Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά Αποτίμηση των ενδεχόμενων επιπτώσεων και ανάληψη πρωτοβουλιών για την παραγωγή πολιτισμού, κατά...

Αποτίμηση των ενδεχόμενων επιπτώσεων και ανάληψη πρωτοβουλιών για την παραγωγή πολιτισμού, κατά τη διάρκεια των έκτακτων μέτρων

Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

Πρωτοβουλίες για να ενισχύσει τους εποπτευόμενους οργανισμούς του Σύγχρονου Πολιτισμού αλλά και να στηρίξει τους καλλιτέχνες που δοκιμάζονται, δρομολογεί το ΥΠΠΟΑ, τη στιγμή που ο κορωνοϊός επέβαλε την προσωρινή διακοπή της λειτουργίας τους.

Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού με επιστολή της προς τους επικεφαλής των  εποπτευόμενων πολιτιστικών οργανισμών ζητά να συστηματοποιήσουν και να αναπτύξουν εναλλακτικούς τρόπους παραγωγής Πολιτισμού, έτσι ώστε οι πολίτες να μην αποκοπούν από τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία. «Η εξεύρεση   τρόπων πρόσβασης των πολιτών στο Πολιτισμό είναι σήμερα απολύτως αναγκαία, δεδομένων των έκτακτων μέτρων προφύλαξης, που έχουν επιβληθεί», γράφει η Υπουργός.

Στο πλαίσιο αυτό η κ. Λίνα Μενδώνη, ζήτησε από τους εποπτευόμενους φορείς να  αποτιμήσουν τον αντίκτυπο στον προγραμματισμό τους από τα μέτρα που έχουν ληφθεί και ταυτόχρονα να καταθέσουν τις προτάσεις τους για την ανάπτυξη πολιτιστικών δράσεων, οι οποίες θα είναι διαθέσιμες στο κοινό ψηφιακά.

Για να προχωρήσει το ΥΠΠΟΑ σε εκτίμηση της δημιουργηθείσας κατάστασης χρειάζεται τη συνολική και πλήρη αποτύπωση των αλλαγών αλλά και των τροποποιήσεων που αναγκάστηκαν να επιφέρουν οι οργανισμοί στο πρόγραμμά τους. Το Υπουργείο πρέπει να ενημερωθεί και για τις ενδεχόμενες ακυρώσεις δράσεων ή έργων που είχαν προγραμματιστεί από τους εποπτευόμενους φορείς για το προσεχές διάστημα και ενδέχεται να ακυρωθούν είτε λόγω παράτασης των μέτρων είτε γιατί, ενδεχομένως, οι συνθήκες να μην επιτρέπουν πλέον την υλοποίηση τους.

«Η ύπαρξη του αρχειακού πολιτιστικού υλικού (παραστάσεις θεατρικών έργων, συναυλίες, όπερες, αναγνώσεις, διαλέξεις, παρουσίαση και ανάλυση έργων τέχνης, video art κ.λ.π.) μπορεί εύκολα να είναι προσβάσιμο στο κοινό ψηφιακά (με ή χωρίς χρέωση)», σημειώνει η κ. Μενδώνη και ζητά την προετοιμασία του πολιτιστικού υλικού ώστε να ανεβεί στις ιστοσελίδες των οργανισμών.

Τέλος, η ευφάνταστη δημιουργία εναλλακτικών τρόπων έκφρασης ώστε να παραχθεί νέο πολιτιστικό υλικό το οποίο μπορεί να διατίθεται μέσω των ιστοσελίδων των Οργανισμών (με ή και χωρίς χρέωση) είναι ευπρόσδεκτη στις υπάρχουσες συνθήκες. Η Υπουργός δηλώνει ότι είναι απαραίτητο, για τη δημιουργία ή την καταγραφή της όποιας πολιτιστικής δράσης «να εφαρμόζονται σχολαστικά τα μέτρα προστασίας έναντι του κορωνοϊού».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.