Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά Α. Τζιτζικώστας για το πρώτο κρούσμα του κορονοϊού στη Θεσσαλονίκη: «Δεν χρειάζεται...

Α. Τζιτζικώστας για το πρώτο κρούσμα του κορονοϊού στη Θεσσαλονίκη: «Δεν χρειάζεται πανικός. Το μόνο που χρειάζεται σε αυτή τη φάση είναι ψυχραιμία»

Α. Τζιτζικώστας για το πρώτο κρούσμα του κορονοϊού στη Θεσσαλονίκη: «Δεν χρειάζεται πανικός. Το μόνο που χρειάζεται σε αυτή τη φάση είναι ψυχραιμία»

Ψυχραιμία και όχι πανικό συνέστησαν σε όλους μετά το πέρας της σύσκεψης στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με αφορμή το πρώτο κρούσμα κορονοϊού στη Θεσσαλονίκη, ο Περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας, ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας κι ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.

Εκτός των κ.κ. Τζιτζικώστα, Κικίλια και Χαρδαλιά στη σύσκεψη συμμετείχαν η Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, ο Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας Χρήστος Μήττας, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Νικόλαος Νίτσας, οι Διοικητές της 3ης και 4ης Υγειονομικών Περιφερειών Ελλάδας Παναγιώτης Μπογιατζίδης και Δημήτρης Τσαλικάκης, οι Προϊστάμενοι των Διευθύνσεων Δημόσιας Υγείας και Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Σοφοκλής Κουρτίδης και Χαράλαμπος Στεργιάδης, καθώς και υπηρεσιακά στελέχη.

Μετά το πέρας της σύσκεψης, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας δήλωσε: «Συζητήσαμε με όλους τους συναρμόδιους φορείς για το πρώτο κρούσμα του κορονοϊού, που εντοπίστηκε στη Θεσσαλονίκη και πώς θα το αντιμετωπίσει η Πολιτεία. Εμείς ως Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είμαστε εδώ έτοιμοι να συνδράμουμε το έργο των καθ’ ύλην αρμοδίων, δηλαδή του Υπουργείου Υγείας, του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας και της Πολιτικής Προστασίας όπου και όταν μας ζητηθεί. Όπως και πριν το πρώτο κρούσμα, έτσι και στο επόμενο διάστημα θα συνεχίσουμε να έχουμε πολύ στενή συνεργασία τόσο με το Υπουργείο, όσο και με την Πολιτική Προστασία για την πρόληψη και την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Δεν χρειάζεται πανικός. Το μόνο που χρειάζεται σε αυτή τη φάση είναι ψυχραιμία».

Ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας επισήμανε: «Ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και των κορυφαίων επιστημόνων, που μας δίνουν τις οδηγίες που πρέπει να ακολουθήσουμε μετά από κάθε περιστατικό. Το τελευταίο διάστημα ελέγχθηκαν πολλά ύποπτα περιστατικά από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, από τις Υγειονομικές Περιφέρειες και τα Νοσοκομεία Αναφοράς. Έχουμε πλέον ένα θετικό κρούσμα το οποίο είναι σε Νοσοκομείο Αναφοράς της Θεσσαλονίκης και τώρα κάνουμε την ιχνηλάτηση των ανθρώπων που ήρθαν σε επαφή με τη συγκεκριμένη γυναίκα και ακολουθείται πιστά το σχετικό πρωτόκολλο. Θα ήθελα να ζητήσω να υπάρξει ψυχραιμία, ηρεμία αλλά και σωστή ενημέρωση των πολιτών. Προσυπογράφω αυτό που είπε ο Περιφερειάρχης. Εμείς αυτό θα κάνουμε με ειλικρίνεια και διαφάνεια κοιτώντας τους πολίτες στα μάτια. Θα ενημερώνουμε μόνιμα, σωστά και ψύχραιμα για την κατάσταση. Σε καμία των περιπτώσεων δεν υπάρχει λόγος πανικού. Το αντίθετο θα έλεγα. Η σωστή ενημέρωση, η οργάνωση και η συνεργασία θα φέρουν καλά αποτελέσματα. Να ακούμε τους ειδικούς, τους λοιμωξιολόγους, τους επιδημιολόγους, τους γιατρούς και όσους γνωρίζουν καλύτερα περί τίνος πρόκειται. Ο ιός αυτός προσομοιάζει με τη γρίπη και τα πιο πολλά περιστατικά θα είναι ασυμπτωματικά, όμως και όταν υπάρξουν συμπτώματα όπως της γρίπης ο κόσμος πρέπει να είναι ενημερωμένος. Όταν και εφόσον αισθάνεται τέτοια συμπτώματα να μένει στο σπίτι, να συμβουλεύεται τον προσωπικό του γιατρό και τους ανθρώπους της δημόσιας υγείας. Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο θα πορευτούμε».

Ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς τόνισε: «Αντιμετωπίζουμε το πρώτο κρούσμα και θεωρώ ότι και ο Περιφερειάρχης και ο Υπουργός έδωσαν το πραγματικό στίγμα. Κι αυτό είναι ότι πρέπει να παραμείνουμε απολύτως ψύχραιμοι. Δεν υπάρχει κανένας μα κανένας λόγος πανικού. Αυτό που χρειάζεται είναι να ενημερωνόμαστε και να υπάρχει αυτοπειθαρχία. Ο καθένας που νιώθει αδιαθεσία ή κάτι που τον προβληματίζει να απευθύνεται στο γιατρό του και στις δομές της υγείας και να ακολουθεί πιστά τις οδηγίες. Είμαστε έτοιμοι, ενεργοποιήσαμε τα απαιτούμενα πρωτόκολλα προληπτικά πάντα για να μπορέσουμε να κάνουμε τις ιχνηλατήσεις και όσα προβλέπονται στα ειδικά σχέδια και όλος ο κρατικός μηχανισμός είναι σε ετοιμότητα και θα πάνε όλα καλά».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.