Αρχική Ειδήσεις στα Ελληνικά Οψιγιάς και Ξελύκισμα Δύο από τα παλαιότερα Κρητικά έθιμα αναβιώνουν στο Creta...

Οψιγιάς και Ξελύκισμα Δύο από τα παλαιότερα Κρητικά έθιμα αναβιώνουν στο Creta Maris Beach Resort

Δύο ξεχωριστές δράσεις με έντονο άρωμα Κρητικής παράδοσης, τον «Οψιγιά» και το «Ξελύκισμα», διοργάνωσε το Creta Maris Beach Resort, στο πλαίσιο του προγράμματος βιωσιμότητάς του για την ανάδειξη του τοπικού τρόπου ζωής, του πολιτισμού και των εθίμων της Κρήτης.

Η δράση του «Οψιγιά» ξεκίνησε τον Αύγουστο, όταν με οδηγό το γαϊδουράκι του ξενοδοχείου, επισκέπτες και εργαζόμενοι του Creta Maris Beach Resort, συμμετείχαν στην αναβίωση ενός εκ των παλαιότερων Κρητικών εθίμων, προχωρώντας στην παραδοσιακή διαδικασία παραγωγής της σταφίδας. Τον Οκτώβριο, επισκέπτες και εργαζόμενοι είχαν τη δυνατότητα να ολοκληρώσουν τη διαδικασία παραγωγής σταφίδας, με το «Ξελύκισμα», δηλαδή την αφαίρεση των κοτσανιών και τον τελικό καθαρισμό της σταφίδας, αφού πρώτα αυτές είχαν αποξεραθεί στον οψιγιά και ήταν έτοιμες προς κατανάλωση.

Πιο συγκεκριμένα, ξεκινώντας από το αμπέλι του ξενοδοχείου, οι συμμετέχοντες στον «Οψιγιά» μετέφεραν σταφύλια σε κεντρικό σημείο του ξενοδοχείου, όπου πραγματοποίησαν το «λουσίδιασμα» με αλουσά (ποτάσα) των σταφυλιών, προχωρώντας στη συνέχεια στο άπλωμά τους στον κρεμαστό οψιγιά (στεγνωτήριο), όπου και έμειναν κρεμασμένα μέχρι να γίνουν σταφίδα.

Τον Οκτώβριο, η διαδικασία ολοκληρώθηκε με το ξελύκισμα των σταφίδων (καθαρισμός σταφίδας από το κοτσάνι). Οι συμμετέχοντες γιόρτασαν με τη συνοδεία αρωματικής τσικουδιάς από κρητικό αμπελώνα, αλλά και τοπικών εδεσμάτων με βάση τη σταφίδα, την ολοκλήρωση της αυθεντικής αυτής Κρητικής εμπειρίας, η οποία αποτελεί μέρος των εκδηλώσεων του πρότυπου προγράμματος «We do local» αλλά και του προγράμματος «TUI Care Foundation/ Futouris project», στο οποίο συμμετέχει το Creta Maris Beach Resort, δίνοντας στους επισκέπτες τη δυνατότητα να γνωρίσουν τις παραδόσεις της Κρήτης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.