Ιστορική χαρακτηρίστηκε η σημερινή ημέρα για τον Υμηττό, καθώς υπεγράφη Μνημόνιο Συνεργασίας για τη δημιουργία και πιστοποίηση μονοπατιών μήκους 90 χλμ., μεταξύ του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη και του προέδρου του Σύνδεσμος Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού (ΣΠΑΥ) Γιάννη Κωνσταντάτου, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Πυροφυλάκιο Αργυρούπολης, παρουσία, μεταξύ άλλων, της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ, του περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη, δημάρχων και εκπροσώπων των έντεκα όμορων δήμων, πολιτών και εθελοντών.
Όπως τόνισε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο κ. Χατζηδάκης, «η σημερινή συνεργασία στέλνει ένα μήνυμα αναβάθμισης της ποιότητας ζωής, προστασίας της φύσης και σύνδεσης των κατοίκων με την πλούσια φυσική μας κληρονομιά».
Όπως είπε, «ο Υμηττός είναι το βουνό, γύρω από το οποίο ζει το 10% του ελληνικού πληθυσμού. Είναι ένα στολίδι στην καρδιά της Αττικής, που έχει αντέξει παρά την συνεχή ανάπτυξη γύρω του». Και πρόσθεσε: «Η δική μας ευθύνη είναι να διατηρήσουμε τη μοναδική βιοποικιλότητα και το φυσικό περιβάλλον του, να βελτιώσουμε την προσπελασιμότητά του -ώστε όλοι να μπορούμε να απολαύσουμε τα οφέλη της επαφής με τη φύση- και να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές έναν πόλο πρασίνου και αναψυχής για τον οποίο θα είμαστε περήφανοι».
Όπως έκανε γνωστό ο κ. Χατζηδάκης, το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα για τον Υμηττό «προχωράει με ταχύτητα, αλλά και με προσοχή, έτσι ώστε να διαμορφώσει νέες συνθήκες σφαιρικής προστασίας του Υμηττού», όπως είπε, ενώ ανέφερε, ότι θα ακολουθήσουν και νέες αντιστοιχες πρωτοβουλίες σε πανελλαδικό επίπεδο για την προστασία του περιβάλλοντος.
Επιπλέον, τόνισε τις αποφάσεις του ΥΠΕΝ για στήριξη της ηλεκτροκίνησης και ειδικά των ηλεκτρικών ποδηλάτων, ενώ έκανε λόγο για τη βούληση της κυβέρνησης αλλά και του ίδιου του πρωθυπουργού για την προώθηση «μίας πραγματικά πράσινης πολιτικής», ακολουθώντας τα βέλτιστα ευρωπαϊκά παραδείγματα, όσον αφορά, μεταξύ άλλων, «την απολιγνιτοποίηση, την απόσυρση των πλαστικών μίας χρήσης, την ανακύκλωση και την ολοκληρωμένη διαχείριση των σκουπιδιών».
Από την πλευρά του ο κ. Πατούλης, εκφράζοντας τη βούληση της Περιφέρειας για αμέριστη αρωγή στο εγχείρημα, τόνισε, ότι η εν λόγω πρωτοβουλία «μπορεί να γίνει παράδειγμα μίμησης, αλλά και τουριστικής αξιοποίησης για όλους τους ορεινούς όγκους της Αττικής, κάτι το οποίο το λαμβάνουμε ιδιαίτερα υπόψη», ενώ επεσήμανε τη σημαντική δυναμική που μπορεί να αναπτυχθεί για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης.
Ειδικότερα, οι δράσεις που προβλέπονται από τη συνεργασία και που πρόκειται να χρηματοδοτηθούν από το ΥΠΕΝ, περιλαμβάνουν τη δημιουργία πιλοτικού πεζοπορικού δικτύου μονοπατιών, την εθνική και ευρωπαϊκή πιστοποίησή τους αλλά και το συντονισμό δράσεων και πρωτοβουλιών ανάδειξής του Υμηττού ως πόλου έλξης για τους πολίτες και τους επισκέπτες του Λεκανοπεδίου.
Όπως εξήγησε ο δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης και πρόεδρος του ΣΠΑΥ Γιάννης Κωνσταντάτος, «είναι μία ιστορική ημέρα, καθώς συνεχίζεται μία διαδικασία που είχε ξεκινήσει από τον Φεβρουάριο. Ζητούμενο δεν είναι το τι θα κάνει ο κάθε δήμος ξεχωριστά, αλλά να ενώσουμε τον Υμηττό μας, προκειμένου ένας πολίτης από τη Γλυφάδα να μπορεί με ασφάλεια να περπατήσει και να βγει στου Ζωγράφου αν θέλει».
Όπως τόνισε, «ο κορονοϊός έφερε χιλιάδες κόσμου στο βουνό. Αξιοποιούμε αυτή την ευκαιρία και πάμε και ένα βήμα παρακάτω». Προσέθεσε δε ότι οι διαδικασίες θα ξεκινήσουν άμεσα, αλλά θα εμπλουτίζονται συνεχώς», ενώ εξέφρασε την επιθυμία για τη δημιουργία του θεσμικού πλαισίου για τη δημιουργία και ποδηλατοδρόμων, καθώς, όπως είπε, «ειδικά το ηλεκτρικό ποδήλατο θα δώσει την ευκαιρία σε χιλιάδες ανθρώπους να μπουν στο βουνό και να χαρούν τη φύση».
Το εν λόγω πιλοτικό πεζοπορικό δίκτυο μονοπατιών θα περιλαμβάνει διαδρομές συνολικού μήκους 90 χιλιομέτρων, θα συνδέεται με το αστικό περιβάλλον με πύλες-εισόδους και περιαστικό πεζόδρομο, θα διαθέτει ζώνες-πόλους δραστηριοτήτων, ενώ μακροπρόθεσμα μπορεί να συνδεθεί με ποδηλατόδρομο με τα μητροπολιτικά πάρκα Γουδή και Ιλισίων αλλά και με το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού.
Τέλος, ο ΣΠΑΥ ξεκαθαρίζει ότι «στόχος υλοποίησης της προσπάθειας του Συνδέσμου είναι η διασφάλιση ότι ο Υμηττός να παραμείνει βουνό, αποτρέποντας κάθε άλλη σκέψη, πετυχαίνοντας δραστική μεταβολή στον τρόπο ζωής των ανθρώπων που ζουν γύρω από αυτόν, με απώτερο σκοπό τη βελτίωσή της».
Συμβαλλόμενα μέλη της Συνεργασίας είναι τα εξής: Υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, πρόεδρος ΣΠΑΥ Γιάννης Κωνσταντάτος, πρόεδρος ΠΟΥ, Εμμανουήλ Κιτσέλλης, πρόεδρος του ΜΑΙΝΑΛΟΝ Κοιν.Σ.Επ., Ιωάννης Λαγός, ο πρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Ανδρέας Μπουντουβής, CIVINET CY-EL Secretariat AMKE Κοσμάς Αναγνωστόπουλους, συντονιστής, και ο πρόεδρος του ΣΕΠ Κανέτης Ισίδωρος
Παρόντες στην εκδήλωση, μεταξύ άλλων ήταν οι οι επικεφαλής των Εθελοντικών Ομάδων Δασοπροστασίας & Πυρόσβεσης του Υμηττού, οι κκ: Κωνσταντίνος Αραβώσης, γγ Φυσικού Περιβάλλοντος & Υδάτων, Ευθύμιος Μπακογιάννης, γγ Χωροταξίας & Αστικού Περιβάλλοντος, Βασίλειος Παπαγεωργίου,γγ Πολιτικής Προστασίας.
Επίσης το «παρών» στην υπογραφή του μνημονίου έδωσαν και οι δήμαρχοι: Ισίδωρος Μάδης, δήμαρχος Παιανίας, Βασίλειος Ζορμπάς, δήμαρχος Αγίας Παρασκευής, Χρήστος Βοσκόπουλος, δήμαρχος Καισαριανής, Δημήτριος Κιούσης, δήμαρχος Κρωπίας, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, Βασίλειος Θώδας, δήμαρχος Ζωγράφου, Ηλίας Αποστολόπουλος, δήμαρχος Παπάγου-Χολαργού.