Χορευτής, Χορογράφος, Διευθυντής της ΚΣΟΤ- υπεύθυνος αξιολόγησης τομέα Χορού.

Κορνήλιος Σελαμσής:  Συνθέτης  και Εκπαιδευτικός – υπεύθυνος αξιολόγησης τομέα Μουσικού Θεάτρου.

Συραγώ Τσιάρα: Ιστορικός Τέχνης, Αν. Διευθύντρια του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης MοΜus – υπεύθυνη αξιολόγησης τομέα Εικαστικών τεχνών.

Παναγιώτης Τσιρίδης: Εκπαιδευτικός, Συγγραφέας και Εκπαιδευτικός Σύμβουλος El Sistema Greece – υπεύθυνος αξιολόγησης τομέα Παραστάσεων/δράσεων για παιδιά και εφήβους.

Νίκος Σταμπολίδης: Αρχαιολόγος, Καθηγητής Κλασσικής Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης και Διευθυντής του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης.

Εκ μέρους του ΥΠΠΟΑ  είχαν οριστεί να μετέχουν στην Επιτροπή,  χωρίς δικαίωμα ψήφου, η κ. Άννα Παναγιωταρέα, ειδική σύμβουλος της Υπουργού και η  Δρ. Αναστασία Γκαδόλου, αρχαιολόγος, Προϊσταμένη του Τμήματος προϊστορικών και κλασικών αρχαιολογικών χώρων και μνημείων και αρχαιολογικών έργων της Διεύθυνσης Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων. Η καθ. Άννα Παναγιωταρέα, δεν συμμετείχε στις συνεδριάσεις, λόγω προβλήματος υγείας.

Επισυνάπτεται πίνακας με τα αποτελέσματα της Ειδικής Επιτροπής Αξιολόγησης.

ΟΛΗ Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΝΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 2021

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.