Αρχική Δήμοι Η Ελληνίδα φωτογράφος που προβάλλει τον Εύζωνα – ΕΥΖΩΝΕΣ / Οι φύλακες...

Η Ελληνίδα φωτογράφος που προβάλλει τον Εύζωνα – ΕΥΖΩΝΕΣ / Οι φύλακες των αφανών

ΕΥΖΩΝΕΣ / Οι φύλακες των αφανών

Στο ακριτικό Καστελλόριζο θα ταξιδέψει τον Αύγουστο η έκθεση φωτογραφίας με τίτλο “ΕΥΖΩΝΕΣ / Οι φύλακες των αφανών”, έχοντας δρέψει δάφνες στη Θεσσαλονίκη, στη Κρήτη, στο Μεσολόγγι, στη Ξάνθη, στην Ηγουμενίτσα, στη Καβάλα, στη Βαρσοβία και φυσικά σε διάφορα σημεία στην Αθήνα.

Ο Δήμος Καστελλόριζου με ιδιαίτερη χαρά και τιμή παρουσιάζει την 14η ατομική έκθεση φωτογραφίας της καταξιωμένης φωτογράφου Δήμητρας Χατζηαδάμ, στη Πολιτιστική Αίθουσα Δ. Μεγίστης, από 1 έως 16 Αυγούστου 2020. Tα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 1 Αυγούστου 2020, στις 19:00 και την εκδήλωση θα τιμήσει ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, κ. Στεφανής Αλκιβιάδης. Η έκθεση τελεί υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης, του Υπουργείου Εξωτερικών και της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού.

Στα έργα της έκθεσης έχουμε την ευκαιρία να δούμε ένα μοναδικό εικαστικό ταξίδι μιας μακράς φωτογραφικής περιήγησης τριών ετών, που γεννήθηκε το 2013 και διήρκησε μέχρι το 2016. Η Δήμητρα Χατζηαδάμ είναι η μοναδική φωτογράφος που κατάφερε να μπει μέσα σε αυτόν τον απρόσιτο χώρο, ακολουθώντας τους κανόνες που τον διέπουν. Τρέφοντας απέραντο σεβασμό και εκτίμηση κατάφερε να μας ανοίξει ένα «παράθυρο» στον περίκλειστο κόσμο της Προεδρικής Φρουράς. Η ματιά της συναντήθηκε με την αυστηρή καθημερινότητα των Ευζώνων, όχι μόνο εστιάζοντας στο ανέκφραστο βλέμμα, αλλά και αναδεικνύοντας την ανθρώπινη πλευρά τους. Πλέον μας καταθέτει ιστορίες μέσα και έξω από τη Προεδρική φρουρά, ενώ τα ωραία χρώματα στα έργα της θα τραβήξουν την προσοχή, δημιουργώντας έτσι συγκίνηση στον θεατή και φωτίζοντας την αθέατη πλευρά του Εύζωνα. Το κάδρο είναι απλό, με καθαρές γραμμές και ξεκάθαρη λιτή πληροφορία.

Μέσα από τη προσέλευση εκατοντάδων επισκεπτών και μαθητών, η έκθεση έχει παρουσιαστεί με επιτυχία σε 13 πόλεις εντός και εκτός Ελληνικών συνόρων. Καταθέτοντας την ιστορία πίσω από κάθε φωτογραφία, η ίδια ήταν εκεί να απαντά σε ερωτήσεις και σχόλια, με σκοπό η Προεδρική Φρουρά, που πλέον μετρά 150 χρόνια δράσης, να γίνει προσβάσιμη στο βλέμμα του κόσμου. Ο θεατής δεν έχει τη δυνατότητα να επισκεφτεί αυτό το μοναδικό μέρος που διέπεται από τους δικούς του αυστηρούς κανόνες, έχει όμως μια πολύτιμη οπτική και ακουστική καταγραφή, ώστε να παρατηρήσει, αλλά και να αφουγκραστεί τους ήχους.

Ο Εύζωνας είναι ένα σύμβολο παγκόσμιας αναγνώρισης, μπροστά στο οποίο νιώθεις δέος, καθώς ταυτίζεται με την Ελληνική λεβεντιά και αξιοπρέπεια. Ο ίδιος αψηφά τις καιρικές συνθήκες και αποτελεί παράδειγμα στρατιωτικής αρετής και ήθους. Μέσα από τα έργα της φωτογράφου, περιηγούμαστε στην Ακρόπολη και το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, στο αγέρωχο παρουσιαστικό τους, την παραδοσιακή στολή που φέρει πληθώρα συμβολισμών, τις ιδέες και τα συναισθήματά τους. Πρωταρχικός της στόχος είναι η έκθεση να ταξιδέψει εκτός Ελληνικών συνόρων, με βασικό κοινό τους ομογενείς, αλλά και τους φιλέλληνες.

Η έκθεση περιλαμβάνει 45 έργα, από τα οποία 6 βασικά είναι σε φυσικό μέγεθος Εύζωνα 2 μέτρων. Το φωτογραφικό υλικό συνοδεύεται από μαρτυρίες Ευζώνων και ηχητικό ντοκουμέντο των δραστηριοτήτων τους. Σκοπός της έκθεσης είναι να διεγερθούν συναισθήματα μέσω των αισθήσεων, καθώς το κοινό έχει τη δυνατότητα να δει και να αγγίξει από κοντά τσαρούχια και φουστανέλα. Παράλληλα με την έκθεση, ο επισκέπτης του νησιού θα έχει την ευκαιρία να θαυμάσει και ένα δρώμενο, με φωτογραφίες από τις 6 διαφορετικές στολές των ανδρών της Προεδρικής Φρουράς. Θα τοποθετηθούν σε σπίτια κατά μήκος του κόλπου της Μεγίστης, έτσι ώστε, κατά την είσοδό του στο λιμάνι, να αντικρίσει από μακριά τις στολές των Ευζώνων.

#exhibition_evzones  #evzone  #evzones  #dimitra_hatziadam

Ελεύθερη είσοδος για το κοινό

Διάρκεια έκθεσης: 1-16 Αυγούστου  2020
Χώρος: Πολιτιστική Αίθουσα Δ. Μεγίστης 
Διεύθυνση: Πλατεία Χωράφια
Ωράριο λειτουργίας: Καθημερινά 11:30 -13:30 & 19:00 – 22:00
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 24460.49269
Φορέας Οργάνωσης: Δήμος Καστελλόριζου   www.kastellorizo.online/

Facebook:  https://www.facebook.com/dimitra.hatziadam.photography/
Instagram:  https://www.instagram.com/dimitra_hatziadam/
YouTube:     Dimitra Hatziadam

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.