Home Ειδήσεις στα Ελληνικά Συνάντηση με τον Υπουργό Τουρισμού είχε το νέο ΔΣ του ΣΙΤΕΣΑΠ

Συνάντηση με τον Υπουργό Τουρισμού είχε το νέο ΔΣ του ΣΙΤΕΣΑΠ

Μετά από αρκετό καιρό, δικαιολογημένα λόγω της πανδημίας, πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη συνάντηση του Υπουργού Τουρισμού κ. Χάρη Θεοχάρη, με μέλη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Τουριστικών Επαγγελματικών Σκαφών Άνευ Πληρώματος – ΣΙΤΕΣΑΠ, την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2020. Συμμετείχαν από τον ΣΙΤΕΣΑΠ, με φυσική παρουσία ο Πρόεδρος κ. Πάρις Λουτριώτης και ο Α’ Αντιπρόεδρος κ. Γιάννης Μακρυδάκης, και μέσω τηλεδιάσκεψης, η Γενική Γραμματέας κα Φωτεινή Κιταμρτζιάν, ο Β’ Αντιπρόεδρος κ. Κώστας Χιώτης, ο Ταμίας κ. Αλέξανδρος Μαζαράκης, και ο Έφορος Δημοσίων Σχέσεων κ. Δημήτρης Δεληκάρης.

Στην συνάντηση τόσο ο Υπουργός όσο και το Προεδρείο του ΣΙΤΕΣΑΠ εξέφρασαν την αμοιβαία διάθεση για μία εποικοδομητική συνεργασία με σκοπό αφενός την αντιμετώπιση διαφόρων προβλημάτων του κλάδου και αφετέρου τον προγραμματισμό δράσεων για την αξιοποίηση των προοπτικών του κλάδου που μπορούν να δώσουν μεγάλη ώθηση στην ανάπτυξη του.

Ένα από τα πρώτα θέματα που εκκρεμούν είναι η πρόοδος του αιτήματος χωροθέτησης νέας επαγγελματικής Μαρίνας στο Νοτιο-Ανατολικό Παράκτιο Μέτωπο στην Αττική. Ο κ. Υπουργός αντιλαμβανόμενος την ανάγκη και την σκοπιμότητα, υποσχέθηκε ότι θα εξετάσει κατά προτεραιότητα τις σχετικές ενέργειες, σύμφωνα με προτάσεις που του υπέβαλαν οι εκπρόσωποι του ΣΙΤΕΣΑΠ.

Επίσης συμφώνησε στην χρησιμότητα της προσπάθειας που έχει αναλάβει ο ΣΙΤΕΣΑΠ να υποβάλει συγκροτημένο σχέδιο ανάπτυξης της δραστηριότητας σε διάφορα μέρη της Ελλάδος, σε συνδυασμό με τους ήδη χωροθετημένους τουριστικούς λιμένες, που άλλωστε εντάσσεται και στους στόχους του Υπουργείου. Για το σκοπό αυτό θα υπάρξει συνέχεια της συνεργασίας με το Υπουργείο, προκειμένου να υποβοηθηθεί ο ΣΙΤΕΣΑΠ να διαμορφώσει συγκεκριμένες προτάσεις για ένα δίκτυο τουριστικών λιμένων έτσι ώστε να προσφέρονται για την επέκταση των περιοχών, που σήμερα εκτελούνται οι πλόες των σκαφών. Ο στόχος είναι οι προτάσεις αυτές να υποβληθούν από κοινού με το Υπουργείο Τουρισμού για να ενταχθούν στην χρηματοδότηση από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, σύμφωνα και με την συνεννόηση που έκανε το Δ.Σ. του ΣΙΤΕΣΑΠ σε πρόσφατη συνάντηση με τον Υπουργό Αναπληρωτή Οικονομικών κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη.

Στο θέμα των εξελίξεων της παραχώρησης της Μαρίνας Αλίμου, ο κ. Υπουργός ανέφερε ότι δεν έχει πλέον αρμοδιότητα, παρά το ότι κατανοεί τους προβληματισμούς των επαγγελματιών.

Ιδιαίτερα θετικός ήταν ο κ. Υπουργός στην πρόταση – αίτημα που εξέφρασε ο Πρόεδρος του ΣΙΤΕΣΑΠ κ. Λουτριώτης, για την ένταξη της δραστηριότητας του επαγγελματικού τουριστικού σκάφους στο πρόγραμμα της διαφημιστικής προβολής του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού – ΕΟΤ, επισημαίνοντας μάλιστα ότι ενώ το φωτογραφικό υλικό που προβάλλεται, συχνά δείχνει σκάφη στην θάλασσα, δεν έχει μέχρι σήμερα γίνει ένα στοχευμένο και συγκροτημένο πρόγραμμα ανάδειξης της δραστηριότητας και προβολής της στις κατάλληλες αγορές, για το οποίο ο ΣΙΤΕΣΑΠ είναι στη διάθεση του Υπουργείου. Ο Υπουργός αποδέχθηκε την πρόταση συνεργασίας του ΣΙΤΕΣΑΠ, επεσήμανε ότι στον νέο προγραμματισμό της καμπάνιας τουριστικής προβολής έχει προβλεφθεί και θα υλοποιηθεί η ένταξη της δραστηριότητας.

Κυρίαρχο ήταν το θέμα της διατήρησης της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων του κλάδου, όπως τόνισε ο κ. Λουτριώτης (εκτιμάται ότι δραστηριοποιούνται περίπου 750 μικρομεσαίες και οικογενειακές επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα, με τις περισσότερες με έδρα και κύρια βάση στην Αττική), αφενός επειδή οι επιχειρήσεις του κλάδου έχουν ιδιαίτερα πληγεί από την πανδημία του κορωνοϊού, γιατί δυστυχώς οι αποκλεισμένες χώρες αποτελούσαν και κύριες αγορές της πελατείας – των ναυλωτών των επαγγελματικών τουριστικών σκαφών και αφετέρου, γιατί ο κλάδος έχει πολλές προοπτικές ανάπτυξης, ενώ τόνισε ότι έχουν τεθεί παραγγελίες και αναμένονται στην επόμενη διετία τουλάχιστον 500 ακόμη νεότευκτα σκάφη που θα προστεθούν στον Ελληνικό στόλο.

Αυτό, αλλά και συμφώνησε και ο κ. Υπουργός, είναι τώρα πάρα πολύ σημαντικό, , έχουν ιδιαίτερα πληγεί από την πανδημία του κορωνοϊού, γιατί δυστυχώς οι αποκλεισμένες χώρες αποτελούσαν και κύριες αγορές της πελατείας – των ναυλωτών των επαγγελματικών τουριστικών σκαφών

Ήταν μία ιδιαίτερα φιλική συνάντηση κατά την οποία ο Πρόεδρος κ. Λουτριώτης κάλεσε τον κ. Υπουργό μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν να κάνει έναν δοκιμαστικό πλού με επαγγελματικό σκάφος, για να διαπιστώσει προσωπικά τις ιδιαιτερότητες και τους προβληματισμούς του κλάδου, και παρακάλεσε να συμβάλει και ο ίδιος στους συναρμόδιους υπουργούς συναδέλφους του, στην αντιμετώπιση διαφόρων προβλημάτων του κλάδου.

Η συνάντηση κατέληξε με την συμφωνία ότι μόλις έχει γίνει προεργασία για τις προτάσεις ανάπτυξης της δραστηριότητας, θα επαναληφθεί για να συμφωνηθούν οι επόμενες ενέργειες.

Ο ΣΙΤΕΣΑΠ είναι ιδιαιτέρως ευχαριστημένος από την συνάντηση γιατί τέθηκαν ορισμένα καίρια θέματα που απασχολούν τον κλάδο, αλλά και γιατί ο Υπουργός κατανόησε τους προβληματισμούς της παρούσας περιόδου, αντιμετώπισε με θετικότητα και, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του, συμφώνησε να στηρίξει τις προσπάθειες για επίλυση στα αιτήματα του κλάδου.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

 

Click here and Subscribe Me