Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά ΜΑΝΟΣ ΚΟΝΣΟΛΑΣ: «Νέο μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης για την Αστυπάλαια με ισχυρό περιβαλλοντικό...

ΜΑΝΟΣ ΚΟΝΣΟΛΑΣ: «Νέο μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης για την Αστυπάλαια με ισχυρό περιβαλλοντικό αποτύπωμα»

Την εκτίμηση ότι η Αστυπάλαια μπορεί να αποτελέσει πρότυπο για το πέρασμα στην πράσινη τουριστική οικονομία, διατύπωσε ο Υφυπουργός Τουρισμού, Μάνος Κόνσολας, στην ομιλία του στο Τριήμερο Οικολογικό Συνέδριο που διοργάνωσε στο νησί ο Δήμος Αστυπάλαιας.

Ο Υφυπουργός Τουρισμού χαρακτήρισε εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι η Αστυπάλαια επιλέχθηκε πιλοτικά ως ένα από τα νησιά από τα οποία θα ξεκινήσει η ηλεκτροκίνηση.

Ο Μάνος Κόνσολας, παρουσίασε πρόταση για ένα νέο μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης στην Αστυπάλαια και επεσήμανε ότι το νησί πρέπει να επενδύσει σε ποιοτικά χαρακτηριστικά με έμφαση στην αναβάθμιση των υποδομών.

Τόνισε ότι μέσα από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης θα χρηματοδοτηθούν επενδύσεις για τη δημιουργία νέων καταλυμάτων υψηλού επιπέδου, αλλά και για την ανακαίνιση και τον εκσυγχρονισμό καταλυμάτων χαμηλών κατηγοριών προκειμένου να μετατραπούν σε boutique hotels, life style hotels.

Ο Μάνος Κόνσολας, αναφερόμενος στη διαμόρφωση της νέας τουριστικής ταυτότητας της Αστυπάλαιας, επεσήμανε:

«Το νησί πρέπει να γίνει ένας προορισμός με ισχυρό και θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, αξιοποιώντας πόρους που θα διατεθούν τα επόμενα χρόνια για να ενισχυθούν επιχειρηματικά σχέδια και δράσεις ενεργειακής αναβάθμισης των τουριστικών καταλυμάτων και χρήσης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Με αυτό τον τρόπο θα υπάρχουν δύο πλεονεκτήματα: το πρώτο είναι ότι στο πεδίο της τουριστικής αγοράς η Αστυπάλαια θα θεωρείται ένας προορισμός με ισχυρό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Το δεύτερο θα είναι η εξοικονόμηση πόρων για τις επιχειρήσεις, αφού το ενεργειακό τους κόστος θα είναι πολύ χαμηλότερο από το σημερινό».

Παράλληλα, ο Υφυπουργός Τουρισμού αναφέρθηκε και στο σχεδιασμό για την υλοποίηση ενός Προγράμματος «Εξοικονομώ» ειδικά για τον τουρισμό, με προϋπολογισμό 600 εκατ. ευρώ, που στοχεύει στην  ανάπτυξη «πράσινων» ξενοδοχείων, τουριστικών καταλυμάτων και ενοικιαζομένων δωματίων, καλύπτοντας δαπάνες ενεργειακής αναβάθμισης.

Ο Μάνος Κόνσολας έκανε ειδικές αναφορές για την ένταξη της Αστυπάλαιας στο χάρτη του θαλάσσιου τουρισμού αλλά και τη  διασύνδεση του τουριστικού προϊόντος του νησιού με τον πρωτογενή τομέα και την τοπική γαστρονομία.

Όπως ανέφερε, το επόμενο διάστημα θα είναι επιλέξιμα προς χρηματοδότηση επιχειρηματικά σχέδια για την ανάπτυξη όχι μόνο υποδομών αγροτουρισμού, αλλά και προώθησης και ανάδειξης της τοπικής γαστρονομίας.

«Το μήνυμα που πρέπει να αναδειχθεί μέσα από αυτό το συνέδριο είναι ότι η Αστυπάλαια, το επόμενο διάστημα, έχει τη δυνατότητα να διαμορφώσει και να υποστηρίξει το δικό της, αυτόνομο πρότυπο τουριστικής ανάπτυξης, που θα στηρίζεται:

1ον: Στην Ποιότητα και στην προσέλκυση επισκεπτών υψηλού εισοδήματος

2ον: Στην Πράσινη Τουριστική Οικονομία και στο Περιβάλλον

3ον: Στην εικόνα ενός εναλλακτικού τουριστικού προορισμού

Αυτό το πρότυπο τουριστικής ανάπτυξης είναι ανταγωνιστικό, έχει μεγάλες προοπτικές. Μπορεί να υποστηριχθεί με έργα, δράσεις και επιχειρηματικά σχέδια που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ», τόνισε ο Υφυπουργός Τουρισμού.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.