Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά Ανοίγουν τα ξενοδοχεία με απαραίτητη… Ιατρική Επίβλεψη!

Ανοίγουν τα ξενοδοχεία με απαραίτητη… Ιατρική Επίβλεψη!

Ανοίγουν τα ξενοδοχεία με απαραίτητη… Ιατρική Επίβλεψη!

Μόλις μία μέρα πριν ανοίξουν τα ξενοδοχεία την 1η Ιουνίου, δημοσιεύθηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Υγείας και Τουρισμού, που ορίζει τα υγειονομικά πρωτόκολλα λειτουργίας των τουριστικών επιχειρήσεων.

Τα πρωτόκολλα έχουν δύο σκέλη:

  • Τη λειτουργία του ξενοδοχείου με λεπτομερειακούς κανονισμούς που αφορούν την υγιεινή και την προστασία των πελατών και των ξενοδοχοϋπαλλήλων.
  • Τη διαχείριση περιστατικού με συμπτώματα, ύποπτου για COVID-19.

Σε κάθε ξενοδοχειακό κατάλυμα άνω των 50 δωματίων επιβάλλεται η συνεργασία με ιατρό (ή εναλλακτικά με πάροχο δευτεροβάθμιας φροντίδας), ο οποίος θα έχει σχετική ειδικότητα και εμπειρία και θα είναι εκπαιδευμένος στη λήψη ρινοφαρυγγικού δείγματος για μοριακό έλεγχο από ύποπτο κρούσμα. Τα στοιχεία του ιατρού πρέπει να δηλωθούν στον ΕΟΔΥ.

Καταλύματα μικρότερα των 50 δωματίων δεν υποχρεούνται να δηλώσουν συνεργάτη ιατρό, όμως σε περίπτωση ύποπτου κρούσματος είναι υποχρεωτικό να καλέσουν ιατρό και να ακολουθηθούν πιστά οι διαδικασίες, που προβλέπονται στο παράρτημα ΙΙΙ της Υπουργικής Απόφασης.

Ο ιατρός θα ενεργεί βάσει των οδηγιών του ΕΟΔΥ μέσω web service και θα είναι υπεύθυνος  για τον έλεγχο της νόσου COVID-19 στο κατάλυμα. Ουσιαστικά θα είναι αυτός, που θα καθορίζει, θα ελέγχει και θα επιβλέπει τη διαχείριση ύποπτου περιστατικού και θα πιστοποιεί το θετικό ή αρνητικό αποτέλεσμα του μοριακού ελέγχου.

Σε περίπτωση πιστοποίησης θετικού κρούσματος, ο υπεύθυνος συνεργάτης ιατρός θα μεριμνά για τις διαδικασίες που προβλέπονται από τους κανονισμούς.

Η προθεσμία για τον ορισμό του υπεύθυνου συνεργάτη ιατρού εκπνέει, για τα ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας η 20η Ιουνίου και για τα λοιπά καταλύματα η 5η Ιουλίου.

Οι προθεσμίες αυστηρές και τα πρόστιμα… 4.000 έως 5.000 ευρώ. Σε περίπτωση υποτροπής επιβάλλεται αναστολή λειτουργίας της μονάδας για 15 μέρες!

Ας δούμε όμως λίγο το θέμα πέρα απ’ τις φοβέρες του νόμου.

Πιθανό σενάριο:

Φθάνει στο ξενοδοχείο βράδυ οδικώς, ένα γκρουπ με 50 άτομα, εκ των οποίων ο ένας άρχισε να βήχει στο ταξίδι. Η θερμομέτρηση κατά την είσοδο δείχνει 37οC.

Ύποπτο κρούσμα COVID-19!

Ο ασθενής πρέπει άμεσα να οδηγηθεί (φορώντας μάσκα και γάντια) σε μονόκλινο δωμάτιο και να παραμείνει εκεί.

Μέχρι να αποδειχθεί ότι είναι αρνητικός στον κορωνοϊό και απλά παρουσιάζει μια έξαρση χρόνιας πνευμονοπάθειας, οι διαδικασίες στις κρατήσεις, την καθαριότητα, το room service, τη διαχείριση των κλινοσκεπασμάτων και κάθε φύσης απορριμμάτων δημιουργούν μια άνευ προηγουμένου αναστάτωση στο ξενοδοχείο.

Με τον πελάτη θα πρέπει να ασχολείται ένα μόνο άτομο, με γυαλιά, μάσκα, ρόμπα και γάντια, τα οποία θα απορρίπτονται κάθε φορά. Όταν αυτό το άτομο τελειώνει τη βάρδια του;

Σε αυτά έρχονται να προστεθούν η αλλαγή του προγράμματος του γκρουπ, που θα πρέπει να αναχωρήσει χωρίς τον ύποπτο για COVID-19 επιβάτη, η δέσμευση του μονόκλινου δωματίου που δεν προβλεπόταν, για όσο διάστημα διαρκεί η καραντίνα και η ταυτόχρονη παραμονή στο ξενοδοχείο, των ατόμων που συνοδεύουν τον ασθενή, μετά την αναχώρηση του γκρουπ.

Είναι φανερό πως τέτοια περιστατικά, που υπό άλλες συνθήκες θα πέρναγαν απαρατήρητα ή θα χρειάζονταν, το πολύ-πολύ, μια επίσκεψη γιατρού στο δωμάτιο, τώρα θα αναστατώνουν όλο το ξενοδοχείο.

Ο νόμος ορίζει την υποχρεωτική συνεργασία με ιατρό «ανάλογης ειδικότητας» κλπ. Γεννιούνται τα ερωτήματα:

  • Τι θα συστήσει ο γιατρός; Μοριακό έλεγχο για κορωνοϊό.
  • Ποιος θα κάνει τη λήψη του ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος; Ο γιατρός; Έχει ο συγκεκριμένος γιατρός την ανάλογη εμπειρία; (Δεν είναι ιατρική πράξη ρουτίνας).
  • Ο μικροβιολόγος της γειτονικής πόλης; Απαγορεύεται όμως ο ασθενής που βρίσκεται σε καραντίνα, να βγει από το δωμάτιό του.
  • Αν ο υπεύθυνος γιατρός έχει εμπειρία, πού θα βρει τα εντελώς εξειδικευμένα υλικά για τη λήψη και τη μεταφορά του δείγματος; (Εννοείται πως αυτά δεν βρίσκονται στα φαρμακεία, ούτε τα διαθέτουν όλοι οι μικροβιολόγοι).
  • Σε ποιο εργαστήριο θα γίνει η εξέταση; (Δεν γίνεται σε συνήθη μικροβιολογικά εργαστήρια).
  • Σε τι συσκευασίες θα ταξιδέψει μέχρι εκεί; (Υπάρχουν κανονισμοί).
  • Πότε θα είναι διαθέσιμο το αποτέλεσμα και σε ποιον θα δοθεί; (Λόγω προστασίας προσωπικών δεδομένων, κανένα εργαστήριο δεν θα δώσει απάντηση σε ξενοδόχο ή σε τουριστικό πράκτορα).

Για τη λήψη υλικού για εξέταση χρησιμοποιείται ειδικός μακρύς στυλεός, όπου στην άκρη δεν έχει βαμβάκι (όπως οι συγκεκριμένες μπατονέτες), αλλά dacron. Γι αυτό τέτοιους στυλεούς, είναι πολύ δύσκολο κάποιος να προμηθευτεί.

Η λήψη απαιτεί ειδικό χειρισμό. Ο μακρύς στυλεός εισάγεται στη μύτη, σε βάθος περίπου 14-15 εκατοστά. Αυτός που θα την πραγματοποιήσει, δεν πρέπει να είναι κατ’ ανάγκη γιατρός, μπορεί να είναι νοσηλευτής ή παρασκευαστής, στον οποίο όμως θα πρέπει να έχει προηγηθεί μια επίδειξη και να έχει γίνει τουλάχιστον μία επίβλεψη, τη στιγμή που θα το πραγματοποιεί για πρώτη φορά σε κάποιον εθελοντή.

Η μεταφορά του δείγματος διέπεται από αυστηρούς κανονισμούς ασφαλείας, καθώς πρόκειται για δυνητκά μολυσματικό υλικό που ταξιδεύει…

Το εργαστήριο που θα πραγματοποιήσει την εξέταση, πρέπει να είναι πιστοποιημένο. Τέτοια εργαστήρια υπάρχουν μόνο στις μεγάλες πόλεις.

Από την έρευνα που πραγματοποιήσαμε, μόνο μία από τις εταιρείες που ασχολούνται με δειγματοληψίες για κορωνοϊό, φαίνεται πως έχει την υποδομή και την οργάνωση, ώστε να καλύψει με αξιοπιστία, ταχύτητα και ασφάλεια τη συγκεκριμένη ανάγκη των ξενοδοχειακών καταλυμάτων όλης της χώρας.

Πρόκειται για την εταιρεία hoMed.

Η hoMed εδρεύει στην Αθήνα και ασχολείται από το 1995 με παροχή επείγουσας ιατρικής κατ’ οίκον. Έχει διακριθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την πρωτοποριακή χρήση τεχνολογίας της πληροφορίας στην ιατρική (e-Europe Awards).

Από την έναρξη της πανδημίας COVID-19, κινητές μονάδες της πραγματοποιούν καθημερινές εξορμήσεις σε σπίτια, οίκους ευγηρίας, χώρους εργασίας, ξενοδοχεία και πλοία.

Παράλληλα η hoMed, προβλέποντας την επερχόμενη υγειονομική ανάγκη των ξενοδοχείων, έστησε από την αρχή της πανδημίας όλο το μηχανισμό, ο οποίος μπορεί να υποστηρίξει με αποτελεσματικότητα τις τουριστικές επιχειρήσεις πανελλαδικά.

Κομβικό στοιχείο του μηχανισμού αποτελεί το «σετ δειγματοληψίας», το οποίο η hoMed συνθέτει και διαθέτει στις συνεργαζόμενες επιχειρήσεις. Αυτό περιέχει:

  • Εξοπλισμό ασφαλείας (Αδιάβροχή μακρυμάνικη ρόμπα, μάσκα, γυαλιά, σκούφο, ποδονάρια, γάντια).
  • Σετ γρήγορης εξέτασης για το αντιγόνο του ιού. (Απάντηση σε 5 λεπτά, με βεβαιότητα περίπου 90%).
  • Στυλεό δειγματοληψίας για μοριακό έλεγχο.
  • Φιαλίδιο με ειδικό υγρό συντήρησης του δείγματος.
  • Παγοκύστη.
  • Τετραπλή ειδική συσκευασία για ασφαλή μεταφορά του δείγματος.
  • Έντυπο με αναλυτικές οδηγίες.
  • Φόρμα συγκατάθεσης του εξεταζομένου.
  • Έντυπο και ετικέτες καταγραφής των στοιχείων του εξεταζομένου.

Τέτοια σετ πρέπει να έχει προμηθευτεί κάθε συνεργαζόμενο ξενοδοχείο και να έχει πάντα επάρκεια.

Στο λεκανοπέδιο της Αττικής οι δειγματοληψίες θα πραγματοποιούνται από ομάδα έμπειρων και εκπαιδευμένων νοσηλευτών της hoMed, σε χρονικό διάστημα μικρότερο της μιας ώρας και θα μεταφέρουν το δείγμα άμεσα στο εργαστήριο.

Στην υπόλοιπη Ελλάδα οι δειγματοληψίες θα πραγματοποιούνται από επαγγελματίες υγείας της επιλογής του ξενοδόχου και θα πρέπει να έχουν εγκριθεί από τη hoMed.

Οι επαγγελματίες υγείας θα κάνουν χρήση του σετ δειγματοληψίας και θα υποχρεούνται να τηρούν αυστηρά και απαρέγκλιτα τις διαδικασίες που έχει θεσπίσει η hoMed.

Στους επαγγελματίες αυτούς η hoMed θα παρέχει τηλε-εκπαίδευση, αναφορικά με τις διαδικασίες, τα πρωτόκολλα και τους κανονισμούς ασφάλειας και υγιεινής.

Μετά από κάθε δειγματοληψία που θα γίνεται εκτός Αττικής, το δείγμα θα στέλνεται στο εργαστήριο μοριακής βιολογίας που έχει επιλέξει η hoMed, μέσα στην ειδική τετραπλή συσκευασία ασφαλείας.

Το εργαστήριο μοριακής βιολογίας έχει μακρά εμπειρία σε πολύ εξειδικευμένες εξετάσεις και είναι πιστοποιημένο με ISO 9001.

Είναι πολύ σημαντικό, ότι οπουδήποτε στην Ελλάδα και αν παρουσιασθεί το περιστατικό, θα υπάρχει με βεβαιότητα 90% ΑΜΕΣΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ (μέσα σε 5 λεπτά)!

Σε περίπτωση θετικού κρούσματος η hoMed έχει την υποχρέωση της ολοκλήρωσης των προβλεπομένων διαδικασιών με λήψη ιστορικού, ιχνηλάτηση επαφών, καταγραφή τυχόν υποκειμένων νοσημάτων και δήλωση του περιστατικού στον ΕΟΔΥ.

Μια ακόμη συμβολή της hoMed στον αγώνα που θα κάνουν τα ξενοδοχεία κατά του κορωνοϊού, είναι η ΤΗΛΕΪΑΤΙΚΗ. Οι εφαρμογές της είναι πολλές, αλλά αυτές που ενδιαφέρουν τις τουριστικές επιχειρήσεις αυτή την περίοδο είναι:

  • Θερμόμετρο τηλεϊατρικής
  • Στηθοσκόπιο τηλεϊατρικής
  • Πιεσόμετρο τηλεϊατρικής
  • Οξύμετρο τηλεϊατρικής

Η hoMed θα προμηθεύει τα συμβεβλημένα καταλύματα με θερμόμετρα τηλεϊατρικής. Μόλις ένα από αυτά, σε οποιοδήποτε σημείο της Ελλάδας, καταγράψει θερμοκρασία πάνω από 37οC, στο κέντρο επιχειρήσεων της hoMed θα σημάνει συναγερμός. Αμέσως θα ειδοποιείται ο συντονιστής σχεδίου δράσης του καταλύματος και θα ξεκινούν οι διαδικασίες.

Οι ξενοδόχοι θα έχουν τη δυνατότητα να προμηθευτούν με υπόδειξη της hoMed ηλεκτρονικά στηθοσκόπια. Με αυτά οι γιατροί της hoMed που θα βρίσκονται πάντα στο κέντρο επιχειρήσεων, θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν ακρόαση στο θώρακα του πάσχοντα από απόσταση, χωρίς να χρειάζεται επίσκεψη γιατρού. Η επίσκεψη θα περιλαμβάνει μέτρηση αρτηριακής πίεσης με το πιεσόμετρο τηλεϊατρικής και μέτρηση κορεσμού οξυγόνου με το οξύμετρο τηλεϊατρικής. Εννοείται πως όλα αυτά θα συμπληρώνονται με video-conference ανάμεσα στο γιατρό του κέντρου επιχειρήσεων και του ασθενή.

www.homed.gr
 Τηλ.: 1144

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.