Αρχική Αρχαιολογία Στην έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου της Τήνου επιτύμβια στήλη από την ανασκαφή...

Στην έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου της Τήνου επιτύμβια στήλη από την ανασκαφή στο Ξώμπουργκο

Στην έκθεση του Αρχαιολογικό Μουσείο της Τήνου εντάχθηκε μαρμάρινη επιτύμβια στήλη, η οποία βρέθηκε στη συστηματική ανασκαφή στο Ξώμπουργκο Τήνου, τον Ιούλιο του 2019. Η στήλη, μετά από την ολοκλήρωση των εργασιών συντήρησης και στήριξης της σε βάση, εντάχθηκε οργανικά στην ενότητα των επιτυμβίων της αίθουσας των γλυπτών της μόνιμης έκθεσης του Μουσείου, προσφέροντας στους επισκέπτες του την ευκαιρία να θαυμάσουν ένα από τα ωραιότερα έργα κλασικής γλυπτικής στις Κυκλάδες. 

Η εύρεση της στήλης είναι αποτέλεσμα της συστηματικής ανασκαφής στο Ξώμπουργο, που διεξάγεται από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, υπό τη διεύθυνση της Ομότιμης Καθηγήτριας Κλασικής Αρχαιολογίας κ. Νότας Κούρου και ειδικότερα στο αρχαίο νεκροταφείο των κλασικών χρόνων στη θέση Βαρδαλάκος στη ΝΑ πλευρά του λόφου του Ξώμπουργου, βρέθηκε μεγάλη μαρμάρινη επιτύμβια στήλη. Η στήλη (αρ. κατ. Α 587) χρονολογείται τον 4ο αι. π.Χ. (370-360 π.Χ.) και αποτελεί εξαίρετο έργο γλυπτικής, δημιούργημα πιθανότατα Τήνιου γλύπτη, όπως υποδεικνύει το ντόπιο μάρμαρο από το οποίο είναι κατασκευασμένη. Η στήλη ύψους 1,70 μ. και πλάτους 0,765 μ. σώζεται αποσπασματικά. Εικονίζεται γυμνός γενειοφόρος άνδρας με στλεγγίδα στο αριστερό χέρι. Πρόκειται για αθλητή (παλαιστρίτης) που συνοδεύεται από μικρή παιδική μορφή με πτηνό. Το θέμα ‘αθλητής με παίδα’  είναι σύνηθες στη  γλυπτική των Κλασικών Χρόνων και η παρουσία του παίδα θεωρείται ότι ενέχει έναν ιδιαίτερο συμβολισμό που έχει δεχθεί πολλές ερμηνείες (υπηρέτης του αθλητή,  έφηβος ερωτικός σύντροφος κ.ά.). Το μικρό μέγεθος και η ηλικία του παίδα, φαίνεται να αποκλείουν τον συνήθως ερωτικό χαρακτήρα που αποδίδεται σε παρόμοιες σκηνές, ενώ η παρουσία του πτηνού παραπέμπει στο γνωστό θέμα της ψυχής που απέρχεται. 

Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών συντήρησης και στήριξης της στήλης σε βάση, το έργο εντάχθηκε οργανικά στην ενότητα των επιτυμβίων της αίθουσας των γλυπτών της μόνιμης έκθεσης του Αρχαιολογικού Μουσείου Τήνου προσφέροντας στους επισκέπτες του Αρχαιολογικού Μουσείου τη μοναδική ευκαιρία να θαυμάσουν ένα από τα ωραιότερα έργα κλασικής γλυπτικής στις Κυκλάδες. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.