Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά Μοναχικές μικρογραφίες της άνοιξης από την Εθνική Λυρική Σκηνή

Μοναχικές μικρογραφίες της άνοιξης από την Εθνική Λυρική Σκηνή

Θοδωρής Τζοβανάκης, Γιώργος Κουμεντάκης

Ένα πρόγραμμα με οκτώ ευαίσθητες μικρογραφίες για πιάνο διαμόρφωσε ο γνωστός πιανίστας Θοδωρής Τζοβανάκης.

Περιλαμβάνει ένα από τα 24 κομμάτια του Παιδικού άλμπουμ το οποίο συνέθεσε ο Τσαϊκόφσκι κατά το πρότυπο ανάλογων έργων του Σούμαν, δύο τραγούδια του Σούμπερτ σε μεταγραφές του Λιστ από τους κύκλους Η ωραία μυλωνού και Το χειμωνιάτικο ταξίδι αντίστοιχα, τα «Τρία βότανα της Μεσογείου» από το έργο Μεσόγειος έρημος του Γιώργου Κουμεντάκη και τη διασημότατη «Άρια στη χορδή του σολ», όπως λέγεται ευρέως η μεταγραφή του β΄ μέρους από την 3η Σουίτα σε ρε μείζονα BWV 1068 του Μπαχ.

Στην άδεια σκηνή της Αίθουσας Σταύρος Νιάρχος ο Θοδωρής Τζοβανάκης ερμηνεύει τις μοναχικές μικρογραφίες της άνοιξης, καθώς η κάμερα διασχίζει τους άδειους χώρους της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. «Αυτό το κενό θα το γεμίσουμε από την αρχή. Βήμα βήμα, νότα νότα, φράση φράση, με την καρδιά και το μυαλό μας, με μουσική. Πολλή μουσική. Ανθισμένη. Μια έξοδος στην άνοιξη, μια έξοδος στη ζωή, μαζί», αναφέρει ο Γιώργος Κουμεντάκης. ​

Έργα Τσαϊκόφσκι, Σούμπερτ / Λιστ, Κουμεντάκη, Μπαχ

Πιάνο: Θοδωρής Τζοβανάκης

Αφήγηση Γιώργος Κουμεντάκης

Η Εθνική Λυρική Σκηνή ευχαριστεί τα καλλιτεχνικά σώματα, τους καλλιτέχνες και συνεργάτες που παραχώρησαν δωρεάν τα δικαιώματά τους προκειμένου να γίνει πράξη η μετάδοση των βίντεο-παραστάσεων του φεστιβάλ δωρεάν για το κοινό στη δύσκολη αυτή συγκυρία.

Μετάδοση: http://www.nationalopera.gr/

YouTube ΕΛΣ: https://www.youtube.com/user/elsnationalopera

Facebook ΕΛΣ: https://www.facebook.com/greeknationalopera/

Το βίντεο θα παραμείνει online έως 17/6 Οι προβολές του 1ου Διαδικτυακού Φεστιβάλ της ΕΛΣ είναι διαθέσιμες στον ιστότοπο του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού http://www.culture.gov.gr/, καθώς και στην σελίδα του Υπουργείου στο Facebook: https://www.facebook.com/culturegr/

Το πρώτο Διαδικτυακό Φεστιβάλ με τίτλο ΕΞΟΔΟΣ: ΑΝΟΙΞΗ, σε καλλιτεχνική διεύθυνση Γιώργου Κουμεντάκη, ανοίγει τα φτερά του στον ψηφιακό κόσμο και μας καλεί να βιώσουμε μια καινούρια εμπειρία θέασης και ακρόασης. Από τις 17 Μαΐου έως και τις 8 Ιουνίου 2020, έντεκα νέες βίντεο-παραστάσεις μουσικής, όπερας, οπερέτας, μουσικού θεάτρου -οι οποίες δημιουργήθηκαν μέσα στην πανδημία-, καθώς και μια μαγνητοσκοπημένη παράσταση χορού, έρχονται δωρεάν στο σπίτι μας. Όλες οι βίντεο-παραστάσεις του Φεστιβάλ θα κινηθούν γύρω από τον θεματικό άξονα της προσμονής της άνοιξης, της αναγέννησης της φύσης, του ερχομού του καινούριου.

Το Φεστιβάλ υλοποιείται με τη στήριξη της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) για την ενίσχυση της καλλιτεχνικής εξωστρέφειας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.