Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά Συνεργασίες της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού στο Πεκίνο

Συνεργασίες της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού στο Πεκίνο

Συνεργασίες της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού στο Πεκίνο

Στο περιθώριο του Forum Αρχαίων Πολιτισμών το οποίο διεξάγεται στο Πεκίνο, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη πραγματοποιεί σειρά συναντήσεων με αξιωματούχους της κινεζικής κυβέρνησης για θέματα Πολιτισμού. Με τον γενικό διευθυντή του Μουσείου της Απαγορευμένης Πόλης στο Πεκίνο, κ. Wang Xudong, είχε χτες μακρά συζήτηση η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη. Η υπουργός εξέφρασε στον κ. Wang Xudong τις ευχαριστίες της για τη μοναδική ξενάγηση που προηγήθηκε στα αυτοκρατορικά διαμερίσματα του Κιαν Λόγκ και της αυτοκράτειρας-μητέρας του. Τον ευχαρίστησε για τη συνεργασία του με το Μουσείο της Ακρόπολης, στο οποίο είχαν εκτεθεί προσωπικά αντικείμενα του αυτοκράτορα και της αυλής του.

Ο γενικός διευθυντής του Μουσείου της Απαγορευμένης Πόλης, αφού δήλωσε τον ενθουσιασμό του για το υψηλό επίπεδο των σχέσεων των δύο χωρών, εξέφρασε την επιθυμία να υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας ανάμεσα στο Μουσείο της Απαγορευμένης Πόλης και το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Η Υπουργός έκανε αμέσως δεκτή την πρότασή του και  προσέθεσε ότι θα επιθυμούσε να συναφθεί ανάλογο μνημόνιο συνεργασίας και με το Αρχαιολογικό Μουσείο του Ηρακλείου, καθώς ο μινωϊκός πολιτισμός παρουσιάζει στοιχεία τα οποία θα ενθουσιάσουν τους Κινέζους επισκέπτες. Ο κ. Xudong δέχθηκε ευχαρίστως και ταυτόχρονα πρότεινε να αρχίσει η διαδικασία για να προετοιμαστεί μία έκθεση στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο με θησαυρούς από το Μουσείο της Απαγορευμένης Πόλης. Η κ. Μενδώνη πρότεινε, σε ανταλλαγή, να ετοιμαστεί έκθεση σχετικά με το Βυζάντιο και την αλληλεπίδραση των δυο πολιτισμών, του ελληνικού και του κινεζικού, προκειμένου να παρουσιαστεί το 2021 στο Μουσείο της Απαγορευμένης Πόλης. Η πρότασή της έγινε ασμένως αποδεκτή.

Η υπουργός συμφώνησε με τον κ. Xudong να πλαισιωθούν οι δύο εκθέσεις με μια σειρά παράλληλων δραστηριοτήτων, ανοικτές για το κοινό, όπως διαλέξεις, αλλά και σεμινάρια Ελλήνων και Κινέζων εμπειρογνωμόνων και ειδικών για την επιστημονική ενημέρωση του προσωπικού των δυο μουσείων.

Ο διευθυντής του Μουσείου της Απαγορευμένης  Πόλης είπε στην υπουργό ότι παραμένει σε εκκρεμότητα η υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ της Ακαδημίας Dunhuang και του Μουσείου της Ασιατικής Τέχνης, στην Κέρκυρα, την οποία είχε προετοιμάσει ο ίδιος, όταν το 2017 ήταν υπεύθυνος της Ακαδημίας. Η υπουργός διαβεβαίωσε τον κ. Xudong ότι το μνημόνιο θα υπογραφεί σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Στο γεύμα που παρέθεσε ο  κ. Xudong  με τα στελέχη του Μουσείου της Απαγορευμένης Πόλης στην  υπουργό, στον πρέσβη της Ελλάδος, κ. Λεωνίδα Ροκανά, και στους συνεργάτες τους, συζήτησαν για τις πολιτιστικές πολιτικές, που ακολουθούν οι δυο χώρες, συμφωνώντας ότι οι δύο αρχαίοι πολιτισμοί παρουσιάζουν κοινά στοιχεία, τα οποία πρέπει να προβάλλονται, ειδικότερα,  όταν οι σχέσεις Ελλάδας και Κίνας είναι τόσο στενές.

Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κάλεσε τον κ. Xudong να επισκεφθεί την Ελλάδα, ως καλεσμένος του ΥΠΠΟΑ. Η πρόταση έγινε δεκτή και θα οριστεί η ημερομηνία μέσω της ελληνικής πρεσβείας στο Πεκίνο.

Νωρίς το απόγευμα η κ. Μενδώνη επισκέφθηκε το  National Museum of China (NAMOC), όπου την υποδέχθηκε εξαιρετικά φιλόφρονα ο γενικός διευθυντής κ. Wu Weishan, ο οποίος είναι και ειδικός στην ελληνική γλυπτική. Ο κ. Weishan παρουσίασε στην υπουργό την περιοδική έκθεση, που είναι αφιερωμένη στον διάσημο κινέζο γλύπτη Hsiung Ping Ming, ο οποίος θεωρείται και εξαιρετικός συγγραφέας και καλλιγράφος. Ο καλλιτέχνης πέθανε το 2002, αφήνοντας πίσω του πολλά έργα βασισμένα στην μακρά παράδοση της κινεζικής τέχνης στα οποία αντανακλώνται  επιδράσεις της δυτικής τέχνης.

Η κ. Μενδώνη πρότεινε στον κ. Weishan να συνεκτεθούν στο NAMOC έργα σύγχρονων Ελλήνων και Κινέζων γλυπτών με αρχαία ελληνικά γλυπτά, πρόταση που έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τον κ. Weishan. Η κ. Μενδώνη έδωσε ως δώρο στον διευθυντή του NAMOC κυκλαδικό εδώλιο γυναικείας εγκυμονούσας μορφής, το οποίο ο διευθυντής εναπόθεσε στη βάση  μπρούτζινου αγάλματος της συλλογής του μουσείου του: «Εδώ, σημείωσε, έχουμε να κάνουμε με τη δημιουργία της ζωής σε εύρος αιώνων». Ο κ. Weishan θα επισκεφθεί την Αθήνα περί τα μέσα Ιανουαρίου και αναμένεται να συζητήσει με την κ. Μενδώνη τις δράσεις, που θα αναληφθούν για την έκθεση και προβολή της σύγχρονης ελληνικής γλυπτικής στο Πεκίνο.  

Αργά το απόγευμα η Υπουργός Πολιτισμού και οι συνεργάτες της, παρουσία του πρέσβη, κ. Λεωνίδα Ροκανά, της συμβούλου της Πρεσβείας, κ. Σοφίας Βέβε, και του γενικού προξένου, κ. Νίκου Σιγάλα, είχαν μακρά συνάντηση με τον Γενικό Διευθυντή της Εθνικής Διοίκησης Εθνικής Κληρονομιάς της Πολιτιστικής Κληρονομιάς (NCHA) κ. Liu Yuzhu. H κ. Μενδώνη ενημέρωσε τον κ. Γενικό για την πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης για τα προβλήματα που προκύπτουν από την κλιματική αλλαγή στην πολιτιστική κληρονομιά των λαών, καθώς και για τις προτάσεις της Ελλάδας στην Σύνοδο του ΟΗΕ τον περασμένο Σεπτέμβρη. Δήλωσε την δυνατότητα της Ελλάδας για εξαγωγή τεχνογνωσίας και συνεργασίας με την Κίνα σε θέματα συντήρησης και αναστήλωσης μνημείων, αλλά και την επιθυμία συνεργασίας σε θέματα ενάλιων αρχαιοτήτων. Στο πλαίσιο αυτό η υπουργός εξέθεσε το σχέδιο του ΥΠΠΟΑ για την δημιουργία του Μουσείου Εναλίων Αρχαιοτήτων στον Πειραιά.

Επίσης, η κ. Μενδώνη εξέθεσε διεξοδικά το ζήτημα του παράνομου εμπορίου αρχαιοτήτων και τις δράσεις που πρέπει να αναληφθούν, πράγμα που τον βρήκε απολύτως σύμφωνο. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην ανάγκη στενής συνεργασίας για την αντιμετώπιση της διαφύλαξης της πολιτιστικής κληρονομιάς και στην ανάπτυξη κοινών δράσεων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.