Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά Στο τελικό στάδιο αδειοδοτήσεων η επένδυση των 200 εκατ. ευρώ στα πρώην...

Στο τελικό στάδιο αδειοδοτήσεων η επένδυση των 200 εκατ. ευρώ στα πρώην κτήματα Καμπά

H ανάπτυξη του πολυχώρου Cambas Project στην Κάντζα, παραμένει στην πρώτη γραμμή της εταιρείας ανάπτυξης ακινήτων Reds, που ως έργο με μακροπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα δεν επηρεάζεται από την επιδείνωση του οικονομικού κλίματος.

Πρόκειται για μία μεικτή επένδυση γραφείων, μαζί μεταξύ άλλων με εμπορικό κέντρο και ξενοδοχείο, σε οικόπεδο 157.383 μ3. Η επένδυση κοστολογείται πάνω από 200 εκατομμύρια και αναμένεται να δημιουργήσει 1.600 νέες θέσεις εργασίας.

Το Cambas Project θα κατασκευαστεί σε οικόπεδο 315 στρεμμάτων, στην έκταση του παλιού οινοποιείου Καμπά στην Κάντζα. 

Το έργο θα συνδυάζει την ανάδειξη των διατηρητέων κτιρίων Καμπά με μία νέα σύγχρονη ανάπτυξη, σε υπαίθριο περιβάλλον με χρήσεις γραφείου, αγοράς, ψυχαγωγίας και πολιτισμού.

 

  • Δεσπόζουσα θέση στο Cambas Project κατέχει η Κεντρική Πλατεία, ένας εκτενής ανοιχτός χώρος στον οποίο θα κυριαρχούν το πράσινο, το υδάτινο στοιχείο, διαδρομές περιπάτου, καθώς και μεγάλος αριθμός καθιστικών χώρων. Η Κεντρική Πλατεία, στο μέσο της οποίας θα αναπτυχθεί τεχνητή λίμνη, προβλέπεται να φιλοξενεί πλήθος υπαίθριων εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων. Η πλατεία θα περιλαμβάνει επίσης ανθόκηπο, αστικό αγρό, οικολογικό κιόσκι, πάρκο skate, καθώς και ένα αμφιθεατρικό πάρκο για την ανάπαυση των επισκεπτών και την παρακολούθηση εκδηλώσεων.

    Αρκετοί θα είναι επίσης τόσο οι υπαίθριοι όσο και οι στεγασμένοι χώροι αθλητικών δραστηριοτήτων, μεταξύ των οποίων διαδρομές στίβου που θα διατρέχουν καθέτως την Κεντρική Πλατεία, ενώ στο πλάνο εντάσσεται πλησίον της τεχνητής λίμνης και η ύπαρξη εστιατορίου, καφέ, μουσείου οινοποιίας, καθώς και μίας εκκλησίας.

    Παράλληλα, προβλέπεται η ανάπτυξη ενός ξενοδοχείου, το οποίο θα συνδυάζει την πολυτέλεια με τη βιωσιμότητα, με εγκαταστάσεις που θα περιλαμβάνουν εστιατόρια, μπαρ, πισίνα, κέντρο ευεξίας, καθώς και ένα περιστοιχισμένο από βλάστηση συνεδριακό κέντρο.

    Τα υπόλοιπα κτήρια της ανάπτυξης θα συνδυάζουν αρμονικά σύγχρονους και ευέλικτους χώρους γραφείων και εμπορικά καταστήματα, ενώ θα αναπτυχθεί και συγκρότημα κινηματογράφων και χώρων εστίασης, το οποίο θα βρίσκεται παρακείμενα του αμφιθεατρικού πάρκου και αντιδιαμετρικά του ξενοδοχείου.
       

  • Αποσκοπώντας στην προσέλκυση κορυφαίων, διεθνών και εγχώριων, επιχειρήσεων, η REDS προσεγγίζει καινοτόμα την πρόταση για τους χώρους γραφείων. Για την ανάπτυξη των χώρων εμπνεύστηκε από τις κορυφαίες διεθνώς προδιαγραφές εργασιακού περιβάλλοντος που έχουμε δει σε κτήρια γραφείων πολυεθνικών τεχνολογικών κολοσσών.

    Η φιλοσοφία αυτή στηρίζεται στην αρχή πως η παραγωγικότητα συνδέεται με το εργασιακό περιβάλλον, την ευζωία και την ικανοποίηση των εργαζομένων. Με άξονα αυτή την αρχή, οι χώροι γραφείων στο Cambas Project ακολουθούν μια βιώσιμη και ευέλικτη προσέγγιση, βάσει της οποίας ο χώρος εργασίας μετατρέπεται σε έναν πιο ανοικτό και κοινωνικό χώρο, για να προσφέρει προστιθέμενη αξία στους εργαζομένους και τους επισκέπτες με πληθώρα κοινόχρηστων παροχών που ενθαρρύνουν την αλληλεπίδραση και την προσωπική φροντίδα.

    Το γραφείο μετατρέπεται έτσι σε κάτι πολύ περισσότερο από ένα χώρο εργασίας και συγκεκριμένα σε έναν χώρο γνωριμίας και δικτύωσης με άμεση πρόσβαση στις εμπορικές αναπτύξεις. Με τον τρόπο αυτό, προσφέρεται στους εργαζομένους η δυνατότητα να συνδυάζουν καθημερινές δραστηριότητες και ώρες εργασίας, μέσα σε ένα ολοκληρωμένο, ισορροπημένο και παραγωγικό εργασιακό περιβάλλον. Αντίστοιχα, τα εμπορικά καταστήματα, τοποθετημένα στα ισόγεια επίπεδα των χώρων γραφείων, συνδέονται άμεσα με την Κεντρική Πλατεία, διασφαλίζοντας δημόσιους χώρους που χαρακτηρίζονται από αλληλεπίδραση και συνεχή κίνηση στη βάση των κτηρίων.    

  • Ακολουθώντας τις σύγχρονες και αναγκαίες απαιτήσεις, η βιωσιμότητα όχι απλά δεν παραγκωνίστηκε αλλά εδώ πρωταγωνιστεί σε κάθε πτυχή της ανάπτυξης του ακινήτου.  

    Όλα τα κτήρια του Cambas Park προβλέπεται να επιτυγχάνουν τις χαμηλότερες δυνατές εκπομπές αέριων ρύπων και ταυτόχρονα σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας, εξασφαλίζοντας τη διεθνώς αναγνωρισμένη πιστοποίηση LEED.

    Παράλληλα, προτεραιότητα θα δοθεί στην εκτεταμένη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για τις ενεργειακές ανάγκες του πάρκου, ενώ ο βιώσιμος χαρακτήρας του project ενισχύεται ταυτόχρονα από τη βέλτιστη χρήση των φυσικών πόρων, τη χρήση πιστοποιημένων δομικών υλικών, τεχνολογιών επεξεργασίας και ανακύκλωσης υδάτων και απορριμμάτων, καθώς και τους ανοιχτούς «πράσινους» χώρους που ενθαρρύνουν τις «πράσινες» μετακινήσεις και την προστασία της βιοποικιλότητας.    

    Τα μεγέθη
    Η δομήσιμη επιφάνεια του έργου είναι 89.000 τετραγωνικά μέτρα, περιλαμβάνοντας χρήσεις:

  • Η στρατηγική τοποθεσία του έργου (εύκολη πρόσβαση από κάθε σημείο της Αττικής, εγγύτητα στο αεροδρόμιο, πιθανή σύνδεση με μελλοντικές επεκτάσεις οδικού και σιδηροδρομικού δικτύου), αναμένεται να αναδείξει το πρότζεκτ σε  σημαντικό πόλο έλξης πολυεθνικών και εγχώριων επιχειρήσεων, καθώς και επισκεπτών από κάθε σημείο της Αττικής.  

    Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της REDS, η ημερήσια επισκεψιμότητα του Cambas Park υπολογίζεται σε 4.000 άτομα, με τα ετήσια έσοδα από μισθώματα να εκτιμώνται σε 23 εκατ. ευρώ.

    Σύμφωνα με το Master Plan, το 18% της συνολικής έκτασης αντιπροσωπεύει δομήσιμη επιφάνεια, το 60% αφορά σε χώρους πρασίνου, ενώ το 22% σε χώρους στάθμευσης.   Αναφορικά με το μείγμα των χρήσεων, υπολογίζεται πως από τα 138.815 τ.μ. της επιφάνειας του Cambas Park, τα 79.700 τ.μ αντιστοιχούν σε νέες κτηριακές αναπτύξεις, ενώ 53.115 τ.μ. σε υπαίθριους χώρους και πλατείες.  

    Τα νέα κτήρια που θα αναπτυχθούν περιλαμβάνουν χώρους γραφείων (51.220 τ.μ.), ξενοδοχείο και συνεδριακό κέντρο (εμβαδού 12.180 τ.μ.), καθώς και εμπορικούς χώρους (16.400 τ.μ.).  

    Ταυτόχρονα, σε έκταση 24.770 τ.μ. θα φιλοξενούνται χώροι πολιτιστικού ενδιαφέροντος και συγκεκριμένα τα κτήρια του διατηρητέου οινοποιείου, τα οποία πρόκειται να αποκατασταθούν για να στεγάσουν ψυχαγωγικές και πολιτιστικές χρήσεις, εμπλουτίζοντας αισθητά τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της ανάπτυξης. 

Το καθοριστικό βήμα για το ξεμπλοκάρισμα της επένδυσης έγινε τον Οκτώβριο του 2019. Όταν το Κεντρικό Συµβούλιο Πολεοδοµικών Θεµάτων και Αµφισβητήσεων (ΚΕΣΥΠΟΘΑ), ενέκρινε την Πολεοδοµική Μελέτη της Περιοχής Οργανωµένης Ανάπτυξης Παραγωγικών Δραστηριοτήτων (ΠΟΑΠΔ) για την οριοθέτηση των ρεμάτων. Δίχως την ολοκλήρωση εκείνης της διαδικασίας, δεν θα μπορούσε να προχωρήσει η σύνταξη του Προεδρικού Διατάγματος (σ.σ. και σε επόμενο στάδιο η οικοδομική άδεια) για την πολεοδόμηση της έκτασης, εντός της οποίας θα πραγματοποιηθεί η επένδυση.

Επόμενος σταθμός της επένδυσης είναι η υποβολή στο Συμβούλιο της Επικρατείας για έλεγχο νομιμότητας του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος.

Το τελευταίο βρίσκεται στο στάδιο της υπογραφής του-βήμα απαραίτητο προτού την αποστολή του στο ΣτΕ- από τους συναρμόδιους υπουργούς. Τη γνωμοδότηση του ΣτΕ θα διαδεχθεί η ενσωμάτωση των παρατηρήσεων του υπουργείου Περιβάλλοντος, ώστε το Προεδρικό Διάταγμα να οδηγηθεί προς υπογραφή από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Στη συνέχεια η εταιρεία αναμένεται να προχωρήσει στη διαδικασία εξασφάλισης οικοδομικής άδειας

Για να πάρει προσεχώς το Cambas Project σάρκα και οστά, απαραίτητη ήταν και παραμένει ακόμα φυσικά, η αγαστή συνεργασία της REDS με τον Δήμο Παλλήνης.

Ακριβώς στο πλαίσιο αυτό, η REDS έχει συμφωνήσει ότι το 50% της συνολικής έκτασης (ήτοι 157 στρέμματα) του Cambas Project θα παραχωρηθεί στον Δήμο Παλλήνης προς κοινόχρηστη χρήση των πολιτών. Με το υπόλοιπο 50% της έκτασης, ασφαλώς, να πηγαίνει για την κατασκευή κτιρίων γραφείων, ξενοδοχείων και όλων των άλλων χώρων που συμπεριλαμβάνονται στην επένδυση. Την ίδια στιγμή, 80 περίπου θα είναι τα στρέμματα ακάλυπτων χώρων πρασίνου και κυκλοφορίας στο πάλαι ποτέ οινοποιείο Καμπά.

Να υπογραμμιστεί ότι η θυγατρική της REDS, «KΑΝΤΖΑ ΕΜΠΟΡΙΚΗ Α.Ε.», έχει υπογράψει και μνημόνιο συνεργασίας με τον Δήμο Παλλήνης για το τελικό σχέδιο του έργου.

Με αφορμή το Cambas Project, αλλά μέσω κι άλλων επενδύσεων όπως π.χ. για το Piraeus Port Plaza στον Αγ. Διονύσιο ή για το The Orbit στη Λεωφόρο Κηφισίας, αναδεικνύεται ξεκάθαρα μία τάση.

Η τάση αυτή, αφορά την ανάγκη που δημιουργείται σταδιακά να αποκτήσει η Ελλάδα όλο και περισσότερες σύγχρονες γραφειακές εγκαταστάσεις. Εγκαταστάσεις οι οποίες θα μπορούν να φιλοξενήσουν μεγάλες εταιρείες του εσωτερικού και ακόμη περισσότερο του εξωτερικού, που θα επιλέξουν να έρθουν και να δραστηριοποιηθούν στη χώρα μας. Εγκαταστάσεις γραφείων που όχι μόνο θα κρίνονται απλώς καινούργιες, αλλά που θα έχουν κιόλας το μέγεθος να φιλοξενήσουν πολλούς εργαζομένους στις εγκαταστάσεις τους. Διότι μία μεγάλη εταιρεία, απαιτεί μεγάλους χώρους, που θα στεγάζουν αντίστοιχα τον μεγάλο αριθμό εργαζομένων τους.

Επενδύσεις λοιπόν όπως το Cambas Project, που συμπεριλαμβάνει κτίρια γραφείων, δεν μπορεί παρά να έχει ως στόχο την προσέλκυση μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Με το συγκριτικό πλεονέκτημα πως η επένδυση στα παλιά οινοποιεία Καμπά, θα περιλαμβάνει μία ολοκληρωμένη εμπειρία με ξενοδοχεία, ψυχαγωγία, πρόσβαση σε εμπορικές αγορές, πέραν δηλαδή των κτιρίων γραφείων.

Η REDS του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ πρωταγωνιστεί σε μεγάλες και εμβληματικές επενδύσεις, όπωςη πρόσφατη επέκταση των εγκαταστάσεων του Smart Park στο εκπτωτικό χωριό McArthurGlen (σ.σ. επένδυση ύψους 22 εκατ. ευρώ), καθώς κι η επικείμενη ανάπλαση της μαρίνας Αλίμου. Ενός project προϋπολογισμού 107,5 εκατ. ευρώ, που θα αλλάξει συνολικά την εικόνα της ευρύτερης περιοχής.

 
 
 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.