Αρχική Περιφέρειες ΜΑΝΟΣ ΚΟΝΣΟΛΑΣ: «3 δις ευρώ τα “κόκκινα δάνεια” στον τομέα του τουρισμού....

ΜΑΝΟΣ ΚΟΝΣΟΛΑΣ: «3 δις ευρώ τα “κόκκινα δάνεια” στον τομέα του τουρισμού. Λύση με ρυθμιση οφειλών και “2η Ευκαιρία”

ΜΑΝΟΣ ΚΟΝΣΟΛΑΣ: «3 δις ευρώ τα “κόκκινα δάνεια” στον τομέα του τουρισμού. Το πρόβλημα του ιδιωτικού χρέους πρέπει να λυθεί με ρυθμίσεις οφειλών και παροχή δεύτερης ευκαιρίας»

«Η αξιωματική αντιπολίτευση, κάτω από το βάρος των – δυσμενών για την ίδια – μετρήσεων της κοινής γνώμης, διολισθαίνει σε ξεπερασμένες και αποτυχημένες πολιτικές του παρελθόντος. Mια προσχηματική πρόταση μομφής για να συσπειρωθεί ένα αποσυσπειρωμένο πολιτικά και κοινωνικά κόμμα, δεν είναι άσκηση και παραγωγή πολιτικής. Είναι τακτικισμός και παραπολιτική», επισημαίνει ο Υφυπουργός Τουρισμού και Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, αναφορικά με την πρόταση μομφής που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ εναντίον του Υπουργού Οικονομικών.

Ο κ. Κόνσολας τονίζει ότι: «ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνησε τη χώρα για τεσσεράμισι χρόνια. Είχε την ευκαιρία να αντιμετωπίσει προβλήματα όπως το πρόβλημα του ιδιωτικού χρέους αλλά δεν το έκανε. Αντίθετα με όλα όσα έκανε, αλλά, κυρίως, με όλα όσα δεν έκανε, επιδείνωσε ακόμα περισσότερο το πρόβλημα που έχει φτάσει πλέον σε οριακό σημείο.

Οι οφειλές των πολιτών προς την Εφορία φτάνουν τα 106 δισεκατομμύρια ευρώ, προς τις τράπεζες τα 92 δισεκατομμύρια ευρώ και προς τα ασφαλιστικά ταμεία τα 38 εκατομμύρια ευρώ».

Ανέφερε ότι οι ρυθμίσεις των 120 δόσεων που έφερε η κυβέρνηση, οι μειώσεις φόρων παράγουν θετικά αποτελέσματα αφού ανασχέθηκε και επιβραδύνθηκε ο ρυθμός αύξησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών των πολιτών προς την Εφορία, ενώ το Μάρτιο είχαμε για πρώτη φορά μείωση των κόκκινων δανείων από το 40% στο 37,4%.

«Το πρόβλημα του ιδιωτικού χρέους είναι πολύ σοβαρό και μεγαλύτερο από αυτό του δημόσιου χρέους», επισήμανε ο κ. Κόνσολας που έκανε ειδική αναφορά στον τουρισμό, λέγοντας ότι πριν ακόμα εκδηλωθεί η πανδημία – δηλαδή πριν από το Μάρτιο – το 1 στα 3 δάνεια των τουριστικών επιχειρήσεων ήταν μη εξυπηρετούμενο.

Το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων στον τομέα του τουρισμού φτάνει τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ ενώ, σε ρύθμιση έχουν μπει δάνεια ύψους 700 εκατομμυρίων ευρώ.

Αναφέρθηκε στην ανησυχία που υπάρχει για επιδείνωση των δεικτών στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, αλλά και στο συνολικό ιδιωτικό χρέος των τουριστικών επιχειρήσεων, με δεδομένο ότι ο τουρισμός βρίσκεται στη δίνη της πιο μεγάλης κρίσης που έχει βρεθεί ποτέ και τόνισε ότι χρειάζεται ένα ενιαίο πλαίσιο ρύθμισης συνολικά των οφειλών προς τις τράπεζες, τα ασφαλιστικά ταμεία και το δημόσιο.

«Ο στόχος είναι να δοθεί η ευκαιρία σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις να ρυθμίσουν συνολικά τις οφειλές τους. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσα από έναν αποτελεσματικό εξωδικαστικό μηχανισμό που δίνει τη δυνατότητα εξόφλησης  όλων των οφειλών σε 240 δόσεις.

Ταυτόχρονα, υπάρχουν θετικά σημεία στο νέο πτωχευτικό δίκαιο που κανείς δεν μπορεί να προσπεράσει.

Μέχρι σήμερα, αυτός που δεν πληρώνει τις οφειλές του είναι αντιμέτωπος με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς από τους οφειλέτες του. Ο πολίτης, όμως, συνεχίζει να χρωστάει, ακόμη και όταν του κατασχέσουν  ολόκληρη την περιουσία του και την πρώτη κατοικία του, αφού δεν υπάρχει προστασία της με τη συμφωνία της προηγούμενης κυβέρνησης με την Τρόικα. Και οι πιστωτές του κινούνται να κατασχέσουν τα εισοδήματα του αλλά και τα εισοδήματα των συγγενών του.

Επίσης, δεν  μπορεί να αποκτήσει νέα περιουσία γιατί οι πιστωτές του κατάσχουν κάθε νέο εισόδημα και περιουσιακό στοιχείο. Για αυτό και βλέπουμε ένα τόσο μεγάλο αριθμό αποποιήσεων κληρονομιάς.

Με το νέο νόμο που έφερε η κυβέρνηση, μετά την πτώχευση προβλέπεται η απαλλαγή του οφειλέτη από όλες τις οφειλές, έτσι ώστε να έχει μια  2η ευκαιρία, για να κάνει ένα νέο ξεκίνημα χωρίς χρέη.

Είναι σαφές ότι ένα πλαίσιο ρύθμισης οφειλών πρέπει να έχει κοινωνική στόχευση, να προστατεύει την πρώτη κατοικία αυτών που πραγματικά έχουν ανάγκη.

Σε αυτή την κατεύθυνση κινείται η ρύθμιση οφειλών με 240 δόσεις, αλλά και η επιδότηση των δανείων της πρώτης κατοικίας για μια πενταετία για τις κοινωνικά ευάλωτες ομάδες.

Οι εύκολες λύσεις που υπόσχονταν κάποιοι, δοκιμάστηκαν και απέτυχαν.

Με το νέο πλαίσιο, όμως, που έφερε η κυβέρνηση δίνεται η δυνατότητα συνολικής ρύθμισης των δανείων και στους τρεις πυλώνες, δηλαδή στις τράπεζες, στα ασφαλιστικά ταμεία και στο δημόσιο. Το πλαίσιο αυτό, αν χρειαστεί, θα επικαιροποιηθεί, θα γίνουν και διορθωτικές παρεμβάσεις όπου χρειάζεται.

Σε μία χρονική περίοδο που η αντιμετώπιση της πανδημίας, αλλά και της αμφισβήτησης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων από την Τουρκία αποτελούν εθνική προτεραιότητα, καλό θα είναι να υποχωρήσουν οι πολιτικοί τακτικισμοί. Γιατί πολιτικός τακτικισμός, χωρίς ουσιαστικό υπόβαθρο και αντίκρισμα, ήταν η κατάθεση της πρότασης μομφής.

Άλλωστε, οι πολίτες είναι αυτοί που αποδίδουν μομφή. Και το έπραξαν πρόσφατα, μέσα από την άσκηση του κορυφαίου δημοκρατικού δικαιώματος.

Με την ψήφο τους».