Αρχική Δήμοι ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΛΟΝΝΗΣΟΥ ΣΤΟΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΛΗΨΗ ΕΚΤΑΚΤΩΝ...

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΛΟΝΝΗΣΟΥ ΣΤΟΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΛΗΨΗ ΕΚΤΑΚΤΩΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΑΪΟ

Την άμεση συνεργασία μεταξύ του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, των αρμόδιων αρχών και του Δήμου Αλοννήσου για την στήριξη και υλοποίηση νέων έκτακτων μέτρων διαχείρισης της κρίσης ζητάει με σχετική επιστολή  του  ο Δήμαρχος Αλοννήσου κ. Πέτρος Βαφίνης από τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας κ. Νίκο Χαρδαλιά, με στόχο την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της νέας κατάστασης αναφορικά με τον Κορονοϊό COVID 19. Στην αναλυτική επιστολή γίνεται αναφορά σε προηγούμενη ενημέρωση στο Υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΔΥ για τις προεκτάσεις που δημιουργούνται από την εσπευσμένη μετακίνηση αλλοδαπών και ημεδαπών ιδιοκτητών εξοχικών και δεύτερων κατοικιών στα νησιά. Επισημαίνεται πως είναι πλέον ορατός ο κίνδυνος που ελλοχεύει για την μετάδοση του ιού σε νησιωτικές  περιοχές που μέχρι στιγμής δεν εντοπίζονταν κρούσματα, ενώ ταυτόχρονα δεν διατίθενται και οργανωμένες υποδομές αντιμετώπισης της κατάστασης, όπως στα αστικά κέντρα.  Η επιστολή στον κ. Υφυπουργό, εστιάζει στην παράθεση πρακτικών μέτρων που μπορούν να συμβάλουν στην πληρέστερη ενημέρωση και  την καλύτερη πρόληψη. 

Πιο  συγκεκριμένα, προτείνεται η άμεση υλοποίηση δέσμης μέτρων, όπως ενδεικτικά η διενέργεια εντατικότερης επικοινωνιακής καμπάνιας σε όλα τα σημεία εισόδου – εξόδου και μετεπιβίβασης (αεροδρόμια, λιμάνια, σταθμούς ΚΤΕΛ, ΟΣΕ, διόδια κλπ) στους πολίτες του εξωτερικού με ξενόγλωσσες οδηγίες (Αγγλικά, Γερμανικά, Γαλλικά, Ιταλικά κ.α.) που οφείλουν να ακολουθούν κατά την παραμονή τους στην  Ελλάδα. Οι οδηγίες δεν θα αφορούν μόνο τους κανόνες υγιεινής που ενδεχομένως να έχουν γνώση, αλλά το σύνολο των οδηγιών για τη διαχείριση της κρίσης που οφείλουν να ακολουθήσουν, φθάνοντας στον προορισμό τους. Στην περίπτωση Ημεδαπών ιδιοκτητών εξοχικών κατοικιών στα νησιά, κρίνεται επιτακτικός  ο άμεσος εμπλουτισμός της καμπάνιας «Μένουμε Σπίτι» παροτρύνοντας τους αποδέκτες να παραμείνουν στον αρχικό χώρο κατοικίας τους, χωρίς άσκοπες μετακινήσεις σε περιοχές που βρίσκονται οι εξοχικές ή γενικά οι δεύτερες κατοικίες τους, καθώς ελλοχεύει τόσο για τους ίδιους όσο και για τους τοπικούς πληθυσμούς, ο κίνδυνος μετάδοσης και γεωγραφικής διασποράς του Κορωνοϊού COVID-19.

Στην περίπτωση όσων ήδη έχουν μεταβεί στον προορισμό, προτείνεται η συνεργασία με τη Δημοτική Αρχή Αλοννήσου, που δηλώνει διατεθειμένη και έτοιμη να βοηθήσει με κάθε τρόπο για την πιστή εφαρμογή μέτρων, όπως η μεταφορά προμηθειών και άλλων υλικών και εφοδίων ανάγκης, έτσι ώστε να τηρηθεί το απαιτούμενο χρονικό διάστημα παραμονής τους (πχ 14 ημέρες) στις οικίες τους. Στο τέλος της επιστολής επισημαίνεται πως απαραίτητη προϋπόθεση εφαρμογής του παραπάνω δραστικού μέτρου, είναι η ανάληψη της υποχρέωσης από πλευράς του Υπουργείου σε συνεργασία με τις αρμόδιες Αρχές (πχ Αστυνομία, Λιμενικό, Πυροσβεστική κ.α.) για την καταγραφή και εντοπισμό όσων  ήδη έχουν μετακινηθεί στα νησιά από το εξωτερικό και την ανάληψη υποχρέωσης συντονισμού των επιπλέον μέτρων για τον αυτοπεριορισμό τους. Ακολουθεί το πλήρες κείμενο  της αρχικής επιστολής του κ. Βαφίνη:

 

«Αξιότιμε κύριε Υφυπουργέ,

Πρώτα από όλα, θα ήθελα να σας συγχαρώ και να σας ευχηθώ καλή δύναμη για τα νέα σας καθήκοντα ως Υφυπουργού πλέον, Πολιτικής Προστασίας. Σε συνέχεια της επιστολής που απέστειλα στον Υπουργό Υγείας και τον Πρόεδρο του ΕΟΔΥ, σχετικά με τα προβλήματα που αναδεικνύονται στον Δήμο Αλοννήσου αλλά και σε όλα τα νησιά της Ελλάδας, σας προτείνουμε να λάβετε τα παρακάτω μέτρα που κατά την άποψη και την εμπειρία μας, θα συμβάλλουν σημαντικά στην καλύτερη ενημέρωση των αλλοδαπών ιδιοκτητών εξοχικών κατοικιών και δη κατοίκων Ευρωπαϊκών χωρών, που τις τελευταίες ημέρες αυξάνεται ο αριθμός των αφίξεων τους στα νησιά μας.

Προτείνουμε λοιπόν, την άμεση υλοποίηση δέσμης μέτρων, όπως ενδεικτικά:

·         Η διενέργεια εντατικότερης επικοινωνιακής καμπάνιας σε όλα τα σημεία εισόδου – εξόδου και μετεπιβίβασης (αεροδρόμια, λιμάνια, σταθμούς ΚΤΕΛ, ΟΣΕ, διόδια κλπ) στους πολίτες του εξωτερικού με ξενόγλωσσες οδηγίες (Αγγλικά, Γερμανικά, Γαλλικά, Ιταλικά κ.α.) που οφείλουν να ακολουθούν κατά την παραμονή τους στην  Ελλάδα. Οι οδηγίες δεν θα αφορούν μόνο τους κανόνες υγιεινής που ενδεχομένως να έχουν γνώση, αλλά το σύνολο των οδηγιών σας για τη διαχείριση της κρίσης που οφείλουν να ακολουθήσουν, φθάνοντας στον προορισμό τους.

·         Στην περίπτωση Ημεδαπών ιδιοκτητών εξοχικών κατοικιών στα νησιά, κρίνεται επιτακτικός  ο άμεσος εμπλουτισμός της καμπάνιας «Μένουμε Σπίτι» παροτρύνοντας τους αποδέκτες να παραμείνουν στον αρχικό χώρο κατοικίας τους, χωρίς άσκοπες μετακινήσεις σε περιοχές που βρίσκονται οι εξοχικές ή γενικά οι δεύτερες κατοικίες τους, καθώς ελλοχεύει τόσο για τους ίδιους όσο και για τους τοπικούς πληθυσμούς, ο κίνδυνος μετάδοσης και γεωγραφικής διασποράς του Κορωνοϊού COVID-19.

Στην περίπτωση όσων ήδη έχουν μεταβεί στον προορισμό, εμείς από την πλευρά μας ως Δημοτική Αρχή, είμαστε διατεθειμένοι να βοηθήσουμε με κάθε τρόπο για την πιστή εφαρμογή των μέτρων όπως:

·         Μεταφορά προμηθειών και άλλων υλικών και εφοδίων ανάγκης, έτσι ώστε να τηρηθεί το απαιτούμενο χρονικό διάστημα παραμονής τους (πχ 14 ημέρες) στις οικίες τους.  

·         Ωστόσο επισημαίνουμε πως απαραίτητη προϋπόθεση εφαρμογής του παραπάνω δραστικού κατά την άποψη μας μέτρου, είναι η ανάληψη της υποχρέωσης από πλευράς σας σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές (πχ Αστυνομία, Λιμενικό , Πυροσβεστική κ.α.) για την καταγραφή και εντοπισμό όσων  ήδη έχουν μετακινηθεί στα νησιά από το εξωτερικό και την ανάληψη υποχρέωσης συντονισμού των επιπλέον μέτρων για τον αυτοπεριορισμό τους.

 

Για όλα τα παραπάνω, είμαστε έτοιμοι για κάθε συνεργασία σε όλα τα επίπεδα και είμαστε στη διάθεση σας να συνδράμουμε σε κάθε κατεύθυνση, έγκαιρα με οποιονδήποτε τρόπο.»

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.