Είναι η πρώτη φορά που βιώνουμε την παντελή αδράνεια σε ζήτηση, σε προσφορά, σε εργασία και σε παραγωγή στον τουρισμό παγκοσμίως. Έτσι, αυτό στο οποίο πρέπει να στοχεύσουμε τώρα, είναι να δημιουργήσουμε ασφαλή θεμέλια για το αύριο. Το ¼ περίπου του ΑΕΠ της Ελλάδας προέρχεται από τον τουρισμό, ο οποίος πρέπει να ορθοποδήσει και να επανέλθει κατά το δυνατόν.
Όσο ο ιατρικός κόσμος δεν δίνει τελικές απαντήσεις σχετικά με τον χρόνο και τον τρόπο αντιμετώπισης της κατάστασης, τόσο περιορίζονται και οι ελιγμοί για μια πολιτική που θα εξυπηρετήσει την ανάκαμψη του τουρισμού, με δεδομένο ότι δεν υπάρχει προηγούμενη, σύγχρονη εμπειρία πάνω σε ένα τέτοιο πρωτοφανές, παγκόσμιο φαινόμενο.
Επομένως όποιες αναλύσεις γίνονται αυτή την στιγμή, μας δίνουν μόνο μια κατά προσέγγιση εικόνα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μιλά για μεγάλα μεγέθη απωλειών στην Ευρώπη, τα οποία αγγίζουν το 85% στα έσοδα των τουριστικών γραφείων.
Τα Ελληνικά νησιά είναι ένας τουριστικός προορισμός για τους ταξιδιώτες του κόσμου και ένα μεγάλο κεφάλαιο για τον ελληνικό τουρισμό, αλλά είναι και αυτά που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την τουριστική δραστηριότητα για την επιβίωση σημαντικού αριθμού επαγγελματιών και οικογενειών.
Για το λόγιο αυτό, η FedHATTA χαιρετίζει την πρωτοβουλία της Aegean Airlines, η οποία ανακοινώθηκε πρόσφατα, να ενισχύσει την Περιφέρεια και τα νησιά με περισσότερες απευθείας συνδέσεις με το εξωτερικό, δεδομένου ότι οι απευθείας πτήσεις μπορούν να συμβάλλουν με ουσιαστικό τρόπο στην ανάκαμψη του τουρισμού.
Το στοίχημα της επόμενης μέρας της πανδημίας και της ταξιδιωτικής κρίσης, πρέπει να βρει την Ελλάδα έτοιμη να διεκδικήσει όσο μεγαλύτερο μερίδιο της παγκόσμιας τουριστικής κίνησης και βέβαια οι απευθείας πτήσεις διευκολύνουν ιδιαίτερα την επιδίωξη αυτή, σε συνδυασμό με τις προσπάθειες του Υπουργείου Τουρισμού, του ΕΟΤ και βέβαια των φορέων και των επαγγελματιών του χώρου για στοχευμένη προβολή των προορισμών της χώρας μας τόσο στις κλασικές ευρωπαϊκές μας αγορές, όσο και στην παγκόσμια ταξιδιωτική αγορά.