Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά Accor: €329 εκατ. κύκλος εργασιών για το τρίτο τρίμηνο του 2020 Μείωση...

Accor: €329 εκατ. κύκλος εργασιών για το τρίτο τρίμηνο του 2020 Μείωση 63,7% σε like-for-like επίπεδο

  • βελτίωση στη λειτουργική δραστηριότητα
  • οργανική ανάπτυξη με 7.800 δωμάτια
  • επιβεβαιωμένη επιχειρησιακή ευαισθησία για το υπόλοιπο του έτους

Ο Sébastien Bazin, Πρόεδρος και CEO της Accor, δήλωσε:

“Οι επιδόσεις μας το τρίτο τρίμηνο δείχνουν επαναφορά στη λειτουργική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής σεζόν. Το χειρότερο κομμάτι της κρίσης βρίσκεται πλέον πίσω μας, αλλά οι κύριες αγορές μας εξακολουθούν να επηρεάζονται σημαντικά από τα μέτρα που εφαρμόστηκαν για να αντιμετωπίσουν την υγειονομική κρίση. Μόνο η Κίνα σημειώνει σταθερές επιδόσεις και αναμένεται να ανακτήσει γρήγορα το προ κρίσης επίπεδο δραστηριότητας.  

Σε αυτό το ακόμα αβέβαιο πλαίσιο, η πειθαρχία, η προσαρμοστικότητα, και ο έλεγχος του κόστους είναι καίριας σημασίας. Συνεχίζουμε να μεταμορφώνουμε τις δομές μας προκειμένου να κάνουμε τον Όμιλο ακόμα πιο αποτελεσματικό, πιο ευέλικτο και επικεντρωμένο στις πιο κερδοφόρες και πολλά υποσχόμενες αγορές και τμήματα. Αναπτύσσουμε επίσης πρόσθετες πηγές εσόδων στα ξενοδοχεία μας καθώς και στο πρόγραμμα loyalty.

Οι προσπάθειες αυτές θα μας βοηθήσουν να επωφεληθούμε πιο γρήγορα από την ανάκαμψη και να συνεχίσουμε τη φιλόδοξη ανάπτυξη του Ομίλου μας”.

Τα έσοδα του Ομίλου κατά το τρίτο τρίμηνο του 2020 ανήλθαν στα €329 εκατ., μειωμένα κατά 68,7% σύμφωνα με τα δημοσιευμένα στοιχεία και κατά 63,7% σε like-for-like επίπεδο εξαιτίας των επιπτώσεων της υγειονομικής κρίσης.

Το RevPAR μειώθηκε κατά 62,8% κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου του 2020, μια σημαντική διαδοχική βελτίωση έπειτα από ένα δύσκολο δεύτερο τρίμηνο (RevPAR μειωμένο κατά 88,2%). Αυτή η βελτίωση αντικατοπτρίζει την ανάκαμψη των επιχειρήσεων σε όλες τις περιοχές και ιδιαίτερα στην Ευρώπη κατά τη θερινή περίοδο. Ωστόσο, η μείωση των leisure πελατών σε συνδυασμό με την εισαγωγή νέων περιορισμών μετά το τέλος Αυγούστου περιόρισε την ανάκαμψη τον Σεπτέμβριο.

Η Accor άνοιξε 57 ξενοδοχεία -ή 7.800 δωμάτια- κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους, αριθμός ενθαρρυντικός, σε αντιστοιχία με αυτόν του πρώτου τριμήνου (58 ξενοδοχεία και 8.000 δωμάτια). Στο τέλος Σεπτεμβρίου 2020, ο Όμιλος λειτουργούσε 750.135 δωμάτια (5.121 ξενοδοχεία) με 208.000 δωμάτια (1.192 ξενοδοχεία) στο pipeline, το 75% των οποίων σε αναδυόμενες αγορές.

Μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου 2020, λειτουργούσε το 90% των ξενοδοχείων του Ομίλου δηλαδή περισσότερες από 4.600 μονάδες.

Έσοδα Ομίλου

Τα έσοδα του Ομίλου στο τρίτο τρίμηνο του 2020 ανήλθαν στα €329 εκατ., μειωμένα κατά 63,7% με σταθερά δεδομένα ενοποίησης και συναλλαγματικών ισοτιμιών (LFL) και κατά  68,7% σύμφωνα με τα δημοσιευμένα στοιχεία σε σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο του 2019.

In € million

Q3 2019

Q3 2020

Change
(as reported)

Change
(LFL)(1)

HotelServices

760

224

(70.5)%

(69.0)%

Hotel Assets

273

76

(72.3)%

(57.1)%

New Businesses

42

23

(44.2)%

(43.6)%

Holding & Intercos

(26)

5

             N/A

                    N/A

Total

1,049

329

(68.7)%

(63.7)%

(1) Like-for-like: με σταθερά δεδομένα ενοποίησης και συναλλαγματικών ισοτιμιών.

Τα δημοσιευμένα στοιχεία έδειξαν τα ακόλουθα:

  • Οι αλλαγές στο πεδίο ενοποίησης (εξαγορές και πωλήσεις) είχαν αρνητικό αντίκτυπο ύψους €36 εκατ., κυρίως λόγω της διάθεσης των μισθωμένων ξενοδοχείων Mövenpick.
  • Οι συναλλαγματικές διαφορές επέδρασαν αρνητικά κατά €16 εκατ., κυρίως λίγο του δολαρίου ΗΠΑ (-4,5%) και του Ρεάλ Βραζιλίας (-29,7%).

Έσοδα ΗotelServices

Το segment HotelServices, το οποίο περιλαμβάνει αμοιβές από Management & Franchise (M&F) καθώς και από Υπηρεσίες προς Ιδιοκτήτες (Services to Owners), κατέγραψε έσοδα €224 εκατ., μειωμένα κατά 69,0% σε like-for-like επίπεδο. Αυτό αντικατοπτρίζει την επιδείνωση του RevPAR λόγω των επιπτώσεων της επιδημίας Covid-19 και των υγειονομικών περιορισμών που έχουν ληφθεί από κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο.

Τα έσοδα Management & Franchise (M&F) ανήλθαν σε €72 εκατ., μειωμένα κατά 72,4% σε like-for-like επίπεδο, με σημαντική μείωση των fees που βασίζονται στο λειτουργικό περιθώριο των ξενοδοχείων (“incentive fees”) όπως απορρέουν από τα συμβόλαια management.

In € millions

Q3 2019

Q3 2020

Change
(LFL)(1)

Europe

146

44

(69.6)%

Asia-Pacific

54

15

 (70.8)%

Middle East & Africa

24

4

(73.9)%

North America, Central America & the Caribbean

35

6

(80.0)%

South America

13

2

(87.2)%

Total

272

72

(72.4)%

(1) Like-for-like: με σταθερά δεδομένα ενοποίησης και συναλλαγματικών ισοτιμιών.

Το RevPAR του Ομίλου μειώθηκε συνολικά κατά 62,8% κατά το τρίτο τρίμηνο.

Στην Ευρώπη τα έσοδα Management & Franchise μειώθηκαν κατά 69,6% LFL, δείχνοντας συνολική μείωση του RevPAR κατά 56,7% σε όλα τα segments

  • Στη Γαλλία το RevPAR μειώθηκε 44,6% σε like-for-like επίπεδο το τρίτο τρίμηνο, μια καθαρή βελτίωση μετά τις απώλειες κατά 88,6% του δεύτερου τριμήνου. Αυτή η απόδοση ήταν το αποτέλεσμα της ανάκαμψης στους leisure πελάτες στην περιφέρεια την καλοκαιρινή σεζόν (RevPAR μειωμένο κατά 27,6%), ενώ η ευρύτερη περιοχή του Παρισιού (RevPAR μειωμένο κατά 72,2%) επηρεάστηκε από την απουσία διεθνών πελατών.
  • Στο Ηνωμένο Βασίλειο το RevPAR μειώθηκε κατά 79,8%. Αν και λιγότερο επηρεασμένες, οι τάσεις μεταξύ Λονδίνου (-91,8%) και περιφέρειας (-67,2%) ήταν συγκρίσιμες με τις γαλλικές τιμές. Αυτό αντανακλά τις ροές των εθνικών τουριστών σε μια χώρα όπου η διέλευση των συνόρων υπόκειται ακόμη σε αυστηρούς περιορισμούς.
  • Στη Γερμανία το RevPAR μειώθηκε κατά 60,9%. Παρά το τέλος των μέτρων lockdown τα οποία είχαν ληφθεί νωρίτερα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, το RevPAR εξακολουθεί να επηρεάζεται από την τεράστια μείωση των business πελατών, ειδικά από το εξωτερικό.
  • Στην Ισπανία το RevPAR μειώθηκε κατά 77,2% το τρίτο τρίμηνο.

Τα έσοδα Management & Franchise στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού μειώθηκαν κατά 70,8% σε like-for-like επίπεδο, επηρεασμένα από τη μείωση του RevPAR κατά 58,8%.

  • Στην Κίνα, το τρίτο τρίμηνο (RevPAR μειωμένο κατά 29,4%) επιβεβαιώνει την ανάκαμψη της λειτουργικής δραστηριότητας που παρατηρήθηκε το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Αυτή η βελτίωση συνεχίζεται κάθε μήνα (το RevPAR του Σεπτεμβρίου μειώθηκε κατά 16,8%), και οι διακοπές της “χρυσής εβδομάδας” μετά την εθνική εορταστική περίοδο (την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου) επιβεβαιώνουν τις δυνατότητες του εσωτερικού τουρισμού.
  • Στην Αυστραλία το RevPAR μειώθηκε κατά 62,7% το τρίτο τρίμηνο. Η λειτουργική δραστηριότητα περιορίζεται σε εγχώριους πελάτες και καραντίνες ξενοδοχείων που επιβάλει η κυβέρνηση καθώς τα σύνορα της χώρας παραμένουν κλειστά.

Στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή τα έσοδα Management & Franchise μειώθηκαν κατά 73,9% με βάση τη μείωση κατά 69,9% στο RevPAR εξαιτίας του κλεισίματος των συνόρων.

Στη Βόρεια Αμερική, την Κεντρική Αμερική και την Καραϊβική τα έσοδα Management & Franchise μειώθηκαν 80,0%, αντίστοιχα με μια μείωση κατά 83,4% στο RevPAR κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου. Η κατάρρευση των εσόδων από τα fees που βασίζονται στο λειτουργικό περιθώριο του ξενοδοχείου (“incentive fees”) αντισταθμίστηκε εν μέρει από τη σχετική ανθεκτικότητα άλλων εσόδων που δημιουργήθηκαν από Management & Franchise συμβόλαια.

Τέλος, στη Νότια Αμερική, τα έσοδα Management & Franchise μειώθηκαν κατά 87,2% με βάση τη μείωση κατά 80,6% στο RevPAR, αν και αυτό βελτιώνεται σταδιακά.

Τα έσοδα του segment Services to Owners, το οποίο περιλαμβάνει τον κλάδο Sales, Marketing, Distribution & Loyalty, καθώς και κοινές υπηρεσίες και την απόδοση του κόστους προσωπικού, ανήλθαν στα €153 εκατ. έναντι €488 εκατ. στα τέλη Σεπτεμβρίου 2019.

Έσοδα Hotel Assets & Other

Τα έσοδα Hotel Assets & Other ανήλθαν σε €76 εκατ. με μια μείωση 57,1% σε like-for-like επίπεδο, και επηρεάστηκαν από τη μείωση του RevPAR σε Αυστραλία και Βραζιλία.

To project “Strata” στην Αυστραλία επωφελήθηκε από τον εγχώριο leisure τουρισμό στη χώρα. Όσον αφορά στα δημοσιεύμενα στοιχεία η πτώση του 72,3% αυξήθηκε με τη διάθεση του χαρτοφυλακίου των μισθωμένων ξενοδοχείων Mövenpick στις αρχές Μαρτίου 2020.

Από τις 30 Σεπτεμβρίου 2020, το Hotel Assets αντιπροσώπευε 163 ξενοδοχεία και 29.441 δωμάτια.

Έσοδα New Businesses

Μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου 2020 ο κλάδος New Businesses (υπηρεσίες concierge, ενοικιάσεις πολυτελών σπιτιών, ιδιωτικές πωλήσεις πολυτελών διαμονών σε ξενοδοχεία και ψηφιακές υπηρεσίες προς ξενοδοχεία) είχαν έσοδα που μειώθηκαν στα €23 εκατ. ή μειωμένα κατά 43,6% σε like-for-like επίπεδο.

 Eκτίμηση ΕBITDA Οικονομικού έτους 2020

Η Αccor συνήθως ανακοινώνει την ετήσια εκτίμηση EBITDA κατά τη δημοσίευση των εξαμηνιαίων αποτελεσμάτων και των εσόδων του τρίτου τριμήνου. Το υφιστάμενο, διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον και οι εξελίξεις στην κρίση του Covid-19 δεν παρέχουν επαρκή “ορατότητα” ώστε να παρουσιαστεί ένα επαρκές εύρος στόχων.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Όμιλος επωφελείται από τη σταθερή θέση ρευστότητας, η οποία ανέρχεται σε πάνω από €4 δις. στο τέλος Σεπτεμβρίου και παρά την περιορισμένη “ορατότητα” επιβεβαιώνει τους δείκτες λειτουργικής ευαισθησίας για το 2020 ως ακολούθως:

  • Ευαισθησία EBITDA per point of RevPAR κάτω από €20 εκατ.,
  • Μηνιαίο cash burn κάτω από €80 εκατ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.