Αρχική Δήμοι Φωτεινές Ιχνηλασίες στην Ελευσίνα από τους Beforelight

Φωτεινές Ιχνηλασίες στην Ελευσίνα από τους Beforelight

photo credit: Petros Chytiris, Eleusis 2021

Η οµάδα Beforelight έρχεται για δεύτερη φορά στην Ελευσίνα και μας προσκαλεί στο εργαστήριο Φωτεινές Ιχνηλασίες, ένα ταξίδι από την καθημερινότητα στην τέχνη, µέσω του φωτός!

Από τον Σεπτέμβριο έως τον Νοέμβριο 2019, η ομάδα BeforeLight προσκαλεί ομάδες νέων άνω των 16 ετών στην Ελευσίνα με σκοπό να συν-δημιουργήσουν μια νέα φωτιστική εγκατάσταση για την Eleusis2021 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.

Οι Φωτεινές Ιχνηλασίες είναι ένα συμμετοχικό εργαστήριο, μια ομαδική δημιουργία εικαστικής φωτιστικής εγκατάστασης -μιας εγκατάστασης-εµπειρίας- όπου ο επισκέπτης παρατηρεί, βιώνει, αλληλεπιδρά και συμμετέχει.

Το εργαστήριο Φωτεινές Ιχνηλασίες θα πραγματοποιηθεί σε 8 εβδομαδιαίες συναντήσεις 4 ωρών σε δημόσιο χώρο και συγκεκριμένα στη γειτονιά του Συνοικισμού, στην Άνω Ελευσίνα.

Το τελικό αποτέλεσμα των εργαστηρίων θα είναι η δημιουργία ενός πρωτότυπου καλλιτεχνικού έργου, προϊόν συν-δημιουργίας ανάμεσα στους νέους της πόλης και τους Beforelight. Το έργο αυτό θα είναι μία φωτεινή εγκατάσταση, η οποία θα τοποθετηθεί στην πόλη την Ελευσίνας στο δημόσιο χώρο και θα παρουσιαστεί επίσημα στο κοινό την 10η Νοεμβρίου, ημέρα εορτασμού των τριών ετών (11/11) από την απόκτηση του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης.

Στις συναντήσεις-εργαστήρια θα παρουσιαστούν θέματα θεωρίας φωτισμού, παραδείγματα δημιουργικών φωτιστικών παρεμβάσεων (creative lighting) σε δημόσιο χώρο, μέθοδοι οργάνωσης και παραγωγής ενός έργου, αναλογικές και ψηφιακές μέθοδοι υλοποίησης. Παράλληλα οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να εξοικειώθούν µε τη χρήση του φωτός ως εκφραστικό μέσο, να αποκτήσουν αντίληψη και να σχηματίσουν άποψη για τις δημιουργικές παρεμβάσεις  στο δημόσιο χώρο της πόλης τους, μέσα από τον εικαστικό φωτισμό.

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων θα προσκληθούν επιστήμονες, καλλιτέχνες και τεχνικοί του φωτισμού ως συνομιλητές στην παρουσίαση του εκάστοτε θέματος. Στο τέλος του εργαστηρίου θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή παρουσίαση της διαδικασίας, των ιδεών και αποτελεσμάτων αυτών των συναντήσεων, εις αναμονή και ενημέρωση της επικείμενης υλοποίησης.

Η ομάδα Beforelight γνωρίστηκε πρώτη φορά µε τη γειτονιά του Συνοικισμού, η οποία που αναπτύσσεται γύρω από τη συμβολή των οδών Δαρδανελίων και Μαιάνδρου στην Ελευσίνα το καλοκαίρι του 2018, δημιουργώντας την εγκατάσταση Φωτοσύναξη στο πλαίσιο του πρώτου Φεστιβάλ Συνοικισμός. Η εγκατάσταση λειτούργησε καθ’ όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ Συνοικισμός ως το σημείο ενημέρωσης και συνεύρεσης για τους κατοίκους της περιοχής αλλά και τους επισκέπτες του Φεστιβάλ, και συνέχισε και μετά τη λήξη του φεστιβάλ να λειτουργεί ως τόπος συνεύρεσης και να διατηρείται ως τέτοιος από τους ίδιους τους κατοίκους της περιοχής.

H ομάδα Beforelight σχηματίστηκε για να πειραματιστεί µε το φως. Τα µέλη της (Ελίζα Αλεξανδροπούλου, Χριστίνα Αµπατζίδου, Κωνσταντίνα Ευαγγέλου, Κέλλυ Εφραιµίδου, ∆ηµήτρης Θεοχαρούδης, Μαρία Λαζαρίδου, Βασίλης Ντόβρος, Ειρήνη Στείρου) έχουν καταπιαστεί µε τον αρχιτεκτονικό και το θεατρικό φωτισμό, αλλά η ομάδα, αναζητώντας νέους τρόπους για να αποδώσει τη δυναμική εμπειρία του φωτός, έχει ως κύρια δραστηριότητα τις εικαστικές εγκαταστάσεις και τα αστικά δρώμενα.

Οι Beforelight έχουν κάνει φωτιστικές παρεμβάσεις στο δημόσιο αστικό χώρο πόλεων όπως η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, ο Βόλος, τα Χανιά, το Ρότερνταµ και το Μαάστριχτ. Επιπλέον, έχουν παρουσιάσει το έργο τους στη 2η και στη 4η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, στο Πεδίο Δράσης Κόδρα, στο Video Art Athens, στο Street Cinema του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, στο Λαογραφικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, στη Νύχτα Μουσείων του Ρότερνταμ, στο καφέ του Μουσείου Μπενάκη, στο Ίδρυμα Θεοχαράκη, στο φουαγιέ του Μουσείου Ακρόπολης, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και στα πλαίσια της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης – Ελευσίνα 2021.

Το διάστημα 2013-2015 πραγματοποίησαν το project Urban Lightscapes, ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα συμμετοχής και δημιουργικής δράσης για τη διαμόρφωση του αστικού νυχτερινού τοπίου των ευρωπαϊκών πόλεων, µε την υποστήριξη του European Cultural Foundation, στο πλαίσιο του προγράµµατος των συνεργατικών υποτροφιών µε θεματικό άξονα “Connecting Culture, Communities and Democracy”. Το έργο των Beforelight περιλαµβάνει τη σύλληψη, το σχεδιασμό και την εφαρμογή φυσικού και τεχνητού φωτισµού, µε στόχο να ενθαρρύνει τη συμμετοχή και τη διάδραση του κοινού µε το φως, σε µια διαδικασία όπου η ιδιαιτερότητα του τόπου και ο πειραματισμός στην χρήση φωτιστικών μέσων αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες.

 

Πώς να έρθετε:

ΚΤΕΛ Μεγάρων (Αφετηρία: στην είσοδο του Σιδηροδρομικού Σταθμού «Θησείο») Για τα δρομολόγια του ΚΤΕΛ ενημερωθείτε εδώ. Από σταθμό Μετρό «Αγία Μαρίνα»: Λεωφορείο 876 Ελευσίνα – Αγία Μαρίνα Από Πειραιά: Λεωφορείο 845 Πειραιάς – Ελευσίνα μέσω Θηβών & 871 Πειραιάς – Ελευσίνα Με τον Προαστιακό Σιδηρόδρομο (στάση Μαγούλα) & Λεωφορεία 861/863: Επιβίβαση στάση «Προαστιακός», αποβίβαση στάση «ΟΤΕ».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.