Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά Σύσκεψη υπό την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού για τα Δημοτικά Περιφερειακά Θέατρα...

Σύσκεψη υπό την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού για τα Δημοτικά Περιφερειακά Θέατρα (ΔΗΠΕΘΕ)

Δημοτικά Περιφερειακά Θέατρα

Σύσκεψη για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στα ΔΗΠΕΘΕ και την ανάγκη εκσυγχρονισμού του θεσμικού τους πλαισίου πραγματοποιήθηκε υπό την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη.  Στην πολύωρη σύσκεψη συμμετείχαν ο γ.γ. Σύγχρονου Πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης, Περιφερειάρχες, Δήμαρχοι, πρόεδροι, καλλιτεχνικοί διευθυντές και εκπρόσωποι των ΔΗΠΕΔΕ όλης της χώρας.

“Είναι η κατάλληλη στιγμή, το 2020 έτος αφιερωμένο στη Μελίνα, η οποία δημιούργησε τον θεσμό, για ένα καινούριο, δυναμικό ξεκίνημα για την αναγέννηση  των ΔΗΠΕΘΕ, ενός πρωτοποριακού για την εποχή του θεσμού. Βούλησή μας είναι να ενδυναμώσουμε τα ΔΗΠΕΘΕ για να έχουμε ένα καλύτερο παρεχόμενο αποτέλεσμα και κυρίως καλύτερες προσφερόμενες υπηρεσίες προς τις τοπικές κοινωνίες. Κοντά τέσσερις δεκαετίες μετά την προγραμματική ίδρυσή τους, είναι αναγκαίο να κάνουμε επανεκκίνηση”, τόνισε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού στην έναρξη των εργασιών. “Το έχει ανάγκη η χώρα, όχι μόνο η Περιφέρεια, αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης εθνικής πολιτικής για το θέατρο”, σημείωσε.

Είναι η πρώτη φορά που εκπρόσωποι των Περιφερειών (παρόντες ήταν ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Παναγιώτης Νίκας, και ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, εκπρόσωποι των Περιφερειών Δυτικής Μακεδονίας και Κρήτης) και της τοπικής αυτοδιοίκησης (ο δήμαρχος Αγρινίου κ. Γιώργος Παπαναστασίου) συμμετέχουν μαζί με τους εκπροσώπους των ΔΗΠΕΘΕ σε σύσκεψη για το μέλλον του θεσμού. “Θέλουμε να προχωρήσουμε κι όχι να μείνουμε πάλι στα λόγια. Θα μπουν κριτήρια και κανόνες”, υπογράμμισε η κ. Μενδώνη.

Στη σύσκεψη υπό την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, παρουσιάστηκε από τον γ.γ. Σύγχρονου Πολιτισμού, Νικόλα Γιατρομανωλάκη, εισήγηση στην οποία αποτυπώθηκε η σημερινή κατάσταση και τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν: Το δυσυπόστατο και ανακόλουθο νομικό τους καθεστώς, η χρονοβόρα και πολύπλοκη διοικητική διαδικασία, η έλλειψη μόνιμου προσωπικού, η επικάλυψη αρμοδιοτήτων,  η έλλειψη πόρων κ.ά.

“Το οικονομικό δεν είναι το μείζον, είπε η Λίνα Μενδώνη. Θέλουμε να αυξήσουμε την επιχορήγηση του ΥΠΠΟΑ και να βρούμε έναν τρόπο, μέσω αλλαγών του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας να απεμπλακούν διαχειριστικές διαδικασίες που καθιστούν εξαιρετικά δυσχερείς ως και αδύνατες πολλές από τις λειτουργίες των θεάτρων. Θέλουμε να ζητήσουμε από τις Περιφέρειες -όσες δεν το κάνουν- να ενισχύσουν και να υποστηρίξουν και οικονομικά το θεσμό. Υπάρχουν, ωστόσο σοβαρά θεσμικά προβλήματα, ενώ πρέπει να εξεταστεί τόσο η λειτουργία όσο και η απόδοση των θεάτρων. Απαιτείται σαφής στοχοθεσία και αξιολόγηση. Να περιοριστεί η αυθαιρεσία της επιλογής, απ΄ όπου κι αν προέρχεται», υπογράμμισε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Οι εκπρόσωποι των ΔΗΠΕΘΕ συμφώνησαν στην αλλαγή του θεσμικού πλαισίου, στην επανεξέταση των στόχων των θεάτρων και στην αξιολόγηση. Αναγνώρισαν ότι η βιωσιμότητα των θεάτρων εξαρτάται άμεσα από το παραγόμενο έργο και τη σχέση που αναπτύσσουν με την τοπική κοινωνία.  Στη συζήτηση που ακολούθησε, μετά τις αρχικές τοποθετήσεις, τέθηκαν από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού οι βάσεις για τις επόμενες κινήσεις για τον εκσυγχρονισμό του θεσμού, στο πλαίσιο μίας ευρύτερης εθνικής πολιτικής θεάτρου αλλά και μίας περιφερειακής πολιτιστικής πολιτικής.

Αποτελεί δέσμευση του Υπουργείου να συνεχιστεί και να ειδικευθεί ο διάλογος που ξεκίνησε, με στόχο την αποσαφήνιση του σύγχρονου ρόλου των ΔΗΠΕΘΕ, την διασφάλιση της επάρκειάς τους προκειμένου να μπορούν να επιτελέσουν τον πολιτιστικό και εκπαιδευτικό ρόλο τους, και παράλληλα την απλούστευση του ρυθμιστικού πλαισίου στο οποίο καλούνται να λειτουργήσουν, με γνώμονα την αύξηση του κοινού το οποίο πρέπει να  έχει πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας, επαγγελματικό θέατρο. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.