Αρχική Αθλητικά Αθλητικός Τουρισμός Αναψυχής – Δραστηριότητες για 12-μηνο τουρισμό

Αθλητικός Τουρισμός Αναψυχής – Δραστηριότητες για 12-μηνο τουρισμό

  • ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ GARMISCH-PARTENKIRCHEN ΣΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ
  • Ο ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΟΣ ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΓΩΝΑΣ KANDAHAR ΜΕ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΟΝ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟ

Γράφουν οι ΑΧΙΛΛΕΑΣ Ε. ΤΖΙΜΑΣ & ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΕΤΡΕΑΣ

Η χώρα μας έχει τις δυνατότητες να ανταποκριθεί επαρκώς σε πολλές εναλλακτικές θεματικές μορφές τουρισμού.
Ανάμεσα τους είναι και οι δραστηριότητες του αθλητικού τουρισμού αναψυχής βασισμένες σε πολλά αθλήματα έτσι ώστε να διαχέονται σε όλο το διάστημα του έτους και να προσελκύουν τουριστικές ροές.
Στην Ελλάδα δεν έχουμε ακόμη καταφέρει να έχουμε περιοχές με τέτοια 12-μηνη αθλητική δραστηριότητα αναψυχής, αλλά στο εξωτερικό έχουμε παραδείγματα, από τα οποία μπορούμε να πάρουμε ιδέες.
Η ευρύτερη περιοχή του Μονάχου στην Γερμανία, αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα τουριστικού προορισμού που εκμεταλλεύεται με μεγάλη επιτυχία τις δραστηριότητες του αθλητικού τουρισμού αναψυχής, όχι μόνο ως χαρτοφυλάκιο προϊόντων για την προσέλκυση τουριστών αλλά και τις συνδυάζει και με επαγγελματικές δράσεις αθλητικού τουρισμού όπως εξειδικευμένες τουριστικές εκθέσεις. Το Μόναχο με τους Ολυμπιακούς του 1972 (που δυστυχώς σημαδεύτηκε και από την τρομοκρατική επίθεση και ομηρία της Ισραηλινής Αποστολής) και το Garmisch στο οποίο είχαν ήδη γίνει οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί το 1936, κατάφεραν να αξιοποιήσουν την «ολυμπιακή τους ταυτότητα» και να έχουν δημιουργήσει ένα 12-μηνο τουριστικό προορισμό.

Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ GARMISCH-PARTENKIRCHEN
Η περιοχή του Garmisch-Partenkirchen, κοντά στο Μόναχο, βρίσκεται στις Βαυαρικές Άλπεις και προβάλλεται με το σλόγκαν «Είστε έτοιμοι να ζήσετε ειδικές στιγμές; Καλώς ήρθατε στο Garmisch-Partenkirchen – Ο τόπος όπου δημιουργούνται αναμνήσεις».

Οι μήνες του χειμώνα είναι γεμάτοι από εκδηλώσεις, όπως το παγκοσμίου φήμης πρωτοχρονιάτικο άλμα με το σκι, το Παγκόσμιο Κύπελλο Άλπεων Σκι ενώ στους άλλους μήνες εκτός από τις αθλητικές γίνονται και πολλές πολιτιστικού ενδιαφέροντος εκδηλώσεις, όπως μουσική στο πάρκο, παραδοσιακά φεστιβάλ, ενδεικτικά, το AlpenTestival, το Φεστιβάλ Richard-Strauss, και πολλά αθλητικά και πολιτιστικά γεγονότα, που συντελούν να δημιουργήσουν έναν προορισμό για 365 μέρες το έτος, που περιλαμβάνουν μουσεία, εκθέσεις, θέατρο, συναυλίες, και τοπικά έθιμα.

Το Γραφείο Τουρισμού στο Garmisch

Άλλωστε, το Garmisch-Partenkirchen – “GAPA.DE” (https://www.gapa.de/en/Your-GaPa-experience) είναι στους πρόποδες των βουνών Alpspitze και Zugspitze, την ψηλότερη κορυφή των Βαυαρικών Άλπεων, με την εκπληκτική θέα των τεσσάρων χωρών και των αμέτρητων βουνών.

Μεγάλες εταιρείες όπως η DORINT έχουν επενδύσει σε ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις
– εδώ είναι και το μεγαλύτερο spa στο Garmisch

Tο Garmisch-Partenkirchen, περιλαμβάνει πολλά αξιοθέατα που εντάσσονται σε εκδρομικούς προορισμούς, όπως οι δυνατότητες για διακοπές με ενασχόληση σε πεζοπορία, σε ημερήσιες εκδρομές, διάσχιση του φαραγγιού Partnach, διακοπές για σκι, οικογενειακές διακοπές, διακοπές υγείας και ευεξίας, και άλλες ευκαιρίες ενασχόλησης και ενεργητικές και λιγότερης δραστηριότητας.

Από την ιστοσελίδα του Garmisch-Partenkirchen – “GAPA.DE”

Η περιοχή είναι γνωστή από τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 1936, όπου καταγράφηκαν σημαντικές επιδόσεις, ενώ σήμερα, το άλμα στο χιονοδρομικό κέντρο του Gudiberg και το ολυμπιακό bobsleigh είναι εντυπωσιακά αξιοθέατα που αξίζουν μια επίσκεψη στην περιοχή. Πάνω από τη λίμνη Riessersee είναι η τοποθεσία που έλαβε χώρα το αγώνισμα του bobsleigh, που θεωρείται από τους πιο επικίνδυνους αγώνες ταχύτητας του κόσμου. Με ταχύτητες που αγγίζουν τα 120 χιλιόμετρα την ώρα, τότε, οι αθλητές έτρεξαν στην καμπύλη διαδρομή στην κοιλάδα. Το 1936, ο φυσικός πάγος ήταν ένας χώρος ανταγωνισμού για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες.

Ο Αχιλλέας με snowboard μπροστά στα υπερ-σύγχρονα ski lifts

Μέχρι το 1966, πραγματοποιήθηκαν τακτικά, βαυαρικά και γερμανικά πρωταθλήματα του bobsleigh, καθώς και ευρωπαϊκά και παγκόσμια πρωταθλήματα. Ήταν και είναι η καρδιά των αθλημάτων στο Garmisch-Partenkirchen, που παραμένει ένας δημοφιλής εκδρομικός προορισμός, ενώ τέθηκε υπό προστασία ως ιστορικό ορόσημο το 1973.
Εκεί βρίσκεται και το Μουσείο των ελκύθρων Bob, με 17 ιστορικά bobs (τα «οχήματα» του bobsleigh) και πολυάριθμα εκθέματα, που σας ταξιδεύουν στην ιστορία και στους πρώην ήρωες και σε μερικές περιπτώσεις και στις κάπως τραγικές τους ιστορίες. Προβάλλεται και πρωτότυπο βίντεο που αναπαριστά την ατμόσφαιρα παρελθόντων αθλητικών γεγονότων σχεδόν από πρώτο χέρι.

ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ – MICE – ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ ΤΩΝ ΑΛΠΕΩΝ
Αξίζουν επίσκεψη και οι εντυπωσιακές κορυφές της περιοχής Zugspitz. Εκεί υπάρχει μία μοναδική πλατφόρμα θέασης AlpspiX στο Osterfelderkopf, λίγα βήματα μακριά από τον ορεινό σταθμό του τελεφερίκ Alpspitzbahn, είναι μία χαλύβδινη κατασκευή σε σχήμα «Χ» που εκτείνεται 25 μέτρα πάνω από τον γκρεμό και βλέπει σε μια κατακόρυφη πτώση χιλίων μέτρων.

Η πλατφόρμα θέασης AlpspiX

Η περιοχή έχει εύκολη προσβασιμότητα σε όλους τους μήνες του έτους, υπάρχει τακτική συγκοινωνία, ακόμη και στους -10ο βαθμούς, και για την ανάβαση στην κορυφή, εάν οι καιρικές συνθήκες είναι δυσμενείς, υπάρχει τούνελ σκαμμένο στο βουνό στο οποίο λειτουργεί τραίνο, για να διευκολύνει την μεταφορά των επισκεπτών από το κέντρο του Garmisch στην κορυφή του βουνού.

Στην στάση της σύγχρονης συγκοινωνίας
Στην στάση της σύγχρονης συγκοινωνίας

Η περιοχή έχει αναπτυχθεί τουριστικά και για συνεδριακό τουρισμό προσφέροντας και γαστρονομία (μάλιστα λειτουργούν και τρία Ελληνικά εστιατόρια), ενώ τα κατ’ έτος διοργανωνόμενα πρωταθλήματα κρατάνε το ενδιαφέρον του κοινού, που προσέρχονται και ως θεατές. Η πληροφόρηση παρέχεται άνετα και η ηλεκτρονική ιστοσελίδα έχει πληροφορίες σε 20 γλώσσες.

Από την ιστοσελίδα του Zugspitze
Από την ιστοσελίδα του Zugspitze

Είναι ενδιαφέρον ότι στην κορυφή του βουνού, στο Gletschergarten, λειτουργεί και εντυπωσιακής κατασκευής, συνεδριακή αίθουσα, από γυαλί, χάλυβα, ξύλο και σχιστόλιθο, που δημιουργεί εντυπώσεις τόσο ποικίλες, όσο και δυνατότητες για την διοργάνωση επαγγελματικών εκδηλώσεων. Είναι ένα μοναδικό σκηνικό, με οπτική επαφή από το γυάλινο περίπτερο που διαθέτει και κινητή στέγη, που ανοίγει, προς τον παγετώνα Zugspitz.

Η εντυπωσιακή γυάλινη συνεδριακή αίθουσα στην κορυφή του βουνού
Η εντυπωσιακή γυάλινη συνεδριακή αίθουσα στην κορυφή του βουνού

ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΟ 1921 O ΑΓΩΝΑΣ «KANDAHAR» ΤΟΥ ΑΛΠΙΚΟΥ ΣΚΙ
Μοναδικό παράδειγμα επαναλαμβανόμενου αγώνα αλπικού σκι που έχει οργανωθεί περισσότερες από 60 φορές από το 1921 σε διάφορες χώρες, μετά την πρώτη οργάνωσή του από Βρετανό στο χωριό Murren στην Ελβετία. Στη συνέχεια οργανώθηκε σε διάφορες περιοχές και από το 1954 γίνεται μόνο στο Garmisch-Partenkirchen, ως ένας κλασικός αγώνας του Παγκοσμίου Κυπέλλου Alpine Ski, ψυχή του οποίου επί πολλά χρόνια είναι ο κ. PETER FISCHER, Πρόεδρος της Ομάδας Διοίκησης και Διευθύνων Σύμβουλος της Οργανωτικής Επιτροπής, με τους συνεργάτες του.

Ο Αχιλλέας με την Διευθύντρια Τουρισμού του Garmisch – Κα Birgit Neuner
με φόντο την πίστα του high jumping

O αγώνας κατάβασης – downhill – στο αλπικό σκι εκφράζει θάρρος, κίνδυνο και πάθος και αντιπροσωπεύει το όριο των χειμερινών αθλημάτων. Ο αθλητής κινείται με ταχύτητα 140 χλμ. και τα κλάσματα του δευτερολέπτου, κρίνουν τον νικητή.
Για τους άνδρες η πίστα είναι 3,300 μέτρα μήκος με κλίση 92%, ενώ για τις γυναίκες 2,920 μέτρα. Τον Φεβρουάριο 2013 έγινε η 60ή διοργάνωση και το 2020 θα γίνει στα Σαββατοκύριακα «1 και 2» και «8 και 9» Φεβρουαρίου. Είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα αθλητικού γεγονότος που αποφέρει μεγάλα οικονομικά οφέλη στην περιοχή.

Η τελική πίστα κατάβασης του Kandahar

Ο αγώνας KANDAHAR γοητεύει τους θεατές και έχει οπαδούς σε όλο τον κόσμο που έρχονται στο και πληρώνουν μεμονωμένα εισιτήρια θέασης μέχρι €42 Ευρώ ή αγοράζουν το πακέτο των δύο Σαββατοκύριακων (το ένα αγώνες ανδρών, το άλλο γυναικών) που περιλαμβάνει και VIP υπηρεσίες με διαμονή σε ειδικό grand stand στον τερματισμό, και κοστίζει περισσότερο από €400.
Είναι μία μοναδική ευκαιρία για επίσκεψη σε ένα διακεκριμένο χειμερινό τουριστικό προορισμό, όπου μπορείτε να απολαύσετε τις δραστηριότητες στο χιόνι.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Ο ΑΧΙΛΛΕΑΣ Ε. ΤΖΙΜΑΣ ως Μέλος (GRE-1111) της Ελληνικής Εθνικής Αθλητικής Αποστολής Windsurfing (1991-2001) ξεκίνησε την σταδιοδρομία του στον αθλητισμό, συνεχίζοντας με την ιδιότητα του Προπονητή Ιστιοπλοΐας ΓΓΑ Κατηγορία Β’ (Ολυμπιακών διαδρομών – Ιστιοσανίδας – Αετοσανίδας) και ίδρυσε το 1997 την Rhodes Windsurfing, Kitesurfing & Sailing Academy + Other Sports & Activities (Μέλος Πανελληνίου Συνδέσμου Προπονητών Ιστιοπλοΐας – ΠΑ.Σ.Π.Ι. και εκπρόσωπος και Μέλος Δ.Σ. στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Προπονητών Αθλημάτων – Π.Ο.Π.Α. και Μέλος στην Επιτροπή Αθλητικού Τουρισμού Αναψυχής της ΠΟΠΑ). Δραστηριοποιείται με έδρα την Ρόδο, Συν-ιδιοκτήτης οικογενειακής επιχείρησης Εμπορικών Καταστημάτων «Achilleas Surfwear Shops». Έχοντας αντιληφθεί τις προοπτικές των αθλητικών δραστηριοτήτων για δωδεκάμηνο τουρισμό, από το 2004 είναι συν-ιδρυτής του Project “Sports Tourism Greece” δραστηριότητας και στρατηγικής για την Ανάπτυξη του Αθλητικού Τουρισμού στην Ελλάδα, και σε συνεργασία με τουριστικούς επιστήμονες έχει πραγματοποιήσει έρευνες πεδίου στους τουρίστες windsurfing and kitesurfing στην Ρόδο (2008-2009-2010), τα αποτελέσματα της οποίας έχουν παρουσιαστεί σε διεθνή επιστημονικά συνέδρια. Εκτός από το Project “Plus-Tour” που έχει αρχίσει να υλοποιείται, πρόσφατα έχει δημιουργήσει και τα Projects: “Surfers Power” / “Rhodes Skate Park”/ “Rhodes Skydiving” / “Rhodes Fashion Week” / “Rhodes Motor Circuit”. Είναι μέλος ΙΝΚΑ Δωδεκανήσου – Πρόεδρος Επιτροπής Αθλητισμού – Τουρισμού. Έχει επανειλημμένα υποβάλει προτάσεις και συνεργαστεί με συμβουλευτική ιδιότητα στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Τουρισμού και Αθλητισμού, και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, σχετικά με θέματα εθνικής στρατηγικής για τον τουρισμό στην Ελλάδα. Επί πολλά χρόνια παρακολουθεί και μελετά την τουριστική αγορά της Ρωσίας και χωρών CIS και έχει υποστηρίξει δραστηριότητες για την διεύρυνσή της στην Ελλάδα, ως Μέλος του Ελληνο-Ρωσικού Εμπορικού Επιμελητηρίου (HRCC) και Συντονιστής Επιτροπής για την Προβολή του HRCC σε Διεθνείς Εκθέσεις, ενώ είναι και Εμπορικός Εκπρόσωπος για την Ελλάδα της TMI Consultancy (Μόσχα) για το Β2Β Luxury & MICE Event στο Καζακστάν, Αζερμπαϊτζάν, Γεωργία και Αρμενία. Δραστηριοποιείται επίσης ως Μέλος Ελληνικών και διεθνών επαγγελματικών αθλητικών οργανώσεων και προσφέρει συμβουλευτικές υπηρεσίες σε ξενοδοχεία και προορισμούς για την ανάπτυξη και προώθηση του αθλητικού τουρισμού αναψυχής και του ποιοτικού τουρισμού γενικότερα. – Επικοινωνία: +(30) 6944 428 428 – achilleas@rwa.gr

 

Ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΕΤΡΕΑΣ επαγγελματικά ασχολείται με θέματα επιχειρηματικής, τουριστικής και περιφερειακής ανάπτυξης και μάρκετινγκ, με υπέρ 25-ετή εμπειρία στην Ελλάδα και σε ξένες χώρες (Βαλκάνια, Ευρώπη, ΗΠΑ, Αφρική, Μεσόγειο), σε κυβερνητικούς, αυτοδιοικητικούς, επαγγελματικούς φορείς και επιχειρήσεις. Με πανεπιστημιακές και μεταπτυχιακές σπουδές στις ΗΠΑ, έχει ζήσει και εργαστεί επί 20 χρόνια στο εξωτερικό. Έχει συνεργαστεί στην εκπόνηση περισσότερων από 120 έργων και μελετών, κυρίως σε θέματα στρατηγικού σχεδιασμού και ανάπτυξης, τουρισμού, ειδικών μορφών και ανάπτυξης μικρομεσαίων επιχειρήσεων, σε διάφορες χώρες και έχει ακαδημαϊκή και διδακτική εμπειρία και δραστηριότητα (>25 ακαδημαϊκά εξάμηνα σε |Ελληνικά και αλλοδαπά εκπαιδευτικά ιδρύματα). Διατέλεσε και εργάζεται ως επιστημονικός / τουριστικός / εκπαιδευτικός σύμβουλος σε υπουργεία, φορείς δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, τοπική αυτοδιοίκηση και επιχειρήσεις, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, όπου εργάστηκε και ως Ανώτερος Εμπειρογνώμων (Senior Expert) και Επικεφαλής (Team Leader) ομάδων Ευρωπαίων εμπειρογνωμόνων σε πολύμηνης διάρκειας έργα τεχνικής βοήθειας (κυρίως περιφερειακής και τουριστικής ανάπτυξης), χρηματοδοτούμενα από την ΕΕ, σε κυβερνητικούς φορείς στην Ελλάδα και άλλες χώρες (Βαλκάνια, Ανατολική Ευρώπη, Μεσογειακή λεκάνη). Έχει (από το 1990, με συμβουλευτική ιδιότητα), υποστηρίξει τις δραστηριότητες επιχειρηματικής, τουριστικής και περιφερειακής ανάπτυξης Ελληνικών Επιμελητηρίων, κυρίως στις νησιώτικες περιοχές και διατελέσει Επιστημονικός Σύμβουλος του Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών – ΕΟΑΕΝ. Αρκετό συγγραφικό επιστημονικό και αρθρογραφικό έργο από το 1988, (>200 συνολικά: βιβλία, συγγραφικές συμμετοχές, επιστημονικές εργασίες, άρθρα), τόσο στην Ελληνική όσο και στην Αγγλική γλώσσα, όπου δίνει έμφαση στον στρατηγικό αναπτυξιακό σχεδιασμό, στην τουριστική ανάπτυξη για 12-μηνο τουρισμό, σε διάφορες ειδικές – εναλλακτικές μορφές τουρισμού και στο μάρκετινγκ προορισμών, και είναι συχνά προσκεκλημένος ομιλητής σε συνέδρια και εκδηλώσεις. – Δραστηριοποιείται ως Εμπειρογνώμων Σύμβουλος σε θέματα στρατηγικού σχεδιασμού τουρισμού και ανάπτυξης και Σύμβουλος Τουρισμού στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Επαγγελματικούς Φορείς – είναι Μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, Επιστημονικός Σύμβουλος της Ένωσης Ξενοδοχείων Νομού Τρικάλων, του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Τουριστικών Επαγγελματικών Σκαφών Άνευ Πληρώματος – ΣΙΤΕΣΑΠ, του ΘΕΛΩ – Μη Κερδοσκοπικού Σωματείου για την Ανάδειξη της Κοινωνικής Διάστασης της Υγείας. Επικοινωνία: +(30) 6945701045 – c.p.petreas@gmail.com

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.