Αρχική Γαστρονομία KOUZINA 2020: διαμοιρασμένο σε ενότητες, θα πραγματοποιείται μέχρι το τέλος του Οκτώβρη

KOUZINA 2020: διαμοιρασμένο σε ενότητες, θα πραγματοποιείται μέχρι το τέλος του Οκτώβρη

Τιμώμενος μεσογειακός προορισμός η Κροατία, Τιμώμενος ελληνικός προορισμός η Νάουσα, Τιμώμενο τοπικό προϊόν το Μέλι

Από την 1η Ιουλίου και σε τακτά χρονικά διαστήματα μέχρι το τέλος Οκτωβρίου θα πραγματοποιούνται δραστηριότητες και εκδηλώσεις της γαστρονομικής γιορτής KOUZINA 2020, αφού η υγειονομική κρίση δεν επέτρεψε τη διεξαγωγή της στην προγραμματισμένη ημερομηνία (15.5 – 15.6.20).

Έτσι, την Παρασκευή 3 Ιουλίου η διοργάνωση ανοίγει τις πύλες της, παρουσιάζοντας στο Παλαιοχώρι τη γιορτή του λάχανου και του φασολιού, η οποία αποτελεί γαστρο-πολιτιστική αναφορά στην τοπική παραγωγή αλλά και στις συνήθειες ενός κόσμου που επιμένει να «ακουμπά» στο παρελθόν, προκειμένου να δομήσει το μέλλον. Η εκδήλωση θα καταγραφεί από Έλληνες εκπροσώπους Τύπου, οι οποίοι θα ακολουθήσουν τριήμερο πρόγραμμα περιήγησης στην Ανατολική Χαλκιδική, που μεταξύ άλλων θα αναδείξει:

το «Ορκύνι Ιερισσού» και
τα «Μύδια Ολυμπιάδας»
ως επιλογές τοπικής πρωτογενούς παραγωγής.

Δρώμενα, προϊόντα, πιάτα, γεύσεις και συνήθειες της ποντιακής και μικρασιάτικης κουζίνας θα αποτυπωθούν από τηλεοπτικές κάμερες Κύπριων εκπρόσωπων Τύπου, οι οποίοι από τις 6 μέχρι και τις 10 Ιουλίου θα λάβουν μέρος σε δραστηριότητες της εβδομαδιαίας θεματικής ενότητας με τίτλο «η κουζίνα των αλησμόνητων πατρίδων». Κατά τη διάρκεια του τετραήμερου θα παρουσιασθεί και η ναουσέικη ποντιακή γαστρονομία, ενώ αναβιώσεις ποντιακών χορευτικών εθίμων θα μεταφέρουν τη γιορτή από την Ημαθία στη Χαλκιδική, προκειμένου να ανακαλύψουν και να συνδέσουν ομοειδή χαρακτηριστικά των δύο προορισμών.

Αργότερα, στα τέλη Ιουλίου και τις πρώτες ημέρες του Αυγούστου, το KOUZINA σε συνεργασία με το Gault & Millau παρουσιάζει αντιπροσωπευτικά πιάτα της κροατικής κουζίνας, στο πλαίσιο παρουσίασης από το Δήμο Αριστοτέλη του ρόλου που θα διαδραματίσει στη βαλκανική χερσόνησο το Κέντρο Διαβαλκανικής Συνεργασίας για τον Τουρισμό και τον Πολιτισμό.

Στις αρχές Οκτωβρίου το KOUZINA υποδέχεται Γερμανούς εκπροσώπους Τύπου και τουριστικών Γραφείων, οι οποίοι θα λάβουν μέρος σε διονυσιακές και θαλασσινές γιορτές, ενώ θα ακολουθήσουν τμήματα των μελλισο-διαδρομών της Κεντρικής και Ανατολικής Χαλκιδικής «από το Χολομώντα μέχρι το Αριστοτελικό Όρος». Θα έχει προηγηθεί η δικτύωση από το Δήμο Αριστοτέλη της τοπικής οινικής περιήγησης με αντίστοιχους οινικούς δρόμους του Κάτω Ρήνου της Γερμανίας, έτσι ώστε η θεματολογία της επίσκεψης να συνάδει με το χειροπιαστό αποτέλεσμα σε ό,τι αφορά την πώληση εξειδικευμένων τουριστικών προϊόντων στη γερμανική τουριστική αγορά. Δεδομένου ότι τιμώμενο τοπικό προϊόν είναι το μέλι, δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην εκπόνηση και δεύτερου τουριστικού πακέτου, το οποίο εστιάζει στις περιπατητικές περιηγήσεις που σχετίζονται με τις τοπικές μελισσοκαλλιέργειες.

«Δοκιμάστε πιάτα από τις κάρτες των εστιατορίων μας» προτρέπει το πρόγραμμα των κύριων δραστηριοτήτων του KOUZINA 2020, το οποίο εμφατικά προωθεί την ντόπια γαστρονομία, αναδεικνύοντας τις δημιουργίες τοπικών chef. Επιπρόσθετα, το πρόγραμμα των παράλληλων δραστηριοτήτων προωθεί το επιτυχημένο πολιτιστικό σενάριο «τι μπορεί να κάνει κάποιος σε μια ελληνική παραδοσιακή αυλή», τονίζοντας την αυθεντικότητα της παρέμβασης.

Ολόκληρο το πρόγραμμα του KOUZINA 2020 αλλά και μέρος δραστηριοτήτων του 2021 είναι αναρτημένα εδώ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.