Αρχική Γαστρονομία Θεσσαλονίκη: Μία πόλη – πολλοί οι προορισμοί!

Θεσσαλονίκη: Μία πόλη – πολλοί οι προορισμοί!

Το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος είναι η αφετηρία του καλοκαιριού και η Θεσσαλονίκη η αφετηρία των εκδρομών!

Μια πόλη που σου δίνει πολλές ευκαιρίες  πρωτόγνωρων ταξιδιωτικών  εμπειριών!

Τι αντιπροσωπεύει για σένα η λέξη απόδραση;

Ένα μεσημέρι σ’ ένα γραφικό λιμανάκι;

Ατέλειωτες ώρες σε μία εντυπωσιακή παραλία;

Ένα βράδυ με τους φίλους σε ένα ατμοσφαιρικό  μπαράκι;

Μία πόλη με ιστορικό παρελθόν που θα σε γεμίσει γνώσεις και εικόνες της βαριάς πολιτιστικής κληρονομιάς;

Ιδιαίτερες και πρωτόγνωρες γευστικές προτάσεις;

Περίπατοι σε μαγευτικούς προορισμούς όπως σε βουνό, λίμνες, καταρράκτες και δάση;

Από την Θεσσαλονίκη … αρχίζουν όλα!

Ο αγαπημένος τουριστικός προορισμός μπορεί να σε κρατήσει μέσα στην πόλη!

Ακόμα και να την έχεις επισκεφθεί στο παρελθόν η παραλία της είναι πόλος έλξης και εμπειριών.

Ακόμα και οι ίδιοι οι Θεσσαλονικείς το ομολογούν. «Καμία ανατολή, κανένα ηλιοβασίλεμα δεν είναι ίδιο στον Θερμαϊκό».

Αλλά και η θέα από τα κάστρα μπορεί να σου κόψει την ανάσα.

Χρωματιστά σπίτια και πέτρινα σοκάκια συνθέτουν ένα σκηνικό που παραπέμπει σε άλλη εποχή. 

Η Παλιά Πόλη φημίζεται για την ομορφιά και την υπέροχη αρχιτεκτονική της και ο επισκέπτης νοιώθει πως αλλάζει εποχή. Περιηγηθείτε στην Ακρόπολη, στα Τείχη, το Επταπύργιο, τους ναούς και απολαύστε το ποτό σας, τον καφέ σας ή το ουζάκι σας.

Βγαλμένα από μια άλλη εποχή είναι και τα Παλιά Λαδάδικα.

Μέχρι το 1917 την περιοχή κατέκλυζαν έμποροι λαδιού και μπορεί η  εικόνα που παρουσιάζουν  σήμερα να μην έχουν καμία σχέση με την εικόνα του παρελθόντος, η ατμόσφαιρα όμως θυμίζει παρελθόν.

Λιθόστρωτα σοκάκια, πολύχρωμα κτήρια, καφέ, μπαρ, μεζεδοπωλεία, ταβέρνες και εστιατόρια συγκεντρώνουν κάθε μέρα πλήθος κατοίκων της πόλης αλλά και τουριστών.

Εκεί μπορεί ο επισκέπτης να γευτεί την πλούσια γαστριμαργική κληρονομιά της πόλης και να την συνδυάσει με βόλτα στις εμπορικές στοές της πόλης.

Τις υπέροχες γεύσεις και τα προϊόντα με παράδοση που υπόσχονται να ικανοποιήσουν ακόμα και τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους θα τα βρεις σε κάθε σημείο της Θεσσαλονίκης. Για αυτό και η Θεσσαλονίκη είναι η Γαστρονομική Πρωτεύουσα της Ελλάδας. Thessaloniki Great Food Capital.

Από το πιο απλοϊκό ταβερνάκι, μέχρι το πιο πολυτελές εστιατόριο.

Εννοείται πως δεν θα φύγεις αν δεν δοκιμάσεις κουλούρι Θεσσαλονίκης, μπουγάτσα με κρέμα, τυρί, κιμά ή σπανάκι και φυσικά τα λαχταριστά τρίγωνα Πανοράματος .

Οι αποδράσεις σε κοντινές αποστάσεις είναι ένα άλλο ατού της πόλης. Αποδράσεις που αλλάζουν το σκηνικό και από μία σύγχρονη μεγαλούπολη μπορεί να βρεθείς σε λίγα λεπτά σε παραλίες, λίμνες, καταρράκτες και ιαματικά λουτρά.

Οι κοντινές παραλίες της Περαίας, της Αγίας Τριάδας, του Αγγελοχωρίου και της Επανομής, δίνουν στον επισκέπτη την ευκαιρία να κολυμπήσει αλλά και να γευτεί παραδοσιακούς ουζομεζέδες σε γραφικά ουζερί, στην κυριολεξία μέσα στο κύμα.

Η πρόκληση της Χαλκιδικής με τις ποικιλόμορφες παραλίες ήταν, είναι και θα είναι για πάντα, η διέξοδος της Θεσσαλονίκης για εκδρομές αυθημερόν ή για περισσότερες μέρες.

Η ιδανική γεωγραφική θέση της πόλης μπορεί να γίνει βάση για πολλές μορφές εκδρομών.

Πολιτιστικοί θησαυροί παγκόσμιας εμβέλειας, θρησκευτικά προσκυνήματα, εξερευνήσεις στη φύση και ποικίλες δραστηριότητες, δίνουν στους επισκέπτες πολλές επιλογές. Μέχρι 15 Ιουνίου, οι επισκέψεις στους αρχαιολογικούς χώρους και στα μνημεία της Θεσσαλονίκης είναι δωρεάν.

Το Εθνικό Πάρκο των λιμνών Κορώνειας, Βόλβης και Μακεδονικών Τεμπών είναι  μία πρόταση που αφήνει τις καλύτερες εντυπώσεις.

Μια εκδρομή στον Χολομώντα σε μεταφέρει σ’ένα τοπίο που ποτέ δεν φανταζόσουν πως μπορεί να είναι τόσο κοντά σε μια πόλη.

40 χλμ βορειοανατολικά του όρους Βερτίσκος βρίσκεται η Όσσα. Ένας από τους παλαιότερους και γραφικότερους οικισμούς της Κεντρικής Μακεδονίας με φυσικό, αρχαιολογικό, λαογραφικό, θρησκευτικό, και αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον.

Οι εκβολές των ποταμών Γαλλικού, Αξιού και Λουδία δίνουν πολλές ευκαιρίες για εξορμήσεις στη φύση και παρατήρηση σπάνιων πουλιών που μπορεί να συνδυάσει ο επισκέπτης με θρησκευτικό τουρισμό και ιστορική αναζήτηση της πορείας της Μακεδονίας στον χρόνο.

Στη λιμνοθάλασσα του Καλοχωρίου ξαφνιάζει το θέαμα των ροζ φλαμίνγκο ενώ στο Δέλτα του Γαλλικού εντυπωσιάζει το καταφύγιο των επιβλητικών νεροβούβαλων.

Στη Χαλάστρα βρίσκεται το Κέντρο πληροφόρησης για το Δέλτα Αξιού όπου ο τουρίστας μπορεί να προμηθευτεί ενημερωτικό υλικό και οικοτουριστικούς χάρτες με προτεινόμενες διαδρομές.

Για τον ανδρικό πληθυσμό η Αγιορείτικη μοναστική πολιτεία είναι ένας τόπος ιδιαίτερος αφιερωμένος αποκλειστικά στην προσευχή και αποτελεί εδώ και αιώνες πνευματικό φάρο για την ορθόδοξη χριστιανική πίστη.

Στα αρχαία Στάγειρα όπου βρίσκεται το Άλσος του Αριστοτέλη ο επισκέπτης έρχεται σε επαφή με τους φυσικούς νόμους που αναφέρονται στα συγγράμματα και το έργο του μεγάλου φιλόσοφου.

Την αρχή του νήματος της Μακεδονίας ο επισκέπτης αρχίζει να το ξετυλίγει στη Βεργίνα στην πρώτη πόλη των Μακεδόνων όπου ο Μέγας Αλέξανδρος ανακηρύχτηκε βασιλιάς και ξεκίνησε την μεγάλη εκστρατεία του που σφράγισε την μοίρα του αρχαίου κόσμου.

Η Θεσσαλονίκη είναι μία πόλη που έχει να σου «διηγηθεί» πολλές ιστορίες. Ιστορίες σύγχρονες αλλά και παλιές με ρίζες που χάνονται στα βάθη των αιώνων.

Κράτα τα μάτια σου και τα αυτιά σου ανοιχτά για να τις δεις και να τις ακούσεις ….αλλά κυρίως κράτα την ψυχή σου ανοιχτή για να νοιώσεις την αξία των ανθρώπων της πόλης.

Αυτοί είναι που την κάνουν αλησμόνητη.

Thessaloniki. Many Stories- One Heart!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.