Αρχική ΕΕ Τηλεδιάσκεψη του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών Απόστολου Τζιτζικώστα με την...

Τηλεδιάσκεψη του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών Απόστολου Τζιτζικώστα με την Επίτροπο Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της ΕΕ Στέλλα Κυριακίδη

Τηλεδιάσκεψη με την Επίτροπο Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδη, στο πλαίσιο της συνεδρίασης της Ολομέλειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών είχε ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας.

Ο κ. Τζιτζικώστας, επισήμανε στην Επίτροπο Κυριακίδη ότι οι Περιφερειάρχες και οι Δήμαρχοι της Ευρώπης ήδη συμμετέχουν ενεργά στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού και υποστηρίζουν τη μεγάλη προσπάθεια εμβολιασμού των πολιτών, απαιτούν ωστόσο συγκεκριμένο σχέδιο για να μη χαθεί η φετινή θερινή τουριστική περίοδος, όπως επίσης και συγκεκριμένα μέτρα προστασίας των τοπικών οικονομιών. Το ενδεχόμενο να μην ανοίξουν έγκαιρα και κυρίως με ασφάλεια τα σύνορα φέτος το καλοκαίρι θα έχει καταστροφικό αντίκτυπο στις τοπικές οικονομίες. Ζητούμενο επίσης, είναι η ΕΕ να επανεξετάσει τις αρμοδιότητες για την υγεία, δίνοντας ισχυρότερο ρόλο στις Περιφέρειες και τους Δήμους.

Ο κ. Τζιτζικώστας στην τοποθέτησή του επισήμανε: «Η αλληλεγγύη είναι το κλειδί και στη μεγάλη προσπάθεια εμβολιασμού των Ευρωπαίων πολιτών απέναντι στον ιό. Χωρίς την αλληλεγγύη σήμερα, θα είχαμε έναν ευρωπαϊκό ‘πόλεμο’ για τα εμβόλια και πολλές χώρες, Περιφέρειες και Δήμοι, πολλοί Ευρωπαίοι πολίτες θα είχαν μείνει πίσω στους εμβολιασμούς. Γι’ αυτό πρέπει να διαφυλάξουμε την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Ωστόσο, οι πολίτες θέλουν έπειτα από ένα χρόνο υγειονομικής κρίσης την επιστροφή στην κανονικότητα και το πρώτο σημαντικό βήμα είναι να ανοίξουμε με ασφάλεια την Ευρώπη για το φετινό καλοκαίρι. Η θέσπιση του πιστοποιητικού εμβολιασμού είναι ένα βήμα μπροστά. Δεν μπορεί από μόνο του όμως να λύσει όλα τα προβλήματα. Χρειάζονται πολλά τεστ άμεσων αποτελεσμάτων στα σύνορα ώστε οι πολίτες και οι επισκέπτες σε κάθε χώρα να είναι ασφαλείς. Η πανδημία απέδειξε πόσο σημαντική είναι η προστασία της δημόσιας υγείας και του υπέρτατου αγαθού της ανθρώπινης ζωής. Οφείλουμε να παραδειγματιστούμε από αυτή την πρωτόγνωρη κρίση, ώστε στο μέλλον η Ευρώπη να είναι καλύτερα προετοιμασμένη σε κάθε επίπεδο διακυβέρνησης για την αντιμετώπιση τέτοιων απειλών. Μόνο ενωμένοι και με στενή συνεργασία σε όλα τα επίπεδα μπορούμε να είμαστε αποτελεσματικοί και να έχουμε την ταχεία αντίδραση που απαιτούν οι ευρωπαίοι πολίτες. Με την ενδυνάμωση των Περιφερειών και των Δήμων, μπορούμε να ενισχύσουμε την εκστρατεία εμβολιασμού, να επιτύχουμε την ταχύτερη απόκτηση ανοσίας στον πληθυσμό και να θέσουμε τις βάσεις για να ανοίξουν τα σύνορα το φετινό καλοκαίρι, ώστε να περιοριστεί η οικονομική κρίση, που ακολουθεί την υγειονομική».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.