Αρχική Περιφέρειες Η Αττική περνά σε μία νέα εποχή

Η Αττική περνά σε μία νέα εποχή

Γ. Πατούλης: «Σε συνεργασία με την επιστημονική κοινότητα επενδύουμε στο brand name της Αττικής μας, με έμφαση στην ανάδειξη της εξαιρετικής τοπικής μας παραγωγής. Η Αττική περνά σε μία νέα εποχή»

Υπογραφή Συμφώνου Συνεργασίας μεταξύ του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη και του Πρύτανη του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Σπυρίδωνα Κίντζιου για την δημιουργία ενός Επιχειρησιακού Πλαισίου Βιώσιμης Ανάπτυξης της Υπαίθρου στην Ανατολική Αττική

Η ανάπτυξη του αγροδιατροφικού τομέα και η ανάδειξη της υπαίθρου της Ανατολικής Αττικής, μέσα από κοινές συνέργειες και δράσεις, είναι οι δύο βασικοί άξονες του Συμφώνου Συνεργασίας που υπέγραψαν οΠεριφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης και ο Πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Σπυρίδων Κίντζιος, στα γραφεία της Περιφέρειας.

Παρόντες στην τελετή υπογραφής ήταν ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Θ. Αυγερινός, οι Αντιπρυτάνεις Οικονομικών, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης Ι. Χατζηπαυλίδης και Ακαδημαικών Ν. Δέρκας, ο Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Ζώων Ι. Οικονομόπουλος και ο Καθηγητής Οινολογίας Γ. Κοτσερίδης.

«Προτεραιότητά μας είναι να επενδύσουμε στο brandname της Αττικής μας, μέσα και από την ανάδειξη της εξαιρετικής τοπικής μας παραγωγής, ιδιαίτερα την παρούσα περίοδο σταδιακής επανόδου στην κανονικότητα», επισήμανε ο κ. Πατούλης και χαρακτήρισε «πολύτιμη» τη συνδρομή της επιχειρηματικής κοινότητας στην προσπάθεια που καταβάλλει η Περιφέρεια, προς αυτή την κατεύθυνση.

«Μαζί θα σχεδιάσουμε το αύριο και ένα καλύτερο μέλλον για τις νέες γενιές. Σε συνεργασία με το επιστημονικό δυναμικό του Γεωπονικού Πανεπιστημίου δρομολογούμε δράσεις για την ανάδειξη του πρωτογενούς τομέα της Αττικής και την αναβάθμιση των μητροπολιτικών πάρκων και χώρων πρασίνου που βρίσκονται στη διοικητική ευθύνη της Περιφέρειας με έμφαση στο Πάρκο Τρίτση. Παράλληλα θα αξιοποιήσουμε υποδομές, που θα λειτουργήσουν ως φυτώρια ενίσχυσης της καινοτομίας και της νεοφυούς επιχειρηματικότητας, προσαρμοσμένα στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Αττικής. Τα πεδία συνεργασίας είναι πολλά και θα εργαστούμε από κοινού προκειμένου να γυρίσει σελίδα η Αττική και να περάσει σε μία νέα εποχή», δήλωσε ο κ. Πατούλης.

Από την πλευρά του ο Πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Σ. Κίντζιος ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη για την εποικοδομητική συνεργασία επισημαίνοντας πως θα στηρίξει κάθε δράση της Περιφέρειας που θα έχει ως στόχο την ενίσχυση της εξωστρέφειας της Αττικής και την ποιοτική βελτίωση της ζωής των πολιτών. «Θέλουμε να μας υπολογίζετε ως ισχυρό εταίρο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τι προβλέπει το Σύμφωνο Συνεργασίας μεταξύ της Περιφέρειας Αττικής και του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών

Οι επιμέρους στόχοι της συνεργασίας προσδιορίζονται στους εξής:

-Aνάδειξη της Υπαίθρου της ΠΕΑΑ μέσω της διερεύνησης των τομέων παραγωγής, των συγκριτικών πλεονεκτημάτων, των κινδύνων και των ευκαιριών που διαμορφώνονται,

-Ανάπτυξη και προστασία του αγροδιατροφικού τομέα της ΠΕΑΑ και ιδιαίτερα της διασύνδεσης αυτού με το ανθρώπινο δυναμικό και με τους άλλους τομείς παραγωγής (αγροτική παραγωγή – μεταποίηση – υπηρεσίες – γαστρονομία – τουρισμός),

-Ενδυνάμωση και μεγέθυνση του ανθρώπινου και κοινωνικού κεφαλαίου καθώς και την διαφύλαξη του φυσικού περιβάλλοντος και την ορθολογική χρήση των φυσικών πόρων της περιοχής στα πλαίσια της αειφόρου ανάπτυξης (Κοινωνία + Περιβάλλον + Οικονομία), 

-Αξιοποίηση των νέων χρηματοδοτικών εργαλείων που προσφέρει  η Ε.Ε, η νέα ΚΑΠ και η νέα προγραμματική περίοδος (Ε.Σ.Π.Α),

-Εγκατάσταση νέων ακαδημαϊκών δομών του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών  στην ΠΕΑΑ

Το Σύμφωνο Συνεργασίας για την ανάπτυξη του Αγροδιατροφικού Τομέα και την Ανάδειξη της Υπαίθρου της Ανατολικής Αττικής θα βασιστεί σε δύο άξονες:

Ο Πρώτος Άξονας αναφέρεται στη συνεργασία για την διερεύνηση, τον σχεδιασμό και την υλοποίηση όλων των απαραίτητων εργασιών για την εγκατάσταση και λειτουργία στην ΠΕΑΑ:

Του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου ‘EU-CONNEXUS’, το οποίο έχει ήδη ιδρυθεί από το ΓΠΑ, σε συνεργασία με έξι Πανεπιστήμια κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έχει ως αντικείμενο την ευφυή αειφόρο διαχείριση της αστικής παράκτιας ζώνης.
Του Πανεπιστημιακού Ερευνητικού Κέντρου του ΓΠΑ, με προοπτική μετεξέλιξής του σε Τεχνολογικό Πάρκο του ΓΠΑ,
Της Κτηνιατρικής Σχολής του ΓΠΑ
 

Ο δεύτερος άξονας αφορά την εκπόνηση ενός Στρατηγικού Σχεδίου Βιώσιμης Ανάπτυξης του Αγροτοδιατροφικού Τομέα της ΠΕΑΑ. Το εν λόγω Στρατηγικό Σχέδιο θα εστιάσει σε τομείς ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για την ΠΕΑΑ, όπως ο αμπελοοινικός και η κτηνοτροφία. Δράσεις με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αποτελούν, μεταξύ άλλων, η εκπόνηση επιχειρηματικών σχεδίων (businessplans) για την ίδρυση και λειτουργία:

Οινολογικού Ινστιτούτου ευρωπαϊκής εμβέλειας, με σκοπό την παροχή συμβουλευτικής υποστήριξης σε οινοπαραγωγούς, σεμινάρια για το κοινό και διοργάνωση οινοτουριστικών δραστηριοτήτων.
Επισκέψιμου (από σχολεία και τουρίστες) Γεωργό-Κτηνοτροφικού Πάρκου σε έκταση περίπου 1000 στρεμμάτων στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Αττικής, είτε στο Δήμο Λαυρεωτικής ή στο Τατόϊ, που θα φιλοξενεί νέους αγρότες και κτηνοτρόφους που θα χρησιμοποιούν καινοτόμες μεθόδους παραγωγής προσφέροντας αυξημένη προστιθέμενη αξία στα προϊόντα τους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.