Αρχική ΕΕ 27 Σεπτεμβρίου – Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού – Η ειδική ομάδα του ΕΚ...

27 Σεπτεμβρίου – Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού – Η ειδική ομάδα του ΕΚ για τον τουρισμό τονίζει εκ νέου ότι ο τομέας χρειάζεται συντονισμό σε Ευρωπαϊκό επίπεδο

Η ειδική ομάδα του ΕΚ για τον τουρισμό τονίζει εκ νέου ότι ο τομέας χρειάζεται συντονισμό σε Ευρωπαϊκό επίπεδο και σημαντική ενίσχυση για να επιβιώσουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Η επιτροπή Μεταφορών και Τουρισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συνεδρίασε την Τετάρτη με συμμετοχή εκπροσώπων ενδιαφερόμενων ομάδων για να εξετάσει τη δραματική κατάσταση που επικρατεί στον τομέα του τουρισμού και να συζητήσει τρόπους να ξεπεραστεί η άνευ προηγουμένου κρίση. 

Οι ευρωβουλευτές της ειδικής ομάδας του ΕΚ για τον Τουρισμό εξέδωσαν κοινό ανακοινωθέν μετά τη συνάντηση, αναγνωρίζοντας την απογοήτευση του τομέα για την ανεπαρκή παρέμβαση της ΕΕ:

«Έχουν περάσει περισσότεροι από έξι μήνες από τη στιγμή που ξεκίνησε αυτή η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, αλλά δεν υφίστανται ακόμα κοινά κριτήρια για το πώς η ΕΕ θα διαχειριστεί και θα συνεχίσει να λειτουργεί σε αυτή την πανδημία. Δεν υπάρχουν ενιαία υγειονομικά πρωτόκολλα, κανόνες για τα διαγνωστικά τεστ ή για το πώς να αξιολογούνται οι κίνδυνοι, ούτε τήρηση της αρχής της ελεύθερης μετακίνησης.

Ακόμα και όπου η μετακίνηση είναι εν μέρει εφικτή, η ευρεία διακύμανση των κανόνων την καθιστούν εξαιρετικά δύσκολη. Οι πολίτες είναι μπερδεμένοι και δεν έχουν εγγυήσεις ότι το προγραμματισμένο τους ταξίδι θα πραγματοποιηθεί.

Ο τουρισμός, ο οποίος απασχολεί 22 εκ. ανθρώπους στην Ευρώπη, βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Αυτό δεν αποτελεί αμελητέο κίνδυνο: ανάλογα με τη χώρα, ο τουρισμός αντιστοιχεί σε ποσοστό από 4,3% ως 25% του ΑΕΠ. Αν η κατάσταση παραμείνει ως έχει, εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν θα επιβιώσουν μέχρι το τέλος του έτους.

Δεν είναι ακόμα σαφές ποιο εργαλείο διαχείρισης κρίσης θα ενεργοποιηθεί για τον τομέα του τουρισμού, πέρα από το ευρωπαϊκό μέσο προσωρινής στήριξης για τον μετριασμό των κινδύνων ανεργίας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης «SURE». Επιμένουμε ότι απαιτούνται επειγόντως συγκεκριμένες πρωτοβουλίες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένου ενός ξεκάθαρου μηχανισμού για τη διαχείριση της κρίσης – ο τομέας παλεύει για την επιβίωσή του.

Ως εκ τούτου, απαιτούνται άμεσα:

  • Άμεση και στοχευμένη οικονομική στήριξη
  • Διαφανή και εναρμονισμένα κριτήρια για την αξιολόγηση των κινδύνων σε όλη την ΕΕ
  • Ευρωπαϊκός συντονισμός για τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς και τα υγειονομικά πρωτόκολλα
  • Ξεκάθαρο σχέδιο για μια πραγματικά βιώσιμη πολιτική της ΕΕ για τον βιώσιμο τουρισμό

Θα έπρεπε ήδη η ΕΕ να έχει προτείνει στρατηγική για τον βιώσιμο τουρισμό και να έχει αφιερώσει πόρους του προϋπολογισμού από το επόμενο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο. Δεν αποτελεί υπερβολή η πρόταση για δέσμευση 300 εκ. ευρώ για τα επόμενα επτά χρόνια με στόχο την εφαρμογή μιας κοινής στρατηγικής για το βιώσιμο τουρισμό. Είναι απολύτως απαραίτητο να διασφαλίσουμε ότι ο τομέας αυτός θα έχει την ευκαιρία να σταθεί ξανά στα πόδια του μετά από μήνες τελμάτωσης και ότι θα μπορέσουμε να τον επαναπροσδιορίσουμε σε μια πιο βιώσιμη κατεύθυνση.

Χρειαζόμαστε η ΕΕ να δείξει το δρόμο. Είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης και ήρθε η ώρα να παρθούν τολμηρές αποφάσεις».

Μέλη της ειδικής ομάδας για τον Τουρισμό:

Karima Delli (Πράσινοι, Γαλλία – πρόεδρος της επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού)

Benoît Lutgen (ΕΛΚ, Βέλγιο)

Elżbieta Katarzyna Łukacijewska (ΕΛΚ, Πολωνία)

Cláudia Monteiro de Aguiar (ΕΛΚ, Πορτογαλία – μέλος της ομάδας καθοδήγησης)

Barbara Thaler (ΕΛΚ, Αυστρία)

Ελισσάβετ Βόζεμπεργκ – Βρυωνίδη (ΕΛΚ, Ελλάδα)

Giuseppe Ferrandino (Σοσιαλιστές, Ιταλία)

István Ujhelyi (Σοσιαλιστές, Ουγγαρία – μέλος της ομάδας καθοδήγησης)

Josianne Cutajar (Σοσιαλιστές, Μάλτα)

Isabel García Muñoz (Σοσιαλιστές, Ισπανία)

José Ramón Bauzà Díaz (Renew, Ισπανία – μέλος της ομάδας καθοδήγησης)

Søren Gade (Renew, Δανία)

Roman Haider (ID, Αυστρία)

Massimo Casanova (ID, Ιταλία)

Tilly Metz (Πράσινοι, Λιθουανία)

Anna Deparnay-Grunenberg (Πράσινοι, Γερμανία)

Carlo Fidanza (Συντηρητικοί, Ιταλία)

Έλενα Κουντουρά (Ευρωπαϊκή Αριστερά, Ελλάδα)

Mario Furore (Μη εγγεγραμμένοι, Ιταλία)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.