Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά Κ. Νοτοπούλου: H Κυβέρνηση προωθεί ένα νομοσχέδιο το οποίο θα αλλάξει τον...

Κ. Νοτοπούλου: H Κυβέρνηση προωθεί ένα νομοσχέδιο το οποίο θα αλλάξει τον χαρακτήρα των μουσείων

Κ. Νοτοπούλου: H Κυβέρνηση προωθεί ένα νομοσχέδιο το οποίο θα αλλάξει τον χαρακτήρα των μουσείων

Με τον Πρόεδρο του Συλλόγου Υπαλλήλων του Υπουργείου Πολιτισμού Βορείου Ελλάδος, κ.Παπανικολάου και τον Γραμματέα κ. Βεργίδη, συναντήθηκε, τη περασμένη βδομάδα, η Τομεάρχης Τουρισμού της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης Κατερίνα Νοτοπούλου.

Η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, μετά την κοινοβουλευτική αναφορά της επιστολής του Συλλόγου προς τον Πρόεδρο της Βουλής, απευθυνόμενη στην Υπουργό Πολιτισμού σχετικά με την δρομολόγηση της μετατροπής των πέντε μεγαλύτερων μουσείων της χώρας σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου συζήτησε από κοντά με τον Πρόεδρο και τον Γραμματέα του Συλλόγου τα καίρια προβλήματα που θα ανακύψουν από την Κυβερνητική αυτή δρομολόγηση.

Η Κυβέρνηση εν μέσω πανδημίας και χωρίς να προηγηθεί διαβούλευση με τους ενδιαφερόμενους φορείς αποφάσισε τη μετατροπή των πέντε μεγαλύτερων μουσείων της χώρας σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, δήθεν για την καλύτερη εξυπηρέτηση των σκοπών του κάθε μουσείου και την ορθότερη διοίκησή τους.

Φαίνεται πως η Κυβέρνηση προωθεί ένα νομοσχέδιο το οποίο θα αλλάξει τον χαρακτήρα των μουσείων και την προσφορά τους στην κοινωνία και τους πολίτες, χρησιμοποιώντας ως όχημα και βάση για την μετατροπή αυτή, το Μουσείο της Ακρόπολης, χωρίς, όμως να έχει σταθμίσει τα ποσοτικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά, αλλά και τις ιδιαιτερότητες του κάθε μουσείου .

Η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επανέλαβε την στήριξή της στους Υπαλλήλους του ΥΠ.ΠΟ και δήλωσε ότι προβλήματα που υφίστανται στην διοίκηση και την λειτουργία των μουσείων θα πρέπει να επιλυθούν μόνο μέσα από την ύπαρξη τους εντός της δομής του ΥΠΠΟ και του δημόσιου χαρακτήρα τους.

Η Υπουργός Πολιτισμού αντί να κομπάζει για το πόσο άριστα τα καταφέρνει το Υπουργείο εν μέσω πανδημίας ας ακούσει τις φωνές των ανθρώπων που υπηρετούν με συνέπεια και αρχές τον Πολιτισμό και την Ιστορία της χώρας μας.

Η απουσία δημοσίου διαλόγου επιτρέπει την ανάπτυξη ιδεοληψιών και η μετατροπή του μουσείου σε ΝΠΔΔ αποτελεί κακή εξέλιξη με συνέπειες που θα αποτυπωθούν στην ταυτότητα των Μουσείων σε επιστημονικό, οικονομικό και διοικητικό επίπεδο.

Από την ίδρυση του ελληνικού κράτους μέλημα του νομοθέτη και των εκάστοτε κυβερνήσεων ήταν η διασφάλιση του κρατικού χαρακτήρα των Μουσείων, γεγονός που εγγυάται τον εθνικό προσανατολισμό της πολιτιστικής πολιτικής του κράτους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.